Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ

ЛИСТ

від 6 грудня 2011 р. № 09/1312-11

Щодо реєстрації баз персональних даних


Державному підприємству
«Інформаційно-ресурсний центр»
01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11

У Державній службі України з питань захисту персональних даних (далі — ДСЗПД) розглянуто листи державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр» від 16.11.2011 р. № 3770 та № 3771 щодо необхідності реєстрації Єдиного ліцензійного реєстру (далі — ЄЛР) та Реєстру документів дозвільного характеру (далі — РДДХ) у Державному реєстрі баз персональних даних та в межах повноважень ДСЗПД, визначених Законом України «Про захист персональних даних» та Положенням про Державну службу України з питань захисту персональних даних, затвердженим Указом Президента України від 06.04.2011 № 390, повідомляється наступне.

Відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» (далі — Закон) персональні дані — відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Тобто — будь-яка інформація, за якою фізична особа може бути ідентифікована безпосередньо або опосередковано, зокрема, ім’я/прізвище, дата та місце народження, адреса проживання, ідентифікаційний номер, місце роботи, національність, сімейний стан тощо.

В свою чергу, виходячи з положень Порядку формування, ведення і користування відомостями ліцензійного реєстру та подання їх до Єдиного ліцензійного реєстру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2000 р. № 1658, та Тимчасового порядку формування, ведення та користування реєстром документів дозвільного характеру, затвердженого наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 18.04.2006 р. № 39, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.05.2006 р. за № 558/12432, ЄЛР та РДДХ містять персональні, дані.

Відповідно до Закону володільцям баз персональних даних необхідно забезпечити виконання вимог Закону, зокрема в частині: визначення мети обробки персональних даних у базах персональних даних, встановлення складу персональних даних, процедур їх обробки, визначення відповідальної особи/структурного підрозділу, відповідального за організацію процесів з обробки персональних даних та реєстрації баз персональних даних.

Враховуючи зазначене вище, рекомендуємо визначити статус державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр» як суб’єкта, пов’язаного із захистом персональних даних: володілець, розпорядник або третя особа, перелік процесів обробки персональних даних, та зареєструвати бази персональних даних, щодо яких державне підприємство «Інформаційно-ресурсний центр» є володільцем.

Як передбачено Законом, обробка персональних даних — це будь-яка дія або сукупність дій, здійснених повністю або частково в інформаційній (автоматизованій) системі та/або в картотеках персональних даних, які пов’язані зі збиранням, реєстрацією, накопиченням, зберіганням, адаптуванням, зміною, поновленням, використанням, і поширенням (розповсюдженням, реалізацією, передачею), знеособленням, знищенням відомостей про фізичну особу.

Об’єктами захисту відповідно до Закону є ті персональні дані, які обробляються в базах персональних даних.

Отже, оскільки ЄЛР та РДДХ містять упорядковані персональні дані, вони підлягають реєстрації їх володільцями у Державному реєстрі баз персональних даних у порядку, встановленому Законом України «Про захист персональних даних», Положенням про Державний реєстр баз персональних даних та порядок його ведення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 р. № 616, за формами та згідно з Порядком подання заяв про реєстрацію бази персональних даних та про внесення змін до відомостей Державного реєстру баз персональних даних, що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 08.07.2011 р. № 1824/5.


Голова Служби О. І. МЕРВІНСЬКИЙ

Переглядів: 8027

Дата оновлення: 12.01.2012

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com