Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

РОЗ’ЯСНЕННЯ

від 18 січня 2012 р. № 321/0/5.2-6/12

Про надання роз’яснень
[щодо проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві]

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України розглянула Ваш лист щодо надання роз’яснень вимог Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1232 (далі — Порядок), та повідомляє.

Відповідно до вимог п. 47 Порядку у разі настання групового нещасного випадку із смертельними наслідками, який стався внаслідок аварії, за умови визнання спеціальною комісією нещасного випадку таким, що пов’язаний з виробництвом, складаються, підписуються і затверджуються протягом десяти робочих днів з моменту її утворення тимчасові акти за формою Н-1 на кожного потерпілого для здійснення страхових виплат. Позначка «Тимчасовий» на акті зазначається у верхньому правому куті першого аркуша з лицьового боку. Після завершення спеціального розслідування такі акти замінюються на постійні, але зберігаються разом з ними в матеріалах спеціального розслідування.

Складання тимчасових актів за формою Н-1 передбачено тільки за рішенням спеціальної комісії із спеціального розслідування групових нещасних випадків, які стались внаслідок аварії на виробництві (в першу чергу це стосується аварій I категорії).

Зазначене доповнення до нової редакції Порядку внесено з метою прискорення видачі актів за формою Н-1 потерпілим (або членам їх сімей) у разі настання групового нещасного випадку із смертельними наслідками на виконання вимог пункту 8.2 доручення Прем’єр-міністра України від 18.06.2009 № 26134/4/1-09 і узгоджено з Міністерством соціальної політики та Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Стосовно передачі інформації роботодавцем про нещасний випадок на виробництві, який стався у вихідний чи святковий день, та утворення комісії протягом доби повідомляємо наступне.

Відповідно до вимог п. 10 Порядку роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок (крім випадків, передбачених пунктом 37 цього Порядку), зобов’язаний: протягом однієї години передати з використанням засобів зв’язку та протягом доби на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок згідно з додатком 2, а також протягом доби утворити комісію у складі не менш як три особи та організувати проведення розслідування.

Отже, у разі настання нещасного випадку на виробництві у вихідний або святковий день роботодавець зобов’язаний в установленому порядку передати повідомлення про нещасний випадок черговим працівникам установ і організацій та організувати розслідування.

Комісія, що утворена згідно з наказом роботодавця, також проводить розслідування у вихідні та святкові дні. Це пов’язано з необхідністю в найкоротші строки провести розслідування, виявити причини, що призвели до нещасного випадку, розробити заходи із запобігання подібним нещасним випадкам, а також своєчасно призначити страхові виплати та послуги потерпілому.

Стосовно розслідування нещасного випадку з підприємцем, який не застрахований у Пенсійному фонді України як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, роз’яснюємо наступне.

Відповідно до вимог п. 13 Порядку розслідування нещасного випадку, який стався з фізичною особою — підприємцем чи особою, що забезпечує себе роботою самостійно і не застрахована у Пенсійному фонді України як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, організовує територіальний орган Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку, який утворює комісію у складі не менш як три особи.

Отже, пунктом 13 Порядку визначено суб’єктів, на яких поширюється його дія, а саме: фізична особа — підприємець чи особа, що забезпечує себе роботою самостійно і не застрахована у Пенсійному фонді України як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Тобто обов’язковою умовою поширення дії цього пункту на зазначених суб’єктів є те, що ці особи не були застраховані у Пенсійному фонді України як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Рішення щодо визнання нещасного випадку пов’язаним з виробництвом і складання відповідних актів приймається виключно комісією з розслідування, яку утворює територіальний орган Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку.

У разі визнання комісією нещасного випадку пов’язаним з виробництвом за результатами розслідування складаються акти за формою Н-5 та Н-1. При цьому питання відшкодування шкоди вирішується потерпілим або членами його сім’ї у судовому порядку.


Перший заступник
Голови Держгірпромнагляду

В. А. ШАЙТАН

Переглядів: 7134

Дата оновлення: 04.05.2012

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com