Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 2 липня 2012 р. № 5435/0/8.2-05/6/12

Про надання роз’яснення [щодо охорони праці]

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України розглянула лист головного редактора Всеукраїнського журналу «Все про охорону праці» Дердіна О. В. від 19.06.2012 № 41 та, в межах компетенції, повідомляє.

Охорону праці законодавець визначає як систему правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності.

Витрати на охорону праці повинні бути спрямовані роботодавцем на належне функціонування системи управління охороною праці на підприємстві та забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці.

Роботодавець зобов’язаний витрачати на охорону праці суми не нижче мінімально допустимого рівня, встановленого статтею 19 Закону України «Про охорону праці» (далі — Закон).

Так, згідно з частиною третьою статті 19 Закону для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які використовують найману працю, витрати на охорону праці мають становити не менше 0,5 відсотка від фонду оплати праці за попередній рік.

Відповідно до частини першої статті 25 Закону до працівників можуть застосовуватись будь-які заохочення за активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці.

Види заохочень визначаються колективним договором, угодою.

Окремо наголошуємо, що Перелік заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2003 № 994, не містить пункту, який би передбачав такий захід з охорони праці, як заохочення працівників за їх активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці.

Враховуючи вищевикладене, застосування роботодавцем заохочень до працівників за їх активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці є певною системою стимулювання та мотивації працівників у додержанні ними вимог нормативно-правових актів з охорони праці, передбачених статтею 14 Закону.

У зв’язку з цим таке заохочення працівників не є заходом чи засобом з охорони праці.


Перший заступник Голови В. А. ШАЙТАН

Переглядів: 7967

Дата оновлення: 25.09.2012

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com