Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

 

ЛИСТ

 

від 23 червня 2004 р. №11575/7/15-1117

 

Щодо амортизації
основних фондів, унесених до статутного фонду

 

У зв’язку із запитами органів державної податкової служби на місцях щодо правомірності збільшення балансової вартості основних засобів підприємств на суми дооцінки, здійсненої при внесенні цих основних засобів до їх статутних фондів, а також збільшення амортизаційних відрахувань, нарахованих на суму дооцінки, Державна податкова адміністрація України повідомляє.

 

Абзацами сімнадцятим – дев’ятнадцятим частини «г» ст. 6 розділу I Закону України від 24 грудня 2002 р. № 349-IV «Про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (зміни набрали чинності з 1 січня 2003 року) доповнено п. 8.4 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) новим підпунктом 8.4.11, згідно з яким для цілей цього пункту:

до продажу основних фондів та нематеріальних активів прирівнюються операції з внесення таких основних фондів та нематеріальних активів до статутного фонду іншої особи;

до придбання основних фондів та нематеріальних активів прирівнюються операції з включення таких основних фондів та нематеріальних активів до складу статутного фонду такої іншої особи, із подальшим включенням основних фондів до відповідних груп».

Отже, з 1 січня 2003 року Законом чітко врегульовано питання внесення до статутного фонду основних засобів. При цьому платник податку — отримувач основних фондів має право на амортизацію цих основних фондів за вартістю, по якій їх було внесено до його статутного фонду, а платник податку — надавач повинен відобразити у своєму податковому обліку продаж основних засобів за вартістю, по якій їх було внесено до статутного фонду отримувача, згідно із правилами, визначеними підпунктами 8.4.3 та 8.4.4 п. 8.4 ст. 8 Закону для відповідної групи основних фондів.

Ураховуючи, що ст. 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи, то підпункт 8.4.11 п. 8.4 ст. 8 Закону не може застосовуватися до операцій, які були здійснені до 01.01.2003.

Крім того, відносно вартості основних фондів, отриманих платником податку з метою здійснення їх експлуатації у випадках, передбачених законодавством (у т. ч. внесків до статутного фонду), існує окрема спеціальна норма Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Зокрема, абзацом п’ятим пп. 4.2.15 п. 4.2 ст. 4 Закону встановлено, що вартість основних фондів, отриманих за рішенням органів центральної виконавчої влади, до яких належить Кабінет Міністрів України, приймається на баланс за балансовою вартістю.

Відповідно до пп. 8.1.2 п. 8.1 ст. 8 Закону амортизації підлягають витрати на придбання основних фондів та нематеріальних активів для власного виробничого використання, включаючи витрати на придбання племінної худоби та придбання, закладення і вирощування багаторічних насаджень до початку плодоношення, самостійне виготовлення основних фондів для власних виробничих потреб, включаючи витрати на виплату заробітної плати працівникам, які були зайняті на виготовленні таких основних фондів, проведення всіх видів ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних фондів.

Отже, вартість дооцінки основних фондів, по якій підприємством не було здійснено фактичних витрат, для цілей оподаткування не збільшує балансову вартість таких основних фондів та відповідно не підлягає нарахуванню амортизаційних відрахувань.

 

Заступник Голови                                                                                              С. ЛЕКАРЬ

 

 

Переглядів: 10264

Дата оновлення: 23.06.2004

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com