Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 27 липня 2010 р. № 217/13/116-10

Про надання відпустки у зв’язку з навчанням під час перебування у відпустці для догляду за дитиною

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто лист <…> і повідомляється.

Стаття 216 КЗпП та стаття 15 Закону України «Про відпустки» визначають право на додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі.

Такі відпустки надаються лише працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання.

Для отримання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням працівнику-студенту необхідно надати роботодавцю довідку-виклик навчального закладу на сесію, в якій, зокрема, зазначається: форма навчання; рівень акредитації навчального закладу; курс, на якому працівник навчається, період сесії, встановлений навчальним закладом, підстава для надання такої відпустки (для складання заліків та іспитів, настановчих занять, державних іспитів, для підготовки та захисту дипломної роботи), та написати заяву про надання такої відпустки.

Жінка, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, має право перервати цю відпустку з метою одержання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням. Від жінки у цьому разі роботодавець не повинен вимагати, аби вона визначений період відпрацювала перед наданням їй відпустки у зв’язку з навчанням. Переривання частково оплачуваної відпустки по догляду за дитиною має бути належно оформлене на підставі заяви працівниці наказом роботодавця. Аналогічно після закінчення відпустки у зв’язку з навчанням може бути оформлена відпустка по догляду за дитиною.

До органів праці та соціального захисту населення подається копія наказу (розпорядження) роботодавця про надання жінці відпустки для догляду за дитиною.

Нарахування виплат за час додаткової відпустки у зв’язку з навчанням провадиться за нормами пункту 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 № 100:

шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених статтею 73 КЗпП України). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

При наданні додаткової відпустки у зв’язку з навчанням оплачуються всі (календарні) дні зазначеної відпустки відповідно до виклику на сесію, в т. ч. святкові і неробочі дні.

Якщо протягом розрахункового періоду працівник не мав заробітку не зі своєї вини, в т. ч. знаходився у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років, то відповідно до пункту 4 вищеназваного Порядку середня заробітна плата розраховується, виходячи з установлених за його посадою у штатному розписі на момент проведення розрахунку тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.


Директор Департаменту  О. ТОВСТЕНКО 

Переглядів: 10550

Дата оновлення: 04.09.2010

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com