Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ

З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

 

ЛИСТ

 

від 29 липня 2004 р. № 5160

 

Про розгляд листа від 12.07.2004 № 6/512

 

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист ТОВ «АТБ-інвест» щодо надання роз’яснення з питань правозастосування нормативно-правових актів, які регулюють відносини оренди земельних ділянок та повідомляє наступне.

 

Відносини, пов’язані з орендою землі, порядок укладання договору оренди земельної ділянки регулюється Господарським кодексом України, Земельним кодексом України, Законом України «Про оренду землі», постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1998 р. № 2073 «Про затвердження Порядку державної реєстрації договорів оренди землі», наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 р. № 20/5 «Про затвердження Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України».

 

Відповідно до частини 1 статті 290 Господарського кодексу України, відносини, пов’язані з орендою землі як засобу виробництва, регулюються Земельним кодексом України та іншими законами. Таким чином, порядок оренди земельної ділянки регулюється Земельним кодексом України та іншими спеціальними законами в галузі земельних відносин.

 

В пункті 6 статті 93 Земельного кодексу України зазначається, що відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються законом. Так, згідно із статтею 14 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. В той же час, відповідно до пункту 118 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 р. № 20/5, договір оренди земельної ділянки на строк більше п’яти років підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

 

Стосовно обов’язковості нотаріальної форми договору суборенди земельної ділянки, то відповідно до статті 8 Закону України «Про оренду землі», договір суборенди земельної ділянки посвідчується нотаріально за згодою сторін. Також у пункті 7 Порядку державної реєстрації договорів оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1998 р. № 2073, зазначається, що договір суборенди може бути нотаріально посвідченим.

 

Таким чином, за позицією Держпідприємництва України, договір оренди земельної ділянки, який укладається на строк менше п’яти років, підлягає нотаріальному посвідченню за бажанням однієї із сторін, а договір оренди земельної ділянки, який укладається на строк більше п’яти років, підлягає обов’язковому посвідченню. Договір суборенди земельної ділянки підлягає нотаріальному посвідченню за бажанням однієї із сторін.

 

 

 

Заступник Голови                                                                                                   К. ТКАЧ

 

 

Переглядів: 10793

Дата оновлення: 12.07.2004

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com