Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ

З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

 

ЛИСТ

 

від 4 лютого 2005 р. № 605

 

Про сплату штрафних санкцій

за недотримання нормативу для працевлаштування інвалідів

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваше звернення від 12 січня 2005 р. № 1 щодо сплати штрафних санкцій за недотримання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів до Фонду соціального захисту інвалідів та повідомляє таке.

Статтею 19 Закону України від 21 березня 1991 р. № 875-XII «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» встановлюється норматив робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів, за недотримання якого у статті 20 цього Закону передбачається сплата відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів штрафних санкцій.

Порядок сплати підприємствами (об’єднаннями), установами і організаціями штрафних санкцій до відділень Фонду соціального захисту інвалідів, акумуляції, обліку та використання цих коштів затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2001 р. № 1767. Відповідно до пункту 2 цього Порядку підприємства, на яких працює 8 і більше чоловік, щороку не пізніше 1 лютого повинні подавати до зазначених відділень звіт за формою № 10-ПІ поштова — річна «Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів», затверджений наказом Мінпраці від 29 грудня 2004 р. № 338.

Зауважуємо, що Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» відповідальності за неподання зазначеного звіту не передбачено.

Роз’яснення щодо сплати штрафних санкцій підприємствами, що застосовують спрощену систему оподаткування, видано Фондом соціального захисту інвалідів листом від 2 липня 2004 р. № 06ю-261/1095. У цьому роз’ясненні викладені аргументи на користь обов’язковості сплати штрафних санкцій за недотримання нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів усіма підприємствами.

Позиція Держпідприємництва України з цього питання є відмінною від викладеної у листі Фонду та грунтується на виконанні норм Указу Президента України від 3 липня 1998 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (зі змінами і доповненнями).

Підприємства, що відповідно до зазначеного Указу Президента України оподатковуються за єдиним податком, згідно з пунктом 6 цього Указу не є платниками внесків до Фонду соціального захисту інвалідів.

Слід зауважити, що у 2001 році до статей 19 та 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» було внесено зміни (Закон України від 5 липня 2001 р. № 2606), відповідно до яких відрахування до Фонду соціального захисту інвалідів за недотримання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів, змінено на штрафні санкції, які сплачуються за таких самих підстав.

Виходячи з цього, вважаємо, що звільнення платників єдиного податку від сплати внесків (відрахувань) до Фонду соціального захисту інвалідів нормами Указу Президента України є підставою для звільнення їх від сплати штрафних санкцій, передбачених статтею 20 Закону України від 21 березня 1991 р. № 875-XII «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

 

 

 

Заступник Голови                                                                                                О. САХНЕНКО

 

 

Переглядів: 11358

Дата оновлення: 04.02.2005

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com