Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Бібліотека статей / Практика кадровика
21.12.2006
Обчислення середньої заробітної плати у випадку звільнення або відрядження


У статті розглянуті практичні питання розрахунку середньої заробітної плати, визначення розрахункового періоду й виплат, що враховуються.
Наведено приклади розрахунку суми вихідної допомоги при звільненні, середньої заробітної плати працівника для нарахування виплат за час відрядження, виплати вихідної допомоги у випадку призову на військову службу.

Обчислення середньої заробітної плати
виходячи з виплат за 2 календарних місяці

Відповідно до пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100 (далі — Порядок), у всіх випадках збереження середньої заробітної плати (крім оплати часу відпусток) середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві менше 2 календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Чинним законодавством не передбачено, що розрахункові місяці мають бути повністю відпрацьовані.

Якщо протягом розрахункових місяців відпрацьовано хоча б один день, обчислення середньої заробітної плати проводитиметься виходячи з виплат за цей день.

Якщо протягом останніх двох місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

Якщо ж протягом цього періоду працівник не відпрацював жодного робочого дня, середня заробітна плата обчислюється виходячи з встановлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

При обчисленні середньої заробітної плати враховуються:

  • основна заробітна плата (оклад, тариф);
  • доплати та надбавки (за надурочну роботу, роботу в нічний, вечірній час, суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування, класність водіям, високі досягнення в праці тощо);
  • премії, які не мають разового характеру;
  • винагорода за підсумками роботи за рік та за вислугу років тощо.

Премії включаються в заробітну плату того місяця, на який вони припадають згідно з відомістю нарахування заробітної плати. Премії, які виплачуються за квартал і більш тривалий проміжок часу, при обчисленні середньої заробітної плати за останні 2 календарних місяці, включаються в заробітну плату в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді. У випадку, коли кількість робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії, винагороди та інші заохочувальні виплати при обчисленні середньої заробітної плати за останні 2 календарних місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

Одноразова винагорода за підсумками роботи за рік та за вислугу років враховується при обчисленні середньої заробітної плати шляхом додавання до заробітної плати за кожен місяць розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

Перелік виплат, які не беруться до уваги при обчисленні середньої заробітної плати, передбачений пунктом 4 Порядку.

Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні 2 місяці роботи, здійснюється шляхом множення середньоденної (годинної) заробітної плати на число робочих днів (годин), які мають бути оплачені за середньою заробітною платою.

Якщо середня місячна заробітна плата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги (матеріальна допомога, вихідна допомога тощо), вона обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.

Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом 2 місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів (годин) за цей період.

Середньомісячне число робочих днів розраховується шляхом ділення на 2 сумарного числа робочих днів за останні 2 календарних місяці згідно з графіком роботи підприємства, встановленим з дотриманням вимог законодавства.

Приклад 1. Виплата вихідної допомоги при звільненні

Працівника звільняють у липні 2004 року відповідно до пункту 1 статті 40 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Як нарахувати вихідну допомогу цьому працівникові, якщо його заробітна плата за 13 робочих днів травня поточного року становила: оклад — 224 грн., премія — 120 грн.; за червень: оклад — 330 грн., премія — 80 грн.?

Обчислення середньої заробітної плати для виплати вихідної допомоги здійснюватиметься так:

1) розмір премії, який враховуватиметься при обчисленні середньої заробітної плати, оскільки працівник не повністю відпрацював норму робочого часу, встановлену на розрахунковий період (кількість робочих днів у травні-червні):

(120 грн. + 80 грн.) : (17 днів + 21 день) х (13 днів + 21 день) = 178,84 грн.;

2) сума заробітної плати, яку необхідно врахувати при обчисленні середньої заробітної плати:

224 грн. + 330 грн. + 178,84 грн. = 732,84 грн.;

3) середньоденна заробітна плата:

732,84 грн. : 34 дні = 21,55 грн.;

4) середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді:

(17 днів + 21 день) : 2 = 19 днів;

5) сума вихідної допомоги:

21,55 грн. х 19 днів = 409,45 грн.

Приклад 2. Виплата вихідної допомоги при звільненні

Працівника звільняють у червні 2004 року відповідно до пункту 1 статті 40 КЗпП. Як нарахувати вихідну допомогу цьому працівникові, якщо його заробітна плата за 13 робочих днів травня поточного року становила 524 грн., за квітень — 630 грн., квартальна премія, виплачена у квітні, — 300 грн.?

Премії, які виплачуються за квартал, враховуються при обчисленні середньої заробітної плати лише у випадку, якщо вони припадають на один із розрахункових місяців, виходячи з яких здійснюється обчислення.

Оскільки виплата квартальної премії припадає на розрахунковий місяць, то при обчисленні середньої заробітної плати для виплати вихідної допомоги враховуватимуться 2/3 цієї премії.

Отже, обчислення середньої заробітної плати для виплати вихідної допомоги проводиться так:

1) розмір премії, який враховуватиметься при обчисленні середньої заробітної плати, оскільки працівник не повністю відпрацював норму робочого часу, встановлену на розрахунковий період (кількість робочих днів у квітні-травні):

300 грн. : 3 х 2 : (21 день + 17 днів) х (21 день + 13 днів) = 178,94 грн.;

2) сума заробітної плати, яку необхідно врахувати при обчисленні середньої заробітної плати для виплати вихідної допомоги:

524 грн. + 630 грн. + 178,94 грн. = 1332,94 грн.;

3) середньоденна заробітна плата:

1332,94 грн. : 34 дні = 39,20 грн.;

4) середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді:

(17 днів + 21 день) : 2 = 19 днів;

5) сума вихідної допомоги:

39,20 грн. х 19 днів = 744,80 грн.

Приклад 3. Виплати за час відрядження

Як обчислити середню заробітну плату працівника для нарахування виплат за час відрядження (5 днів у липні поточного року), якщо його заробітна плата за травень становила 878 грн., в тому числі за 7 днів тимчасової непрацездатності — 247 грн.; за червень — 850 грн.?

При обчисленні середньої заробітної плати виходячи із заробітної плати за останні 2 місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата, не враховуються час і сума, коли за працівником зберігається середня заробітна плата та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Отже, обчислення середньої заробітної плати для оплати 5 днів відрядження проводиться так:

1) сума заробітної плати за травень, яка враховуватиметься при обчисленні середньої заробітної плати:

878 грн. – 247 грн. = 631 грн.;

2) середньоденна заробітна плата:

(631 грн. + 850 грн.) : (10 роб. днів. + 21 роб. день) = 47,77 грн.;

3) середня заробітна плата, яка зберігається за працівником на час відрядження:

47,77 грн. х 5 роб. днів = 238,85 грн.

Приклад 4. Виплата вихідної допомоги у випадку призову на військову службу

Як обчислити середню заробітну плату працівникові для нарахування вихідної допомоги при припиненні трудового договору у зв’язку з призовом на військову службу, якщо працівник відпрацював лише 13 робочих днів лютого 2004 року і його заробітна плата за ці дні становить 385 грн.?

Статтею 44 КЗпП передбачено, що працівникам у разі призову або вступу на військову службу виплачується вихідна допомога у розмірі не менше двомісячної середньої заробітної плати.

Відповідно до пункту 2 Порядку працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше 2 календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

У разі, коли середня місячна заробітна плата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги, її обчислення здійснюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.

Оскільки на новому місці роботи працівник відпрацював лише 13 робочих днів лютого поточного року, сума вихідної допомоги йому обчислюється виходячи із заробітної плати за лютий:

1) середньоденна заробітна плата:

385 грн. : 13 роб. днів = 29,62 грн.;

2) сума вихідної допомоги:

29,62 грн. х 20 роб. днів х 2 = 1184,80 грн.

Питання врахування при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження сум авторських винагород слід розглянути окремо. Відповідно до підпункту 2.1.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Міністерства статистики України від 27 січня 2004 р. № 5, у випадку, якщо авторський гонорар (за ставками/розцінками авторської винагороди) виплачується працівникам відповідно до умов трудового договору, він є основною заробітною платою і включається до складу виплат, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» від 8 лютого 1995 р. № 100.

Авторська винагорода, яка виплачується відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права» від 23 грудня 1993 р. № 3792-XII, визначається в порядку, передбаченому в авторському, а не в трудовому договорі, тому не вважається заробітною платою працівника і не враховується при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження відповідно до згаданої вище постанови Кабінету Міністрів України.

2006-12-21

Статья предоставлена нашему порталу
редакцией журнала «Справочник экономиста»

Джерело: HR-Лига Автор: Синько Неля
Переглядів: 72269 Надіслати другу Версія для друку
 
 
Дивіться також:
Табель обліку робочого часу: тонкощі заповнення
Підсумований облік робочого часу: для чого і як враховують неявки працівників
Номенклатура справ: етапи розроблення
Відповідальний за військовий облік: вимоги та порядок призначення
Регулювання праці сезонних працівників
З чого починати вести військовий облік, якщо раніше він не вівся?
Записки в кадровому діловодстві: які бувають і чим відрізняються?
Графік відпусток на 2023 рік
Складання номенклатури справ
Виплати мобілізованим працівникам за рахунок коштів підприємства
Додаткові відпустки для працівників з дітьми: актуальні правила
Кадровий облік під час війни: ТОП-10 порад
Установлюємо доплату за ведення військового обліку
Норми робочого часу: встановлення та тривалість
Відпустка директора або головбуха: документальне оформлення
Щорічні додаткові відпустки: кому, коли та як надають
Робота за сумісництвом: оформлюємо правильно
Внутрішнє сумісництво: дюжина бліц-відповідей
Прогул як поважна причина припинення трудового договору
Оформляємо на роботу водія
Звільнення за ініціативою роботодавця: підстави, процедури, судова практика
Працівник захворів під час відпустки: оформлення, оплата, облік
Дистанційна робота та гнучкий графік: як оформити відносини із працівником
Накази з кадрових питань: складаємо правильно
Відновлення втрачених трудових книжок: алгоритм дій кадровика
Компенсація за невикористану відпустку при звільненні: правила розрахунку
Унесення змін до штатного розпису
Особливості надання соцвідпусток на дітей
Щорічні відпустки: найактуальніші запитання
Документальне оформлення щорічних відпусток: покроковий алгоритм

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com