Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Порушення правил військового обліку: відповідальність бізнесу
Новини
07.06.2024
Порушення правил військового обліку: відповідальність бізнесу
 

Вже більше року в Україні діють нові правила військового обліку на підприємствах, встановлені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів від 30.12.2022 р. № 1487 (далі — Порядок). Порядок передбачає низку обов’язків для роботодавців, недотримання яких може привести до притягнення до відповідальності посадових осіб.

Обов’язки роботодавця щодо військового обліку умовно можна поділити на наступні групи:

  • обов’язки щодо перевірки військово-облікових даних працівників (перевірка військово-облікових документів під час прийняття на роботу, зберігання їх копій, періодичне звіряння списків персонального військового обліку із записами у військово-облікових документах);
  • проведення роз’яснювальної роботи щодо виконання працівниками правил військового обліку, ознайомлення працівників із правилами під підпис;
  • обов’язки щодо інформування Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП) про прийняття працівників на роботу, зміну військово-облікових даних працівників та про осіб, які порушують правила військового обліку;
  • обов’язки щодо оповіщення працівників про виклик до ТЦК та СП та забезпечення їх своєчасного прибуття.

Відповідальність за порушення

Невиконання підприємствами обов’язків, визначених у Порядку, має наслідком притягнення відповідальних посадових осіб до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

Зокрема, санкція чинної частини третьої статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) передбачає, що за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період (в період воєнного стану в Україні) на посадових осіб накладається штраф у розмірі від двох тисяч до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на 2024 рік це складає від 34 000 до 59 500 грн).

Порядок притягнення до відповідальності

Порушення роботодавцями обов’язків, передбачених Порядком, може бути виявлено під час перевірки ТЦК та СП, які останні мають право проводити саме з метою контролю за станом організації та ведення військового обліку.

Зокрема, районні (міські) ТЦК та СП проводять перевірки:

  • щороку (у тому числі позапланово) на підприємствах, у яких працюють військовозобов’язані, які заброньовані за цими підприємствами на період мобілізації та на воєнний час, або військовозобов’язані, яким видані мобілізаційні розпорядження;
  • один раз на чотири роки на інших підприємствах.

Обласні ТЦК та СП та Київський міський ТЦК та СП у взаємодії з обласними та Київською міською держадміністрацією проводять перевірки щороку — відповідно до затверджених розпорядженням голів обласних та Київської міської держадміністрації планів.

Крім того, у разі неможливості виконання відповідних планів з перевірки стану ведення військового обліку на підприємстві, можливим є проведення документальної перевірки шляхом надсилання до підприємств письмових запитів щодо отримання інформації.

Досить часто ТЦК та СП в ході проведення перевірок виявляють порушення відповідальними посадовими особами підприємств вимог Порядку.

Зауважимо, що відповідно до КУпАП ТЦК та СП уповноважені розглядати справи адміністративні правопорушення, передбачені статтею 210-1. Від імені ТЦК та СП адміністративні стягнення накладають їх керівники. При цьому, постанова про накладення адміністративного стягнення може бути оскаржена до суду протягом десяти днів з дня її винесення.

Суб’єкти відповідальності

Відповідальність за порушення правил військового обліку на підприємстві несе:

  • Керівник.
  • Працівник, на якого покладено обов’язки з ведення військового обліку.

Слід зазначити, що у справах про оскарження постанов про накладення адміністративного штрафу позивачі нерідко зазначають, що вони не є посадовими особами, на яких може бути покладена адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП.

Тобто в такій категорії судових спорів суди в першу чергу встановлюють, чи покладено на певну особу організаційно-розпорядчі функції щодо ведення військового обліку на підприємстві1.

Актуальним є також питання щодо можливості притягнення до адміністративної відповідальності фізичної особи-підприємця за порушення правил військового обліку. З цього приводу зазначимо, що Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу» та Порядок не містять норми про те, що фізичні особи — підприємці зобов’язані вести військовий облік2.

Кваліфікація протиправних дій

У справах про оскарження постанов про накладення адміністративних стягнень на посадових осіб підприємств за порушення правил військового обліку суди обов’язково з’ясовують, чи встановлено та доведено ТЦК та СП порушення особами конкретних норм законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зокрема Порядку3.

При цьому, нерідко трапляться випадки, коли ТЦК та СП при винесенні постанови про накладення адміністративного стягнення не конкретизують, які протиправні дії становлять склад адміністративного правопорушення, та яку норму вони порушують.

Проаналізувавши судову практику за останній час в таких справах, можна зробити висновки, що суди при розгляді, як правило, встановлюють:

  • чи дійсно ТЦК та СП довели порушення конкретних норм законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію;
  • чи описує постанова про накладення штрафу чітко склад адміністративного правопорушення, з посиланням на відповідні пункти Порядку.

Так, Восьмий апеляційний адміністративний суд у постанові від 21.02.2024 р. у справі № 456/3088/23, зазначає, що ТЦК та СП у постанові не конкретизував суті правопорушення, а також не вказав, які саме норми, передбачені Порядком було порушено працівником. За таких обставин, суд вказав, що матеріалами справи не підтверджено факту вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 210-1 КУпАП.

До прикладу, в іншій справі № 309/1632/23 ТЦК та СП в постанові конкретизував, що позивача притягнуто до відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 210-1 КУпАП в особливий період, яке полягало у неналежному виконанні розпорядження щодо здійснення оповіщення 12 військовозобов’язаних про їх виклик до ТЦК та СП. Такі дії призвели до порушення пп. 7 п. 24 Порядку, який встановлює обов’язок для виконавчих органів сільських, селищних, міських рад щодо оповіщення на вимогу ТЦК та СП призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик і забезпечення їх своєчасного прибуття до ТЦК та СП. Однак, відповідно до обставин справи позивачем не було повідомлено жодного із 12 указаних у розпорядженні ТЦК та СП осіб. Восьмий апеляційний адміністративний суд у постанові від 21.06.2023 р. у цій справі дійшов висновку, що постанова за своєю формою і змістом відповідає нормам чинного законодавства, а матеріали справи не містять жодних доказів, які б свідчили про відсутність у діях посадової особи складу адміністративного правопорушення.

Повідомлення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, про місце і час розгляду справи про адміністративне правопорушення

Відповідно до актуальної судової практики факт не повідомлення особи, яка притягується до адміністративної відповідальності за статтею 210-1 КУпАП, про час та місце розгляду справи про адміністративне правопорушення, є підставою для скасування постанови про накладення адміністративного стягнення 4.

Щодо строків складення протоколу про адміністративне правопорушення

Серед інших обставин, які з’ясовують суди при розгляді справ про адміністративне правопорушення, передбачене частиною третьою статті 210-1 КУпАП, є також дотримання строків складення протоколу про адміністративне правопорушення.

Проаналізувавши актуальну судову практику5, можна зробити такі висновки:

  • Протокол про адміністративне правопорушення має бути складений не пізніше 24 годин з моменту виявлення правопорушення.
  • Порушення строку складення протоколу може бути підставою для скасування постанови про накладення штрафу.

Висновки та практичні рекомендації

  • Ретельно ознайомтеся з Порядком ведення військового обліку на підприємствах.
  • Призначте відповідальну особу за ведення військового обліку та проведіть для неї відповідне навчання.
  • Регулярно проводьте роз’яснювальну роботу з працівниками щодо правил військового обліку.
  • Зверніть увагу на необхідність своєчасного інформування ТЦК та СП у випадках, визначених законодавством.
  • У разі отримання протоколу про адміністративне правопорушення, ретельно вивчіть його та за потреби зверніться за юридичною допомогою до кваліфікованих адвокатів.
  • Знання актуальної судової практики та чітке дотримання правил військового обліку допоможуть керівникам та юристам підприємств уникнути штрафних санкцій.

__________
Рішення Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області від 23 жовтня 2023 року у справі № 473/5038/23, рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 09 листопада 2023 року у справі № 185/6974/23.
Рішення Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 20 липня 2023 року у справі № 383/1142/23.
3 Рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 04 серпня 2023 року у справі № 607/11329/23, рішення Рожищенського районного суду Волинської області від 21 серпня 2023 року у справі № 167/892/23.
Постанова Восьмого апеляційного адміністративного суду від 17 липня 2023 року у справі № 451/414/23, рішення Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області від 02 лютого 2024 року у справі № 739/3017/23, рішення Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 10 січня 2024 року у справі № 279/5853/23.
5 Рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 09 листопада 2023 року у справі № 185/6974/23.

Вас може зацікавити

Аудит з питань військового обліку

Комплексний аналіз кадрової документації та перевірка її відповідності вимогам щодо порядку ведення військового обліку. У послугу входить:

  • перевірка наявності, заповнення та ведення всіх кадрових документів із військового обліку;
  • проведення аудиту з виїздом на підприємство та без;
  • звіт за результатами перевірки.

Отримати послугу

 

Катерина Манойленко, Ілона Рудник

ЛІГА:Бізнес

Переглядів: 469 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Нюанси бронювання агропрацівників
Відпустка без збереження зарплати замість щорічної — неконституційна
Проект Трудового кодексу України: чого очікувати?
Як замінити працівника, який пішов у відпустку?
Нові правила безпеки та здоров’я працівників на роботі: законопроект
За порушення правил військового обліку жінок теж штрафуватимуть
Як правильно оформити припинення суміщення?
Обов’язки роботодавця та працівників щодо охорони праці
Як оформити відстрочку в ТЦК та СП: нові правила й вимоги
Аудит електронної трудової книжки
Які трудові гарантії мають мобілізовані та добровольці?
Права осіб з інвалідністю в трудових відносинах
Деякі особливості прийняття на роботу неповнолітніх працівників
Дві доплати одному працівникові: можливо чи ні?
Чи має право роботодавець наполягати, щоб усі працівники отримували зарплату в одному банку?
Хто з працівників має переважне право на залишення на роботі?
Лікарняний під час відпустки: як оплачувати?
Чи може голова профспілки працювати «на громадських засадах»?
Грошова компенсація за невикористані відпустки
Чи може звільнений з військової служби працівник взяти відпустку без збереження зарплати?
Із 8 червня діють нові правила бронювання працівників
Нові правила бронювання від А до Я
Чи обов’язкова дата звільнення у заяві про звільнення за власним бажанням?
Виконання обов’язків іншого працівника під час його відсутності: що потрібно врахувати?
Ухвалено постанову про бронювання військовозобов’язаних через Дію
Чи зобов’язаний працівник при звільненні повернути кошти за використані і невідроблені дні відпустки?
Подання заяв про бронювання: урядове пояснення
Не формується Довідка ОК-7 в «Кабінеті роботодавця»: в чому причина?
Чи має право на щорічну основну відпустку працівник, який не працював, але зарплата за ним зберігалась?
Медіаційне застереження в трудовому договорі як інструмент уникнення ризику розгляду конфліктної ситуації в суді
Щодо обов’язковості ведення роботодавцем особових карток П-2
Чи можна встановити випробувальний термін вагітній жінці?
Що робити, якщо не вистачає страхового стажу?
Строк для застосування дисциплінарного стягнення
Додаткові підставі звільнення працівників: Рада врахувала пропозиції Президента
Яка інформація має бути в наказі про призупинення дії трудового договору?
Збереження заробітної плати на час навчальних відпусток
Для яких іноземців не потрібно отримувати дозвіл на працевлаштування?
Продовжено на 3 місяці відстрочки від мобілізації
Чи повинен роботодавець інформувати та звітувати про стан охорони праці на підприємстві?
Особливості надання відпусток: основні зміни
Чи зараховується до страхового стажу період догляду за особою з інвалідністю?
Підстави та переваги укладення договору аутстафінгу
Правонаступництво у трудових відносинах: основні акценти
Паперові лікарняні повернуться, за необґрунтовані стягуватимуть кошти
У червні працюючі пенсіонери отримають підвищені виплати
Випробувальний термін для неповнолітніх працівників
Вручення повісток на підприємствах: новий порядок проведення призову
У трудовій книжці нечіткий відбиток печатки: чи потрапляє період в страховий стаж?
Договір з нефіксованим робочим часом: якою може бути максимальна тривалість роботи?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com