Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЛИСТ

від 2 листопада 2011 р. № 01-16-3122

Щодо нарахування та виплати допомоги
по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах добровільно застрахованим особам

З 1 січня 2011 року набув чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464 (далі — Закон № 2464), яким визначено, що фізичні особи-підприємці, платники єдиного податку, беруть участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, за умови добровільної сплати єдиного внеску.

Нарахування та виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах добровільно застрахованим особам здійснювались робочими органами Фонду на підставі Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266 (далі — Порядок).

У зв’язку з тим, що Порядок не був приведений у відповідність до вимог Закону № 2464, Мінсоцполітики як орган, якому надано право надавати роз’яснення щодо застосування норм Порядку листом від 22.07.2011 р. № 7475/0/14-11/18 надало виконавчій дирекції Фонду роз’яснення щодо права добровільно застрахованих осіб на отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду та порядку розрахунку їм допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах.

При застосуванні зазначеного роз’яснення в деяких випадках змінився порядок розрахунку допомоги. У зв’язку з цим у багатьох відділеннях Фонду при перерахунку вже наданої допомоги таким особам було виявлено суми переплати та недоплати до наданої раніше допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах.

Виконавча дирекція Фонду після узагальнення відповідних даних та проведення аналізу, з урахуванням роз’яснення Мінсоцполітики, рекомендує виконавчим дирекціям відділень Фонду здійснити наступні заходи:

1. У разі виявлення сум недоплати до наданої з 01.01.2011 року допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах та з метою забезпечення отримання добровільно застрахованими особами матеріального забезпечення у повному обсязі, здійснити в порядку, встановленому чинним законодавством, відповідні доплати;

2. У разі виявлення сум переплати до наданої допомоги з 01.01.2011 року повідомити таких осіб про добровільне повернення у місячний термін надміру отриманих коштів Фонду;

3. До 09.12.2011 року надати інформацію виконавчій дирекції Фонду по сумам переплати та недоплати станом на 05.12.2011 року, а також вказати причини неповернення застрахованими особами сум надміру отриманих коштів Фонду та причини не здійснення необхідних доплат до раніше наданої допомоги;

4. У разі відмови добровільно застрахованої особи повернути надміру отримані кошти Фонду вирішити спір у судовому порядку.


В. о. директора Т. А. НАГОРНА

Переглядів: 8226

Дата оновлення: 05.12.2011

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com