Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
УКРАЇНСЬКИЙ СОЮЗ ПРОМИСЛОВЦІВ І ПІДПРИЄМЦІВ
ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

ГЕНЕРАЛЬНА УГОДА
між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями на 2004–2005 роки

19 квітня 2004 року

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Генеральну угоду (далі — Угода) укладено відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди» між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців (далі — Сторона власників, додаток 1), з однієї сторони, та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями (далі — Сторона профспілок, додаток 2), з другої сторони (далі — Сторони).

Угода спрямована на удосконалення колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин, розвиток соціального партнерства, реалізацію конституційних прав і гарантій працівників та роботодавців.

Прийняті за цією Угодою зобов’язання та домовленості є обов’язковими для виконання Сторонами.

Положення Угоди діють безпосередньо, поширюються на підприємства, організації та установи всіх форм власності, є обов’язковими як мінімальні гарантії для застосування при укладенні галузевих і регіональних угод, колективних договорів.

Угода набирає чинності з дня підписання і діє до укладення нової або перегляду цієї Угоди.

РОЗДІЛ I
СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО ВИРОБНИЦТВА,
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ

1. У сфері виробництва

Сторона власників зобов’язується:

1.1.1. Розробити та внести до Верховної Ради України у II кварталі 2004 р. проекти законів:

про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість» щодо зниження з 1 січня 2005 р. базової ставки податку на додану вартість до 17 відсотків;

про внесення змін до деяких законів України щодо подвійної сплати внесків суб’єктами малого підприємництва, які працюють за спрощеною системою оподаткування до пенсійного фонду та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування (за погодженням із Стороною профспілок та всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців).

1.1.2. Протягом II кварталу 2004 року розробити та затвердити графік погашення заборгованості за виконані державні замовлення, яка склалася станом на 1 січня 2004 року.

1.1.3. Утримуватися від пропозицій щодо внесення змін Законом України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» до законів з питань оподаткування.

1.1.4. Розробити та подати на схвалення у 2004 р. Стратегію економічного і соціального розвитку України до 2015 року, передбачивши в ній заходи щодо структурної перебудови економіки.

1.1.5. Запровадити у першому півріччі 2004 р. механізм контролю за здійсненням структурної перебудови галузей, реструктуризації стратегічно важливих для економіки і безпеки держави підприємств та містоутворюючих підприємств з метою задоволення потреб вивільнюваних працівників щодо зайнятості та соціального захисту.

1.1.6. У I півріччі 2004 року розробити і тимчасово запровадити механізм обмеження на придбання за рахунок бюджетних коштів товарів іноземного виробництва, конкурентоспроможні аналоги яких виробляються національними товаровиробниками.

1.1.7. У I півріччі 2004 року переглянути та удосконалити системи відповідних митно-тарифних регуляторів ввезення на територію України товарів іноземного виробництва з метою захисту національного товаровиробника, передбачивши обов’язкове узгодження встановлення розміру тарифів з всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців.

1.1.8. З метою підтримки вітчизняного товаровиробника розглянути питання щодо внесення змін до пункту 11 постанови Кабінету Міністрів України від 7 липня 1997 року № 703 стосовно подовження терміну попередньої оплати виділених бюджетних коштів.

1.1.9. Не включати до переліку об’єктів приватизації стратегічно важливі для економіки та безпеки держави підприємства, які працюють ефективно, а також підприємства життєзабезпечення населення.

1.1.10. Відновити у 2004 році практику складання міжгалузевих балансів з метою визначення заходів із забезпечення ресурсами вітчизняних товаровиробників.

1.1.11. Забезпечити збалансовану дію економічних регуляторів зовнішньоекономічної діяльності (квотування експорту, розмір залізничних тарифів на експортні перевезення та інше) з метою обмеження обсягів експорту сировинних ресурсів, у разі їх дефіциту на внутрішньому ринку.

1.1.12. Забезпечити за участю Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців формування загальнодержавних, галузевих та регіональних програм соціально-економічного розвитку.

1.1.13. Розробити за участю Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців комплексну систему заходів з подолання платіжної кризи, в тому числі зниження обсягів кредиторської та дебіторської заборгованості.

1.1.14. Провести у першому півріччі 2004 р. за участю Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців аналіз господарської діяльності державних підприємств та акціонерних товариств з часткою державної власності у їх статутних фондах 50 та більше відсотків, які працювали збитково, з метою підготовки пропозицій щодо санації цих підприємств.

1.1.15. Надавати щокварталу інформацію Стороні профспілок та всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців про результати проведення засідань Комісії з питань неплатоспроможності при Кабінеті Міністрів України стосовно прийняття та впровадження заходів щодо підвищення платоспроможності підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави та містоутворюючих підприємств, особливо небезпечних підприємств і суб’єктів природної монополії, що перебувають у державній власності, або у статутному фонді яких частка державної власності перевищує 25 відсотків.

1.1.16. Інформувати щокварталу Сторону профспілок та всеукраїнські об’єднання організацій роботодавців і про результати експертизи цін і тарифів на продукцію та послуги природних монополій, які реалізуються або надаються підприємствам-виробникам, для прийняття рішень Антимонопольним комітетом з метою недопущення штучного підвищення цін і тарифів.

1.1.17. Завершити в першому півріччі 2004 р. роботу з підготовки та подання на ратифікацію Верховній Раді України Європейської соціальної хартії.

1.1.18 Надавати Стороні профспілок та всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців кожні півроку інформацію щодо прогнозної оцінки соціальних наслідків вступу України до СОТ в розрізі галузей економіки та регіонів.

1.1.19. Розробити та здійснити у IV кварталі 2004 р. заходи, спрямовані на запобігання можливим негативним наслідкам щодо конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників у зв’язку із вступом України до СОТ.

1.1.20. Інформувати щокварталу Сторону профспілок та всеукраїнські об’єднання організацій роботодавців про здійснення заходів із запобігання негативним соціально-економічним наслідкам вступу України до СОТ.

1.1.21. З метою створення мотиваційно-правових засад для розширеного відтворення бізнесу та робочих місць передавати в обов’язковому порядку Стороні профспілок та всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців для проведення громадської експертизи проекти регуляторних законодавчих і нормативно-правових актів та враховувати їх позицію під час доопрацювання зазначених актів.

1.1.22. Сприяти прийняттю Верховною Радою України Адміністративно-процедурного кодексу, яким визначатиметься порядок надання органам виконавчої влади державних управлінських послуг.

1.1.23. Надавати безоплатно на запит профспілкових організацій, їх об’єднань інформацію про виконання взятих суб’єктами господарської діяльності зобов’язань за договорами купівлі-продажу об’єктів приватизації (фіксованими умовами конкурсів), зокрема, стосовно забезпечення зайнятості, оплати праці та інших питань соціально-трудових відносин.

1.1.24. Розглянути можливість запровадження інституту «золотої акції» для посилення впливу держави на приватизовані стратегічно важливі підприємства та підприємства монополісти, а також його соціально-економічні наслідки.

Сторона профспілок зобов’язується:

1.1.25. Сприяти забезпеченню додержання трудової дисципліни на підприємствах, організаціях та установах, що перебувають у сфері дій Сторін.

Сторони домовилися:

1.1.26. Сприяти остаточному опрацюванню і прийняттю Податкового кодексу України.

1.1.27. Сприяти прискоренню прийняття Законів України «Про акціонерні товариства», «Про єдиний соціальний внесок», «Про управління об’єктами державної власності», «Про внесення змін до Закону України «Про природні монополії» в частині забезпечення прозорості формування цін і тарифів на послуги природних монополій (реєстраційний номер 4314), «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно», «Про Фонд державного майна України», «Про Кабінет Міністрів України».

1.1.28. Сприяти прийняттю Закону України «Про закінчення будівництва Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд».

1.1.29. Розглянути у III кварталі 2004 р. разом з представниками наукових кіл питання стосовно адаптації та запобігання негативним соціально-економічним наслідкам вступу України до СОТ:

  • в цілому в державі — на Національній раді соціального партнерства;
  • по галузях економіки — на колегіях відповідних центральних органів виконавчої влади;
  • по регіонах — на колегіях органів виконавчої влади та сесіях місцевих рад.

1.1.30. Передбачити у загальнодержавних, галузевих і регіональних програмах соціально-економічного розвитку та програмах реструктуризації підприємств окремий розділ з вирішення соціальних питань, зокрема, проблем зайнятості, збереження та створення нових робочих місць, працевлаштування працівників, що вивільняються, залучення широких верств населення до занять фізичною культурою і спортом.

1.1.31. Визначити у першому півріччі 2004 р. спільні дії Сторін щодо здійснення практичних заходів із детінізації економіки.

1.1.32. Розробити разом, а Кабінету Міністрів України подати у 2004 р. на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про профспілки, їх права і гарантії діяльності», передбачивши надання профспілкам права брати участь у роботі комісій з реструктуризації (реорганізації) та ліквідації суб’єктів господарювання, списання та відчуження їх майна, представляти права і інтереси працівників під час здійснення цих процедур на державних підприємствах та в акціонерних товариствах з часткою державної власності у їх статутних фондах 50 та більше відсотків.

2. У сфері зайнятості населення

Сторона власників зобов’язується:

1.2.1. Подати до Верховної Ради України у 2004 році законопроекти:

  • про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення»;
  • про професійний розвиток персоналу на виробництві;
  • про затвердження Державної програми зайнятості населення на 2005–2008 роки;
  • про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» щодо визначення обсягів та напрямів використання асигнувань з державного бюджету.

1.2.2. Розробити та внести у першому півріччі 2004 р. на розгляд Національної ради соціального партнерства комплексні заходи щодо забезпечення проведення моніторингу за виконанням трудового законодавства стосовно неповнолітніх.

1.2.3. Після законодавчого визначення терміну «робоче місце» надавати Стороні профспілок та всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців інформацію про наявність та рух робочих місць.

1.2.4. Розробити у 2004 році та здійснити комплексні заходи щодо забезпечення зайнятості населення в сільській місцевості.

1.2.5. Передбачити в проекті державного бюджету України на 2005 рік асигнування до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в обсязі повного фінансування соціальних послуг та матеріального забезпечення безробітних з числа незастрахованих осіб.

1.2.6. Проводити експертизу проектів нормативно-правових актів щодо їх можливого впливу на ринок праці та надавати відповідну інформацію Стороні профспілок та всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців. У разі виникнення загрози негативного впливу на ринок праці передбачати у зазначених проектах окремі розділи щодо нейтралізації такого впливу.

1.2.7. Посилити соціальний захист громадян України, які працюють за кордоном, зокрема через:

  • участь соціальних партнерів у розробці проектів міжнародних угод з питань працевлаштування громадян України за кордоном та забезпеченні громадського контролю за реалізацією цих угод;
  • упорядкування видачі ліцензій на посередництво у працевлаштуванні за кордоном.

1.2.8. Забезпечити щорічно розширення сфери застосування праці не менш як 500 тис. осіб.

1.2.9. Вжити заходів, що забезпечать зниження рівня безробіття, визначеного за методологією Міжнародної організації праці.

1.2.10. Вжити заходів, що зменшать середню тривалість безробіття, визначену за методологією Міжнародної організації праці.

1.2.11. Забезпечувати щоквартальне збільшення заброньованих робочих місць для працевлаштування осіб, не здатних на рівних конкурувати на ринку праці, за умови заповнення заброньованих робочих місць.

1.2.12. Разом із Стороною профспілок та всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців вивчити практику застосування положень постанови Кабінету Міністрів України від 24 грудня 1997 р. № 1461 «Про розмір витрат платника податку на професійну підготовку або перепідготовку» та у III кварталі 2004 р. розглянути результати з метою вироблення рішень стосовно збільшення роботодавцями відрахувань.

Сторони домовились:

1.2.13. Розглянути в III кварталі 2004 р. на засіданні Українського координаційного комітету сприяння зайнятості населення можливість ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці № 181 «Про приватні агентства зайнятості».

1.2.14. Внести у 2004 р. на засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття пропозиції щодо розгляду питання про введення в дію статей 24–26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

1.2.15. Здійснювати подальше поступове підвищення розмірів мінімальної допомоги по безробіттю з урахуванням темпів зростання середньої заробітної плати в сферах економічної діяльності виходячи з можливостей Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

1.2.16. Розробити, а Кабінету Міністрів України подати у 2004 році на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо стимулювання роботодавців до працевлаштування інвалідів.

1.2.17. Визначати у колективних договорах обсяги професійного навчання працівників та загальні витрати коштів на ці цілі відповідно до потреб виробництва та вимог актів законодавства у цій сфері.

1.2.18. Передбачати в галузевих угодах заходи для забезпечення періодичності підвищення кваліфікації працівників — не рідше ніж один раз на 5 років.

1.2.19. Здійснити заходи щодо підвищення ефективності системи професійного навчання безробітних з метою забезпечення подальшої їх зайнятості та конкурентоспроможності на ринку праці.

РОЗДІЛ II
У СФЕРІ ОПЛАТИ ПРАЦІ

Сторони домовилися:

2.1. Забезпечити у 2004–2005 роках підвищення рівня середньої заробітної плати в цілому по національній економіці не менше ніж на 25 відсотків щороку та випереджаюче зростання темпів реальної заробітної плати порівняно з темпами зростання реального валового внутрішнього продукту.

2.2. Встановити мінімальну тарифну ставку робітника I розряду (крім установ, організацій та закладів окремих галузей бюджетної сфери, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298) у розмірі не менш 120 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

На окремих підприємствах, які з об’єктивних фінансово-економічних причин не можуть виконати цю норму Угоди, колективним договором може встановлюватися на період не більше ніж шість місяців з дати його підписання інший розмір мінімальної тарифної ставки робітника I розряду, який не може бути меншим ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

2.3. Установити для застосування на підприємствах, в організаціях та установах перелік видів і мінімальних розмірів доплат і надбавок до тарифних ставок, окладів і посадових окладів працівників, об’єднань, підприємств і організацій, що мають міжгалузевий характер, згідно з додатком 3.

В організаціях, установах і закладах, що фінансуються з бюджету, перелік і розміри зазначених доплат і надбавок встановлюються Кабінетом Міністрів України за погодженням з відповідними профспілками.

2.4. Затвердити у I кварталі 2004 р. регламент проведення переговорів стосовно встановлення розміру мінімальної заробітної плати на наступний бюджетний рік.

2.5. Проводити у першому півріччі щороку до затвердження Бюджетної резолюції, переговори Сторін щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати.

2.6. Розглянути у першому півріччі 2004 р. на засіданні Національної ради соціального партнерства пропозиції щодо:

2.6.1. Можливості ратифікації Україною Конвенції Міжнародної організації праці № 131 «Про встановлення мінімальної заробітної плати з врахуванням особливостей країн, що розвиваються»;

2.6.2. Створення спеціального гарантійного фонду для задоволення вимог працівників, що випливають з трудових відносин, у разі неплатоспроможності роботодавця.

2.7. Розглянути у III кварталі 2004 р. на засіданні Національної ради соціального партнерства питання виконання Указу Президента «Про Концепцію дальшого реформування оплати праці в Україні» від 25 грудня 2000 р. № 1375.

2.8. У разі виникнення на підприємстві, в організації та установі заборгованості із заробітної плати Сторони відповідно до своїх повноважень застосовують до керівника передбачені законодавством заходи впливу з метою забезпечення ліквідації заборгованості протягом місяця з моменту її виникнення.

2.9. Щокварталу на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України розглядати стан погашення заборгованості із заробітної плати.

2.10. Оприлюднювати в засобах масової інформації органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань організацій роботодавців і профспілок («Урядовий кур’єр», «Праця і зарплата», «Соціальна політика», «Профспілкові вісті» тощо) інформацію щодо вжиття заходів впливу до керівників підприємств та організацій, де наявні борги із заробітної плати або не забезпечуються гарантії в оплаті праці, а також про кількість проведених Держнаглядпраці перевірок дотримання законодавства з оплати праці на підприємствах всіх форм власності та господарювання та про їх результат.

2.11. Вважати оптимальним співвідношення посадового окладу (тарифної ставки) у середній заробітній платі працівників не менше 70 відсотків.

Передбачати у галузевих, регіональних угодах та колективних договорах:

  • встановлення частки основної заробітної плати у середній на рівні, не менш ніж досягнутий на 1 січня поточного року;
  • збільшення частки витрат на оплату праці у валових витратах на виробництво та випереджаюче зростання тарифної ставки робітника I розряду відносно темпів зростання середньої заробітної плати для забезпечення підвищення на підприємствах і в організаціях заробітної плати працівникам, у яких вона нижче ніж прожитковий мінімум.

2.12. Спрямовувати кошти підприємств та організацій, що вивільняються в результаті зменшення податкового навантаження на ці підприємства та організації, на підвищення заробітної плати з встановленням частки цієї суми у колективному договорі.

2.13. Рекомендувати під час укладення галузевих і регіональних угод та колективних договорів передбачати: створення спільних представницьких комісій з метою усунення причин виникнення боргів із заробітної плати; складання щомісячних графіків погашення заборгованості із заробітної плати та забезпечення контролю за їх виконанням.

Сторона власників зобов’язується:

2.14. Забезпечувати своєчасну і в повному обсязі виплату заробітної плати на підприємствах, організаціях та установах всіх форм власності.

2.15. Повернути борги із заробітної плати працівникам підприємств, організацій та установ усіх форм власності у першому півріччі 2004 р., а у вугільній промисловості та агропромисловому комплексі — до 1 листопада 2004 р. (крім тих підприємств та організацій, до яких застосовано процедуру відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом).

2.16. У разі наявності на підприємстві, в організації та установі заборгованості із заробітної плати щомісяця надавати працівникам витяги з розрахункової відомості (особового рахунка) по заробітній платі працівника з даними про дату утворення і розміри заборгованості та розміри нарахованої компенсації за затримку виплати заробітної плати.

2.17. Забезпечити збільшення частки працівників, які отримують заробітну плату вище прожиткового мінімуму, не менш як на 10 відсоткових пунктів щороку.

Кабінет Міністрів України зобов’язується:

2.18. Внести у першому півріччі 2004 р. до Верховної Ради України проекти законів України:

«Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці № 173 «Про захист вимог працівника у випадку неплатоспроможності роботодавця»;

«Про етапність підвищення розміру мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму у розрахунку на працездатну особу».

2.19. Підвищити у 2004 році посадові оклади (тарифні ставки) працівникам бюджетної сфери не менш як на 25 відсотків.

2.20. Запровадити з 1 січня 2005 р. щоквартальну статистичну звітність та надавати відповідну інформацію Стороні профспілок та всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців щодо:

  • обліку працівників, яким встановлено тарифну ставку (оклад, посадовий оклад) нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законодавством для працездатної особи;
  • обліку розподілу працівників за видами економічної та промислової діяльності та за розмірами нарахованої їм заробітної плати у співвідношенні до прожиткового мінімуму для працездатної особи.

2.21. У разі наявності заборгованості із заробітної плати та соціальних виплат на підприємствах з часткою державного майна (акцій), які виставляються на продаж, обов’язково передбачати в договорах купівлі-продажу державного майна (акцій) зобов’язання покупця щодо повного погашення такої заборгованості протягом місяця з дня вступу у права власника.

2.22. Розглядати щокварталу на колегіях Фонду державного майна стан дотримання умов договорів купівлі-продажу державного майна, зокрема щодо повного погашення заборгованості із заробітної плати та своєчасної і в повному обсязі виплати заробітної плати, та подавати відповідну інформацію Стороні профспілок та об’єднанням організацій роботодавців за їх запитом.

2.23. У разі наявності заборгованості із заробітної плати понад місячний фонд оплати праці у акціонерних товариствах з часткою державної власності понад 10 відсотків проводити позачергові збори акціонерів для вирішення питання щодо погашення заборгованості.

2.24. Надавати щокварталу Стороні профспілок та всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців інформацію про кількість здійснених Держнаглядпраці приписів щодо несвоєчасної виплати заробітної плати, кількості виконаних (невиконаних) приписів з наростаючим підсумком з 1 січня 2004 р. та про заходи впливу на керівників підприємств, організацій та установ, які не виконали приписи.

2.25. Провести силами інспекторів Державного департаменту нагляду за додержанням законодавства про працю Мінпраці протягом 2004 року перевірки підприємств та організацій, які мають заборгованість із заробітної плати більш як 2 місяці, та вжити відповідних заходів впливу до керівників цих підприємств та організацій.

Сторона профспілок зобов’язується:

2.26. Сприяти формуванню і розвитку державної політики підвищення рівня життя населення, зростання доходів, становлення середнього класу та викорінення бідності серед працюючих.

2.27. Постійно проводити аналіз і оцінку стану реалізації законодавства про оплату праці та вносити пропозиції Стороні власників щодо його удосконалення.

2.28. Здійснювати громадський контроль за створенням на підприємствах умов та режимів роботи, що дозволяють забезпечувати оплату праці вищу за встановлений розмір прожиткового мінімуму.

РОЗДІЛ III
УМОВИ ПРАЦІ ТА ВІДПОЧИНКУ

Кабінет Міністрів України зобов’язується:

3.1. Забезпечувати дієвий контроль за своєчасною реалізацією заходів, передбачених на 2004–2005 роки:

Національною програмою поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2001–2005 роки;

Програмою розвитку виробництва засобів індивідуального захисту працюючих на 2001–2004 роки;

Державною програмою навчання та підвищення рівня знань працівників, населення України з питань охорони праці на 2004–2005 роки, у разі її затвердження.

3.2. Забезпечити виділення коштів на фінансування видатків на охорону праці відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік».

Передбачити під час формування державного бюджету України на 2005 рік разом із Стороною профспілок та всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців виділення коштів на фінансування видатків на охорону праці відповідно до статті 19 Закону України «Про охорону праці».

3.3. Протягом дії Угоди розглянути на засіданні Кабінету Міністрів України за участю об’єднань профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців стан умов безпеки праці, виробничого травматизму та професійної захворюваності і прийняти відповідне рішення.

3.4. Розробити за участю профспілок і всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців та запровадити до 1 січня 2005 р. державні нормативи щодо забезпечення працівників лікувально-профілактичним харчуванням; молоком або іншими рівноцінними харчовими продуктами, мийними та знешкоджувальними засобами, газованою солоною водою.

Прискорити роботу щодо перегляду та затвердження державних галузевих норм безоплатної видачі працівникам спеціальних одягу, взуття та інших засобів індивідуального захисту.

3.5. Розробити за участю Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців і затвердити до 1 січня 2005 року новий Порядок атестації робочих місць.

3.6. Розробити за участю Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців і подати у II півріччі 2004 р. на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

3.7. Приймати рішення про перенесення робочих днів з метою створення сприятливих умов для святкування загальнодержавних свят не пізніше ніж за 2 (два) тижні за погодженням із Стороною профспілок та всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців з повідомленням про це населення через засоби масової інформації.

3.8 Розглянути протягом 2004 р. питання щодо можливості ратифікації у 2005 році Конвенцій МОП:

№ 89 про нічну працю жінок у промисловості;
№ 151 про захист права на організацію та процедуру визначення умов зайнятості на державній службі.

3.9. Подати до Верховної Ради України проекти законів України про ратифікацію таких Конвенцій МОП:

№ 155 «Про безпеку, гігієну праці та виробниче середовище» (протягом 3-х місяців після прийняття Закону України «Про загальну безпеку продукції»);
№ 152 «Про техніку безпеки та гігієну праці на портових роботах» (до 1 грудня 2004 р.);
№ 161 «Про служби гігієни праці» (до 1 жовтня 2004 р.).

3.10. За участю Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців доопрацювати та затвердити до кінця 2004 р. Положення про управління охороною праці на підприємстві.

3.11. Розробити за участю Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців і запровадити такі нормативно-правові акти:

  • нова редакція Інструкції про порядок видачі документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність громадян (III квартал 2004 р.);
  • про порядок організації та проведення медико-соціальної експертизи з тимчасової непрацездатності у закладах охорони здоров’я (III квартал 2004 р.);
  • про порядок та умови проведення альтернативної медико-соціальної експертизи громадян з питань тривалої або стійкої втрати працездатності (до 1 жовтня 2004 р.);
  • про порядок створення при органах та закладах охорони здоров’я громадсько-консультативних або наглядових рад за участю представників профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, які б сприяли їх діяльності, забезпечували поінформованість населення та здійснювали громадський контроль за їх діяльністю (до 1 грудня 2004 р.).

3.12. Забезпечити фінансування в повному обсязі державних цільових медичних програм профілактики та боротьби із захворюванням на туберкульоз, СНІД та цукровий діабет.

3.13. Розробити та затвердити до 1 жовтня 2004 р. методичні рекомендації щодо формування та економічного обгрунтування регіональних програм подання громадянам гарантованої державою безоплатної медичної допомоги.

3.14. Переглянути за участю Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій з метою визначення оцінки психофізіологічного стану осіб, які зайняті на роботах з високим рівнем техногенної небезпеки і підвищеним ризиком, та затвердити відповідний нормативно-правовий акт.

Сторони домовилися:

3.15. З метою підвищення рівня правової підготовки сторін колективних договорів і угод та ефективного контролю за їх виконанням щорічно проводити для представників власників і профспілок навчання протягом 2–4 днів із збереженням заробітної плати за місцем основної роботи.

Сторона власників зобов’язується:

3.16. Розробити протягом 2004 року за участю профспілок і всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців і затвердити в установленому порядку зразок правил внутрішнього трудового розпорядку підприємств, організацій та установ.

3.17. Забезпечити додержання законодавства про працю та охорону праці на підприємствах, в організаціях та установах, що перебувають у сфері їх управління, та своєчасно повідомляти відповідні органи про усунення виявлених порушень.

3.18. Здійснювати контроль та проводити аналіз стану охорони праці, аварійності та травматизму на підприємствах, в організаціях та установах. За результатами аналізу розробляти разом з профспілками заходи, спрямовані на поліпшення умов та охорони праці.

3.19. Впроваджувати у виробництво безпечні технології, нову техніку з метою створення здорових і безпечних умов праці.

Сторона профспілок зобов’язується:

3.20. Здійснювати громадський контроль за додержанням трудового законодавства на підприємствах, в організаціях та установах, незалежно від форм власності, надавати правову допомогу первинним профспілковим організаціям у проведенні захисту законних прав та інтересів членів профспілок; на підставі статті 45 Кодексу законів про працю України використовувати право щодо звільнення керівників підприємств, організацій та установ, які порушують законодавство про працю.

3.21. Надавати членам профспілок безкоштовну правову допомогу з питань законодавства про працю та проводити правороз’яснювальну роботу, в тому числі через засоби масової інформації; представляти в необхідних випадках трудові та соціально-економічні права та інтереси членів профспілок у судових та інших органах державної влади й місцевого самоврядування відповідно до законодавства.

3.22. Інформувати відповідні органи виконавчої влади про факти порушень законодавства про працю, усунення яких потребує державного втручання.

3.23. Забезпечити участь представників профспілок у розслідуванні нещасних випадків на виробництві, розробці заходів щодо їх усунення.

3.24. Захищати права та законні інтереси працівників під час вирішення трудових спорів (конфліктів) з питань умов та охорони праці.

3.25. Забезпечити участь представників профспілок у розробленні заходів за результатами аналізу стану охорони праці, аварійності та травматизму, спрямованих на поліпшення умов та охорони праці на підприємствах, в організаціях та установах.

РОЗДІЛ IV
СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ТА ЗАДОВОЛЕННЯ ДУХОВНИХ ПОТРЕБ

Сторони домовились:

4.1. З метою фінансового забезпечення надання допомоги і соціальних послуг застрахованим особам в повному обсязі згідно з законодавством у II–III кварталах проводити консультації та переговори щодо розмірів страхових внесків на всі види загальнообов’язкового державного соціального страхування і вносити узгоджені пропозиції для затвердження Верховною Радою України.

4.2. Вживати разом заходів, спрямованих на належне впровадження загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та недержавного пенсійного забезпечення.

4.3. До кінця 2004 року підготувати пропозиції щодо наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для визначення прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення, провести їх науково-громадську експертизу, а також підготувати пропозиції щодо включення до набору послуг витрат на побудову чи купівлю житла або одержання його у найм, оренду.

4.4. Рекомендувати передбачати при укладанні галузевих, регіональних угод та колективних договорів зобов’язання щодо соціального захисту ветеранів праці та людей похилого віку.

4.5. Проводити за участю профспілок обов’язкові консультації і переговори щодо розмірів та механізму розподілу коштів на оздоровчі заходи серед дітей та позашкільне обслуговування, які передбачаються на цю мету у Державному і місцевих бюджетах.

Кабінет Міністрів України зобов’язується:

4.6. Під час розроблення проектів законодавчих та нормативно-правових актів у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування (пенсійного, медичного, на випадок безробіття, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням) та недержавного пенсійного забезпечення, в тому числі щодо зміни розміру страхових внесків, об’єкта страхування, умов забезпечення, інших правових чи організаційних питань забезпечити їх попередній розгляд і узгодження з об’єднаннями профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців.

4.7. Під час складання проекту державного бюджету на відповідний рік передбачати забезпечення фінансування в повному обсязі за рахунок державних коштів витрат, пов’язаних з розмежуванням пенсійних виплат, призначених за різними пенсійними програмами та виплат не застрахованим особам з окремих видів соціального страхування.

4.8. Розробити за участю Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців і внести до Верховної Ради України пропозиції щодо збільшення прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, доходи яких обкладаються податком з доходів фізичних осіб, на суму цього податку.

4.9. Розробити в 2004 році механізм надання малозабезпеченим верствам населення субсидій на послуги транспорту, за встановлення та користування телефоном та розглянути можливість запровадження цих субсидій з 2005 року.

4.10. Рішення про внесення змін в проекти законодавчих актів та інших нормативно-правових актів стосовно пільг, які надаються громадянам, погоджувати з профспілковою стороною та всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців.

4.11. Рішення про зміну діючих тарифів і норм, які затверджуються центральними органами виконавчої влади відповідно до їх повноважень, а також порядок надання субсидій на житлово-комунальні послуги приймати за погодженням з профспілковою стороною відповідно до цієї Угоди.

4.12. До кінця 2004 року повністю погасити заборгованість із всіх соціальних виплат і допомог та не допускати створення заборгованості з поточних виплат.

4.13. Підготувати і внести у I кварталі 2005 року на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про відпочинок та оздоровлення дітей в Україні», передбачивши в ньому заходи щодо збереження стаціонарної мережі дитячих фізкультурно-спортивних та оздоровчих закладів, запровадження механізму економічного стимулювання оздоровчої роботи з дітьми, встановлення державного замовлення на організацію відпочинку та оздоровлення дітей пільгових категорій населення, виділення коштів на організацію оздоровлення дітей, дітей-сиріт, дітей з багатодітних і малозабезпечених сімей.

4.14. Передбачити у 2005 році підвищення розміру стипендій студентів з урахуванням збільшення рівня мінімальної заробітної плати та індексу інфляції.

4.15. Вишукати можливості збільшення у 2005 році на 20 відсотків суми кредитів, що виділяються для молоді на отримання вищої освіти, а також вдосконалити механізм надання цих кредитів.

4.16. Забезпечити, з урахуванням прогнозних показників Державної програми забезпечення молоді житлом на 2002–2012 роки, виділення в повному обсязі бюджетних асигнувань на потреби молодіжного житлового будівництва, передбачених законом про Державний бюджет на відповідний рік, та вдосконалити механізм здійснення поточних видатків на реалізацію зазначеної програми.

4.17. Розглянути у першому півріччі 2004 року стан забезпечення потреб молоді у відпочинку та оздоровленні та вжити заходів щодо посилення державної підтримки студентських і молодіжних оздоровниць.

4.18. Розглянути можливість запровадження з 2005 року методики обчислення сукупного доходу сім’ї, що береться для призначення державної соціальної допомоги, без урахування в ньому сум сплачених податків та внесків до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

4.19. Протягом 2004 року здійснити аналіз стану розробки та запровадження державних соціальних стандартів та нормативів у всіх сферах їх застосування, визначити порядок проведення їх моніторингу та терміни інформування профспілок.

4.20. Встановити рівень забезпечення прожиткового мінімуму для надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, сім’ям з дітьми, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам з 2005 року в середньому не нижче 35% від прожиткового мінімуму з подальшою диференціацією для окремих категорій отримувачів допомоги.

4.21. При внесенні змін до Законів України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» не допускати звуження обсягів існуючих державних соціальних пільг, рівнів компенсацій, доплат і допомоги, передбачених законодавством, рівня пенсійного забезпечення, ефективності заходів із збереженням здоров’я постраждалого населення та розглянути можливість їх підвищення.

4.22. Розробити та затвердити протягом 2004 року соціальні стандарти (нормативи) у сфері житлово-комунального, транспортного обслуговування, зв’язку, охорони здоров’я, освіти, фізкультури та спорту, відпочинку та дозвілля. Рекомендувати при укладанні регіональних угод не допускати прийняття рішень щодо скорочення мережі цих закладів, особливо в сільській місцевості, та обсягів їх фінансування.

4.23. Здійснити заходи щодо сприяння гарантованому забезпеченню молоді першим робочим місцем, стимулювання створення роботодавцями додаткових робочих місць для молоді.

4.24. Розробити та затвердити до кінця 2004 року Національну доктрину розвитку фізичної культури і спорту, передбачивши в ній збільшення чисельності спортивних клубів, колективів фізичної культури і спорту у виробничій сфері, навчальних закладах, за місцем проживання громадян, залучення до занять фізичною культурою і спортом у дитячо-юнацьких спортивних школах, спеціалізованих навчальних закладах спортивного профілю, спортивних клубах за місцем проживання, спортивних секціях тощо 10 відсотків учнівської молоді. Під час складання державного бюджету на відповідний рік передбачати збільшення видатків на розвиток фізичної культури і спорту, надання державної фінансової підтримки фізкультурно-спортивним товариствам «Україна» і «Спартак» та підпорядкованим ним дитячо-юнацьким спортивним школам.

4.25. Не допускати подання на розгляд Верховної Ради України та прийняття Кабінетом Міністрів України, іншими органами рішень щодо фінансування витрат за рахунок коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування без їх узгодження з правліннями фондів.

4.26. Забезпечувати повне відшкодування підприємствам житлово-комунального господарства, транспорту нарахованих пільг та субсидій на оплату наданих послуг. Встановлювати тарифи на житлово-комунальні послуги, послуги транспорту в розмірі, що відповідає економічно-обгрунтованому рівню із одночасним здійсненням заходів щодо соціального захисту населення.

Розробити за участю Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців і запровадити механізм надання послуг та відшкодування витрат транспортним підприємствам за перевезення пільгових категорій громадян.

4.27. Розробити у 2004 році за участю Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців Державну комплексну програму збереження і подальшого розвитку об’єктів соціально-культурного та спортивного призначення, передбачивши забезпечення потреб населення послугами соціально-культурного і побутового характеру, відповідно до завдань, визначених у Постанові Верховної Ради України від 04.03.2004 р. № 1585.

4.28. Здійснювати разом з профспілками постійний моніторинг дотримання вимог ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» стосовно відрахування роботодавцями коштів первинним профспілковим організаціям виробничої сфери на культурно-масову і фізкультурну роботу в розмірах, передбачених колективним договором і угодами, але не менш ніж 0,3 відсотка фонду оплати праці. Розробити за участю профспілок і об’єднань організацій роботодавців механізм віднесення зазначених відрахувань на валові витрати суб’єктів господарювання.

Профспілкова сторона зобов’язується:

4.29. Брати активну участь у реалізації національних і державних програм культурно-мистецького та фізкультурно-оздоровчого спрямування.

4.30. Провести протягом року за участю соціальних партнерів: Всеукраїнський огляд-конкурс на кращий культурно-освітній заклад профспілок і трудових колективів та кращого працівника цього закладу;

IV Всеукраїнський фестиваль художньої самодіяльності та народної творчості аматорських колективів закладів культури профспілок і трудових колективів;

Всеукраїнську спартакіаду трудових колективів, міжгалузеві спартакіади, легкоатлетичні кроси, змагання з окремих масових видів спорту, спартакіади вихованців дитячо-юнацьких шкіл фізкультурно-спортивних товариств «Україна» і «Спартак».

4.31. Разом з органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування, керівниками підприємств, організацій та установ забезпечити влітку 2004 і 2005 року оздоровлення й відпочинок 1,2 мільйона дітей працівників, відкриття і функціонування не менш як 800 стаціонарних заміських молодіжних, спортивних та оздоровчих таборів.

4.32. Здійснювати громадський контроль за працевлаштуванням молоді, створенням для неї належних умов для адаптації в трудових колективах, підвищення кваліфікації та професійної майстерності, задоволення культурно-освітніх, оздоровчих та житлово-побутових потреб.

ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

З метою координації діяльності, пов’язаної з колективно-договірним регулюванням соціально-економічних і трудових відносин та вдосконалення соціального партнерства, Сторони домовилися:

1. Проводити соціальний діалог з питань розроблення та здійснення державної соціально-економічної політики, в тому числі проектів законів України, інших нормативно-правових актів, які стосуються соціально-економічних і трудових відносин, соціального захисту громадян, і розглядати їх за участю Сторін у порядку згідно з додатком 4.

2. Не допускати внесення законопроектів та прийняття Кабінетом Міністрів України нормативно-правових актів, які зачіпають соціально-економічні та трудові інтереси працівників без проведення соціального діалогу.

3. Всебічно сприяти вдосконаленню нормативно-правової бази з питань регулювання соціально-економічних і трудових відносин, здійсненню соціального партнерства на тристоронній основі, відстоювати у Верховній Раді України досягнуті домовленості щодо законопроектів, розроблених і погоджених Сторонами.

4. Внести у першому півріччі 2004 р. на розгляд Національної Ради соціального партнерства узгоджені Сторонами проекти Законів України «Про соціальне партнерство» та «Про внесення змін до Закону України «Про колективні договори і угоди» із визначенням в останньому термінів «галузь» та «регіони».

5. Сприяти діяльності профспілок і організацій роботодавців, їх консолідації в об’єднання з метою формування сторін соціального партнерства на всіх рівнях колективно-договірних відносин.

6. Створювати умови для реалізації прав і гарантій діяльності профспілок та організацій роботодавців, визначених законодавством.

7. Сприяти укладенню угод на галузевому і регіональному рівнях та колективних договорів на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності, що перебувають у сфері дії Сторін, а також приведення їх положень у відповідність з цією Угодою.

8. Розміщувати на офіційних веб-сторінках Сторін цю Угоду та зареєстровані галузеві і регіональні угоди.

9. Представники власників на вимогу первинної профспілкової організації надаватимуть інформацію щодо відомостей про юридичну особу, ідентичну інформації, яку юридична особа щороку подає державному реєстратору.

З метою забезпечення реалізації положень цієї Угоди, здійснення контролю за її виконанням

Сторони зобов’язуються:

10. Протягом двох місяців після підписання Угоди затвердити і передати одна одній заходи щодо її реалізації.

11. Здійснювати систематичний контроль за виконанням Угоди: щокварталу аналізувати хід виконання Угоди і надавати відповідну інформацію іншій Стороні;

раз на півроку розглядати стан виконання Угоди на засіданні спільної робочої комісії Сторін та інформувати громадськість.

12. Організувати починаючи з 2004 р. в рамках Національної ради соціального партнерства і територіальних органів соціального партнерства навчання фахівців від профспілок, організацій роботодавців, органів виконавчої влади з питань соціального партнерства, укладення і реалізації колективних договорів та угод за рахунок коштів профспілок та організацій роботодавців.

13. Для широкого інформування громадськості про виконання Угоди та позиції Сторін у соціально-трудовій сфері Кабінет Міністрів України у першому півріччі 2004 р. розгляне питання щодо проведення на безоплатній основі щоквартальних телерадіопередач.

14. Розробити критерії оцінки виконання положень цієї Угоди у місячний строк після її підписання.

15. Спірні питання, що виникають під час реалізації Угоди, розв’язувати шляхом проведення консультацій і переговорів.

16. Звернутися до Верховної Ради України протягом першого півріччя 2004 р. стосовно необхідності внесення змін до її Регламенту щодо відображення у супровідних документах до законопроектів позицій Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, які не були враховані при розробленні законодавчих актів.

17. Надавати на безоплатній основі наявну статистичну інформацію з питань, які є предметом Угоди.

18. Провести в жовтні — листопаді 2004 року переговори щодо змін і доповнень до цієї Угоди з урахуванням макроекономічних показників 2005 року.

19. Зміни і доповнення до Угоди вносити за взаємною згодою Сторін після попередніх переговорів.

20. Опублікувати Угоду в засобах масової інформації Сторін.

21. Сторони визнають право всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців і підприємців, профспілок та профоб’єднань, які не брали участі у переговорах, на приєднання до цієї Угоди протягом усього строку її дії за умови, якщо вони візьмуть на себе зобов’язання щодо її виконання у порядку, викладеному в додатку 5.

Ця Угода підписана у двох примірниках, які зберігаються у кожної із Сторін і мають однакову юридичну силу.

УГОДУ ПІДПИСАЛИ:

Від Сторони власників та уповноважених ними органів —

Прем’єр-міністр України  В. ЯНУКОВИЧ 
Голова Федерації роботодавців України, Президент УСПП  А. КІНАХ 
Президент Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України  Ю. ЄХАНУРОВ 
Президент спілки орендарів та підприємців України  В. ХМІЛЬОВСЬКИЙ 

Від Сторони профспілок —

Голова Федерації професійних спілок України  О. СТОЯН 
Голова Професійної спілки авіабудівників України  Я. ЖУГАЄВИЧ 
Голова ЦК Професійної спілки авіапрацівників України  І. ЗВІННИК 
Голова Професійної спілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України  А. КОРОЛЬ 
Голова ЦР Професійної спілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України  В. ДУДНИК 
Голова Професійної спілки працівників агропромислового комплексу України  В. ЧЕПУР 
Голова Професійної спілки працівників атомної енергетики та промисловості України  О. ЮРКІН 
Голова Професійної спілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України  В. ЯНЬШИН 
Голова ЦК Професійної спілки працівників вугільної промисловості України  В. ТУРМАНОВ 
Голова Ради Професійної спілки працівників газових господарств України  І. ЯРОВИЙ 
Голова ЦК Професійної спілки працівників геології, геодезії та картографії України  М. КРАВЧУК 
Голова ЦК Професійної спілки працівників державних установ України  Т. НІКІТІНА 
Голова ЦК Професійної спілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України  С. ШИШОВ 
Голова ЦК Професійної спілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України  О. РОМАНЮК 
Голова Професійної спілки працівників космічного та загального машинобудування України  В. ЛИТВИН 
Голова Професійної спілки працівників зв’язку України  М. ЗДОРЕНКО 
Голова Професійної спілки працівників інноваційних і малих підприємств України  В. БОНДАРЕНКО 
Голова Професійної спілки працівників культури України  Л. ПЕРЕЛИГІНА 
Голова Професійної спілки працівників лісових галузей України  В. СІБІЛЬОВ 
Голова Професійної спілки працівників лісового господарства України  С. КРИВОВ’ЯЗИЙ 
В. о. голови ЦР Професійної спілки машинобудівників та приладобудівників України  С. ІВАНЕЦЬ 
Голова Професійної спілки працівників машинобудування та металообробки України  А. ТАРАНЧУК 
Голова ЦК Професійної спілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України  В. КАЗАЧЕНКО 
Голова Професійної спілки працівників молодіжних житлових комплексів та комітетів місцевого самоврядування України  Н. КАРАВАН 
Голова Професійної спілки робітників морського транспорту України  М. КІРЄЄВ 
Голова Всеукраїнської професійної спілки народних депутатів України у Верховній Раді України  Л. ГАРМАШ 
Голова Професійної спілки працівників нафтової і газової промисловості України  О. ПОПЕЛ 
Голова Професійної спілки працівників оборонної промисловості України  О. ЧЕРНИШ 
Голова ЦК Професійної спілки працівників освіти і науки України  Л. САЧКОВ 
Голова ЦК Професійної спілки працівників охорони здоров’я України  Т. КАЗАРІНА 
Голова Професійної спілки працівників Промінвестбанку України  П. ХАРЧЕНКО 
Голова Професійної спілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України  Г. ОЛЬХОВЕЦЬ 
Голова Професійної спілки працівників рибного господарства України  М. ПЕТРОВ 
Голова Української професійної спілки працівників річкового транспорту України  М. БАРАНОВСЬКА 
Голова ЦК Професійної спілки працівників соціального страхування та потерпілих від нещасних випадків і профзахворювань на виробництві України «Соціал» О. ГОРДІЄНКО 
Президент Української федерації профспілкових організацій - Професійної спілки працівників спільних підприємств  А. МИХАЙЛЕНКО 
Голова ЦК Професійної спілки працівників споживчої кооперації України  В. ЛЕВИЦЬКИЙ 
Голова ЦК Професійної спілки працівників суднобудування України  М. БУТЕНКО 
Голова Професійної спілки працівників текстильної та легкої промисловості України  О. ЄФІМЕНКО 
Голова ЦК Всеукраїнської професійної спілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг  Т. ЯСЬКО 
Голова Професійної спілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України  В. МОЙСЮК 
Голова Всеукраїнської професійної спілки «Футбол України» І. ГАТАУЛЛІН 
Голова Конфедерації Праці України  В. МАРЧЕНКО 
Голова Федерації профспілок працівників кооперації та інших форм підприємництва України  Н. КОЖЕВІНА 
Голова Всеукраїнської професійної спілки працівників кооперації та інших форм підприємництва України  О. ТАРАСЕНКО 
Голова Всеукраїнської професійної спілки працівників малого та середнього бізнесу «Єднання» Л. ЧЕРСТВА 
Генеральний секретар Федерації професійних спілок працівників водного транспорту та плавскладу України  Є. ОМЕЛЬЧУК 
Голова Федерації морських професійних спілок України  М. БАРСЬКИЙ 
Голова Конфедерації вільних профспілок України  М. ВОЛИНЕЦЬ 
Голова Ради Профспілки залізничників і транспортних будівельників України  В. ТКАЧОВ 
Голова ЦК Всеукраїнської профспілки працівників науки, виробництва та фінансів  П. ПЕТРИЧЕНКО 
Голова ЦК Всеукраїнської профспілки працівників Збройних Сил України  Д. МІРОШНИЧЕНКО 
Голова Ради Всеукраїнської професійної спілки працівників недержавного сектору «Столиця Регіони» В. РОЙ 
Голова Української міжгалузевої республіканської профспілки «Праця» С. СИРОВАТСЬКА 
Голова ЦР Незалежної галузевої професійної спілки енергетиків України  В. ПОГОРІЛИЙ 
Голова ЦР Всеукраїнської профспілки працівників органів державної податкової служби  О. ВОЛИНСЬКИЙ 
Голова ЦК Профспілки працівників Національної академії наук України  А. ШИРОКОВ 
Голова Ради Профспілки працівників вільного підприємництва України  М. КАТЕРИНЮК 
Голова Професійної спілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України  Г. КАБАНЧЕНКО 
Президент Професійної спілки - Асоціація льотного складу цивільної авіації України  В. РВАЧОВ 
Голова Вільної профспілки машиністів України  С. КАРІКОВ 
Голова Національної професійної спілки арбітражних керуючих України  А. В’ЯЗОВЧЕНКО

Додаток 1
до Угоди на 2004–2005 роки 

ПЕРЕЛІК
суб’єктів Угоди, що увійшли до складу спільного представницького органу сторони власників

Кабінет Міністрів України
Федерація роботодавців України
Спілка орендарів і підприємців України
Спілка підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України.

ПЕРЕЛІК
Всеукраїнських організацій та об’єднань роботодавців, які делегують права на ведення колективних переговорів Федерації роботодавців України

Український союз промисловців і підприємців України
Українська аграрна конфедерація
Українська асоціація підприємств чорної металургії
Всеукраїнське об’єднання галузевих організацій роботодавців хімічної та нафтохімічної промисловості
Українська організація роботодавців легкої промисловості
Всеукраїнське об’єднання обласних організацій роботодавців в сфері телекомунікаційних та інформаційних технологій
Українська Федерація громадських організацій сприяння охороні здоров’я громадянського суспільства
Українська організація роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості
Асоціація суднобудівників України «Укрсудпром»
Всеукраїнська асоціація автомобільних перевізників
Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів.

ПЕРЕЛІК
об’єднань підприємців, які делегують права на ведення колективних переговорів Спілці орендарів і підприємців України

Всеукраїнська громадська організація «Спілка перукарів України»
Асоціація роботодавців торгівлі та комерційної сфери економіки України
Асоціація адвентистських підприємців
Асоціація фахівців з нерухомості (рієлторів) України
Всеукраїнська громадська організація «Спілка кооператорів та підприємців України»
Українська спілка автомобільного транспорту та логістики.

Додаток 2
до Угоди на 2004–2005 роки 

ПЕРЕЛІК
профспілок та профспілкових об’єднань — суб’єктів Генеральної угоди на 2004–2005 роки

I. Федерація професійних спілок України та її членські організації:

Професійна спілка авіабудівників України
Професійна спілка авіапрацівників України
Професійна спілка працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України
Професійна спілка працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України
Професійна спілка працівників агропромислового комплексу України
Професійна спілка працівників атомної енергетики та промисловості України
Професійна спілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України
Професійна спілка працівників вугільної промисловості України
Професійна спілка працівників газових господарств України
Професійна спілка працівників геології, геодезії та картографії України
Професійна спілка працівників державних установ України
Професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості України
Професійна спілка працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України
Професійна спілка працівників космічного та загального машинобудування України
Професійна спілка працівників зв’язку України
Професійна спілка працівників інноваційних і малих підприємств України
Професійна спілка працівників культури України
Професійна спілка працівників лісових галузей України
Професійна спілка працівників лісового господарства України
Професійна спілка машинобудівників та приладобудівників України
Професійна спілка працівників машинобудування та металообробки України
Професійна спілка трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України
Професійна спілка працівників молодіжних житлових комплексів та комітетів місцевого самоврядування України
Професійна спілка робітників морського транспорту України
Всеукраїнська професійна спілка народних депутатів України у Верховній Раді України
Професійна спілка працівників нафтової і газової промисловості України
Професійна спілка працівників оборонної промисловості України
Професійна спілка працівників освіти і науки України
Професійна спілка працівників охорони здоров’я України
Професійна спілка працівників Промінвестбанку України
Професійна спілка працівників радіоелектроніки та машинобудування України
Професійна спілка працівників рибного господарства України
Українська професійна спілка працівників річкового транспорту України
Професійна спілка працівників соціального страхування та потерпілих від нещасних випадків і профзахворювань на виробництві України «Соціал»
Українська федерація профспілкових організацій — Професійна спілка працівників спільних підприємств
Професійна спілка працівників споживчої кооперації України
Професійна спілка працівників суднобудування України
Професійна спілка працівників текстильної та легкої промисловості України
Всеукраїнська професійна спілка працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг
Професійна спілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України
Всеукраїнська професійна спілка «Футбол України»

II. Інші профспілкові об’єднання України:

Федерація профспілок працівників кооперації та інших форм підприємництва України та її членські організації:
Всеукраїнська професійна спілка працівників кооперації та інших форм підприємництва України
Всеукраїнська професійна спілка працівників малого та середнього бізнесу «Єднання»
Конфедерація вільних профспілок України
Федерація професійних спілок працівників водного транспорту та плавскладу України та її членські організації:
Професійна спілка працівників водного господарства України
Всеукраїнська незалежна профспілка працівників транспорту
Всеукраїнська профспілка працівників морської та рибогосподарської галузі
Федерація морських професійних спілок України
Конфедерація праці України

III. Інші всеукраїнські профспілки:

Профспілка залізничників і транспортних будівельників України
Всеукраїнська профспілка працівників Збройних Сил України
Всеукраїнська професійна спілка працівників недержавного сектору «Столиця Регіони»
Всеукраїнська профспілка працівників науки, виробництва та фінансів
Українська міжгалузева республіканська профспілка «Праця»
Всеукраїнська профспілка працівників органів державної податкової служби
Незалежна галузева професійна спілка енергетиків України
Професійна спілка атестованих працівників органів внутрішніх справ України
Професійна спілка — Асоціація льотного складу цивільної авіації України
Вільна профспілка машиністів України
Профспілка працівників вільного підприємництва України
Національна професійна спілка арбітражних керуючих України

IV. Організації, що приєдналися до Генеральної угоди:

Всеукраїнська профспілка працівників сфери обслуговування і торгівлі «Порука»
Профспілка працівників митних органів України
Всеукраїнська профспілка промисловців та підприємців
Незалежна профспілка фермерів та приватних землевласників України
Всеукраїнська профспілка працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей
Всеукраїнська профспілка харчової та переробної промисловості.

Додаток 3
до Угоди на 2004–2005 роки 

ПЕРЕЛІК
видів та мінімальних розмірів доплат і надбавок до тарифних ставок, окладів і посадових окладів працівників об’єднань, підприємств і організацій, що мають міжгалузевий характер, для встановлення у галузевих, регіональних угодах та колективних договорах


Найменування доплат і надбавок Розміри доплат і надбавок
1 2
За суміщення професій (посад) доплати одному працівнику не обмежуються максимальними розмірами і визначаються наявністю економії за тарифними ставками і окладами суміщуваних посад працівників
За розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт доплати одному працівнику не обмежуються максимальними розмірами і визначаються наявністю економії за тарифними ставками і окладами, які могли б виплачуватися за умови дотримання нормативної чисельності працівників
За виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника до 100 відсотків тарифної ставки (окладу, посадового окладу) відсутнього працівника
За роботу у важких і шкідливих та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці за роботу у важких і шкідливих умовах праці — 4, 8 та 12 відсотків;за роботу в особливо важких і особливо шкідливих умовах праці — від 16, 20 та 24 відсотків тарифної ставки (окладу)
За інтенсивність праці до 12 відсотків тарифної ставки (окладу)
На період освоєння нових норм трудових затрат підвищення відрядних розцінок до 20 відсотків;підвищення тарифних ставок до 10 відсотків
За керівництво бригадою (бригадиру, не звільненому від основної роботи) доплата диференціюється залежно від кількості робітників у бригаді (до 10, понад 10, понад 25 осіб). Конкретний розмір доплат визначається галузевими (регіональними) угодами залежно від розміру ставки розряду, присвоєного бригадиру. Ланковим (якщо чисельність ланки перевищує 5 осіб) встановлюється доплата в розмірі до 50 відсотків відповідної доплати бригадиру
Надбавки:
За високу професійну майстерність Диференційовані надбавки до тарифних ставок (окладів) робітників:
III розряду — 12 відсотків;
IV розряду — 16 відсотків;
V розряду — 20 відсотків;
VI і вищих розрядів — 24 відсотки тарифної ставки (окладу)
За класність водіям легкових і вантажних автомобілів, автобусів, машиністам локомотивів та моторвагонного рухомого складу водіям (машиністам) 2-го класу — 10 відсотків, 1-го класу — 25 відсотків встановленої тарифної ставки за відпрацьований водієм (машиністом) час
За високі досягнення у праці до 50 відсотків посадового окладу
За виконання особливо важливої роботи на певний термін до 50 відсотків посадового окладу
Доплати:
за роботу у вечірній час — з 18 до 22 годин (при багатозмінному режимі роботи) 20 відсотків годинної тарифної ставки (окладу, посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час
за роботу в нічний час 35 відсотків годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час

Додаток 4
до Угоди на 2004–2005 роки 

ПОРЯДОК
проведення соціального діалогу Сторонами Угоди

I. Соціальний діалог

1.1. Консультації, переговори, узгоджувальні наради, робочі зустрічі, засідання відповідних тристоронніх органів (далі — соціальний діалог) проводяться Сторонами з питань формування та здійснення державної соціально-економічної політики, в тому числі проектів законів України (конвенцій Міжнародної організації праці, які подаються на ратифікацію Верховною Радою), інших нормативно-правових актів (далі — проекти актів).

Соціальний діалог проводиться також з питань подання на запит Верховної Ради висновків до законопроектів, внесених народними депутатами, та прийняття Стороною профспілок і всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців рішень, що стосуються взаємодії з Кабінетом Міністрів.

1.2. Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, які за дорученням Кабінету Міністрів є головними розробниками проектів актів (далі — розробник), ініціюють проведення соціального діалогу з Стороною профспілок та всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців.

За результатами проведення соціального діалогу на запит розробника йому надаються інформаційно-аналітичні та інші необхідні матеріали.

1.3. Порядок проведення соціального діалогу та його оформлення визначається за домовленістю Сторін в кожному конкретному випадку.

1.4. За ініціативою розробника проект акта може бути внесений залежно від його змісту на розгляд Національної ради соціального партнерства, Українського координаційного комітету сприяння зайнятості населення, правлінь фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

II. Розгляд Сторонами проектів актів:

2.1. Розробник проекту акта з питань, що є предметом Угоди, забезпечує представникам Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, які беруть участь в Угоді:

  • ознайомлення з цим проектом;
  • розгляд пропозицій та зауважень;
  • залучення до складу робочої групи з розроблення проекту акта (у разі її створення).

2.2. Проект акта із зазначенням строку для висловлення пропозицій і зауважень надсилається розробником керівнику робочої комісії профспілок із забезпечення контролю за виконанням Угоди.

Проекти актів з питань окремих видів загальнообов’язкового державного соціального страхування подаються розробником на розгляд правлінь відповідних фондів;

  • з питань зайнятості населення — Українському координаційному комітету сприяння зайнятості населення;
  • з питань ратифікації конвенцій Міжнародної організації праці — Національній раді соціального партнерства, про що інформується керівник робочої комісії профспілок із забезпечення контролю за виконанням Угоди. У цих випадках рішення названих органів вважається результатом розгляду проекту акта трьома сторонами.

2.3. У разі коли розробник надсилає проект акта керівнику робочої комісії профспілок та всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців, зазначений проект розглядається у десятиденний строк або у виняткових випадках — за домовленістю у коротший строк.

2.4. У листі-відповіді повинна зазначатися позиція Сторони профспілок або всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців не тільки в цілому, а і конкретні пропозиції до окремих положень.

2.5. Невисловлення Стороною профспілок та об’єднаннями організацій роботодавців позицій щодо проекту акта у визначений строк вважається рівнозначним його узгодженню.

2.6. Розробник проекту акта розглядає висловлені пропозиції та зауваження і, за наявності суттєвих розбіжностей, проводить із Стороною профспілок та всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців додаткові консультації з метою пошуку взаємоприйнятного рішення.

У разі подання на розгляд Кабінету Міністрів проекту акта з розбіжностями до нього додається протокол розбіжностей.

2.7. Структурний підрозділ Секретаріату Кабінету Міністрів України, який проводить фахову експертизу проекту акта, забезпечує участь представників Сторони профспілок та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців у засіданні Урядового комітету, на якому розглядається проект акта.

2.8. Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, які уповноважені приймати нормативно-правові акти з питань соціально-трудових відносин, що є предметом Угоди, забезпечують розгляд таких рішень Стороною профспілок та всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців відповідно до пунктів 2.1–2.5 цього Порядку.

2.9. У разі створення робочого органу з розроблення проекту акта (авторського колективу, робочої групи тощо) розробник інформує Сторону профспілок та всеукраїнські об’єднання організацій роботодавців стосовно суті розроблюваного проекту з обґрунтуванням доцільності його прийняття та строків підготовки.

Сторона профспілок та всеукраїнські об’єднання організацій роботодавців у тижневий строк вносять пропозиції розробнику стосовно кандидатур до складу робочого органу.

Про прийняте рішення розробник інформує Сторону профспілок та всеукраїнські об’єднання організацій роботодавців.

Додаток 5
до Угоди на 2004–2005 роки 

ПОРЯДОК
приєднання до Угоди

1. Після прийняття відповідного рішення виборним органом всеукраїнської профспілки або профоб’єднанням (далі — профспілка) чи всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців і підприємців (далі — організація роботодавців) про приєднання до Угоди до відповідної Сторони надсилається заява про приєднання із зобов’язаннями виконувати норми і положення Угоди.

2. Відповідна Сторона протягом 15 днів розглядає заяву і приймає рішення про приєднання профспілки або організації роботодавців до Угоди.

Рішення оформляється відповідним протоколом і набирає чинності з дня його прийняття.

Якщо протягом 15 днів відповідна Сторона не прийняла рішення щодо приєднання, то профспілка, організація роботодавців вважається такою, що приєдналась до Угоди.

Протягом 10 днів рішення про приєднання надсилається іншій Стороні.

Профспілка або організація роботодавців після приєднання набуває всіх прав і обов’язків, визначених Угодою.

3. Профспілкам чи організаціям роботодавців не може бути відмовлено в приєднанні до Угоди, якщо не буде документально підтверджено їх протидію виконанню Угоди.

4. Інформація про приєднання профспілки чи організації роботодавців до Угоди публікується у засобах масової інформації та розміщується на веб-сторінках Сторін.

5. Цей порядок поширюється і на приєднання відповідних профспілок та організацій роботодавців до галузевих і регіональних угод.

ПРОТОКОЛ
розбіжностей щодо окремих пунктів Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями на 2004–2005 роки

1. Сторони в ході переговорів не дійшли згоди з таких питань:


Редакція пунктів Угоди, запропонована стороною профспілок Пропозиції сторони власників
РОЗДІЛ I. Сприяння розвитку вітчизняного виробництва, забезпечення продуктивної зайнятості
У сфері виробництва:
Кабінет Міністрів України зобов’язується:

1. Забезпечити протягом першого півріччя 2004 року погашення заборгованості, яка склалася на 01.01.2004 та проінформувати соціальних партнерів за результатами першого кварталу 2004 року про обсяги заборгованості на 01.04.2004:
з відшкодування пільг та субсидій за надані населенню житлово-комунальні послуги;з оплати вартості комунальних послуг закладам бюджетної сфери;з відшкодування транспортним організаціям вартості приїзду пільгових категорій громадян.

Вилучити
У державному бюджеті кошти на відшкодування пільг та субсидій за надані населенню житлово-комунальні послуги, оплату вартості комунальних послуг, відшкодування вартості проїзду пільгових категорій громадян є складовою окремих програм. Бюджетним кодексом України закріплено норму, яка передбачає, взяття зобов’язань розпорядників бюджетних коштів лише у межах виділених бюджетних асигнувань. У зв’язку з цим законами України про державний бюджет на відповідний рік передбачається аналогічна норма, яка зобов’язує взяття зобов’язань в межах передбачених законом України про державний бюджет коштів на відповідний рік. Зазначені заходи не передбачають утворення заборгованості на початок року. Згідно з діючим порядком формування показників Державного бюджету України галузеві міністерства та інші центральні органи виконавчої влади — головні розпорядники коштів самостійно розподіляють визначені граничні обсяги видатків за конкретними напрямами використання бюджетних асигнувань.
2. В проекті Державного бюджету України на 2005 рік передбачити:
виділення в повному обсязі підприємствам житлово-комунального господарства коштів на надання пільг і субсидій населенню за житлово-комунальні послуги;повну компенсацію транспортним підприємствам вартості проїзду пільгових категорій громадян, визначених законодавством;виділення в повному обсязі коштів закладам бюджетної сфери для оплати вартості комунальних послуг;виділення в повному обсязі коштів для оплати державного замовлення.
Вилучити
Проектом Генеральної угоди пропонується на договірних засадах врегулювати питання, які не пов’язані з соціально-трудовими відносинами. Основним документом, який врегульовує основні аспекти бюджетного процесу в Україні як на державному, так і на місцевому рівнях, створює правове поле для здійснення бюджетних процедур усіма учасниками бюджетного процесу та забезпечує відповідність цих процедур нормам Конституції України, є Бюджетний кодекс України.
3. Розробити та внести до Верховної Ради України у першому півріччі 2004 року законопроект про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» щодо: віднесення на валові витрати підприємств сум коштів, перерахованих роботодавцями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, в розмірі не менше 0,4 відсотка фонду оплати праці.
Вилучити
Підпунктом 5.2.2 пункту 5.2 статті 5 Закону України від 22.05.97 № 283/97-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств», зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 283) встановлено, що суми коштів або вартість товарів (робіт, послуг), добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до Державного бюджету України або бюджетів місцевого самоврядування, до неприбуткових організацій, визначених у пункті 7.11 статті 7 Закону № 283, у розмірі, що становить не менше двох та не більше п’яти відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, за винятком відрахувань, визначених пунктом 5.8 статті 5, та внесків, передбачених підпунктом 5.2.17 пункту 5.2. Але пунктом 50 статті 80 Закону України від 27.11.2003 № 1344-IV «Про Державний бюджет України на 2004 рік» з метою покриття ризиків втрат бюджету, пов’язаних з проведенням податкової реформи, та досягнення реальності і збалансованості державного та місцевих бюджетів на 2004 рік дію підпункту 5.2.2 пункту 5.2 статті 5 Закону № 283 зупинено. Тобто дію підпункту 5.2.2 пункту 5.2 статті 5 Закону № 283 зупинено лише на 2004 рік, а у 2005 році його положення до платників податку будуть застосовуватися.
Поряд з цим, проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законів з питань оподаткування у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік» від 21.10.2003 № 4000-1 пропонується залишити у 2004 році дію підпункту 5.2.2 Закону № 283 з уточненням його редакції в частині віднесення до валових витрат платника податку добровільно перерахованих до Державного бюджету України або бюджетів місцевого самоврядування, до неприбуткових організацій, визначених у пункті 7.11 статті 7 сум коштів, або вартість товарів у розмірі п’яти відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року за умови такого перерахування більше двох відсотків.
Враховуючи вищевикладене, оскільки профспілки і профоб’єднання, за умови відповідності вимогам, встановленим пунктом 7.11 Закону № 283, є неприбутковими установами, то можливості віднесення до валових витрат підприємств сум коштів, перерахованих роботодавцями згідно з підпунктом 5.2.2, в тому числі первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективними договорами та угодами, є достатніми, а тому доповнювати проект Генеральної Угоди вказаною редакцією підпункту 4.2.4 недоцільно.
2. У сфері зайнятості:
Сторона власників зобов’язується:
4. Погоджувати питання скорочення чисельності персоналу на підприємствах, в установах і організаціях із чисельністю 100 і більше працюючих з відповідним вищестоящим виборним органом профспілки, якщо передбачається вивільнення з ініціативи роботодавця більше 5% працівників протягом року.
Вилучити
Процедура проведення консультацій із первинними профспілковими організаціями щодо скорочення чисельності персоналу на підприємстві, в організації, установі за ініціативи роботодавця передбачена у статті 22 Закону України про професійні спілки. Це питання відноситься виключно до компетенції сторін, що укладають колективний договір, тому запропонована норма щодо погодження вивільнення із вищестоящим профспілковим органом не підтримується.
РОЗДІЛ II. У сфері оплати праці
Кабінет Міністрів України зобов’язується:
5. Внести у 1 півріччі 2004 року до Верховної Ради України проекти Законів України:«Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про оплату праці» щодо встановлення мінімальної заробітної плати у розмірі, не нижчому за величину прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленої законом.
Вилучити
Законом України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» вже передбачено, що мінімальна заробітна плата повинна встановлюватися на рівні, не нижче від прожиткового мінімуму, тому немає потреби дублювати цю норму в іншому законі.
Крім того, пунктом 2.18 (узгодженим Сторонами) передбачено питання законодавчого забезпечення етапності наближення розміру мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму для працездатної особи.
6. «Про внесення змін до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» щодо відновлення державної гарантії — неоподатковуваного мінімуму — при оподаткуванні доходів громадян та скасування обмеження на отримання цієї гарантії в залежності від розміру доходу.
Вилучити
Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» встановлений перелік податкових соціальних пільг, що відповідає новим засадам оподаткування доходів фізичних осіб.
Крім того, пунктом 22.2 статті 22 цього Закону передбачено, що у разі, якщо норми інших законів чи інших законодавчих актів, що містять правила оподаткування доходів (прибутків) фізичних осіб, суперечать нормам цього Закону, пріоритет мають норми цього Закону.
7. Ввести в дію з 1 липня 2004 року постанову Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» із одночасним запровадженням в цих галузях посадового окладу (тарифної ставки) працівника I тарифного розряду у розмірі 205 грн., та з подальшим підвищенням посадового окладу (тарифної ставки) працівника I тарифного розряду при законодавчому встановленні нового розміру мінімальної заробітної плати. Розмір підвищення узгоджується Сторонами Генеральної угоди.
Викласти в наступній редакції:
Здійснити заходи щодо переходу до оплати праці працівників бюджетної сфери (освіти, охорони здоров’я, культури, науки тощо) на основі Єдиної тарифної сітки за підсумками виконання державного бюджету за перше півріччя 2004 року.
РОЗДІЛ III. Умови праці та відпочинку
Кабінет Міністрів України зобов’язується:
8. Разом з власниками підприємств здійснити протягом дії угоди погашення в повному обсязі заборгованості з виплат відшкодування шкоди та одноразової допомоги потерпілим та сім’ям осіб, загиблих на виробництві, яка утворилася станом на 1 квітня 2001 року.
Викласти в редакції:
Здійснити у 2004 році погашення у повному обсязі заборгованості шахтарям з регресних позовів та одноразової допомоги по втраті професійної працездатності в обсягах, передбачених Законом України «Про Державний бюджет України на 2004 рік».
РОЗДІЛ IV. Соціальний захист та задоволення духовних потреб
Кабінет Міністрів України зобов’язується:
9. До затвердження Державної комплексної програми збереження і подальшого розвитку об’єктів соціально-культурного та спортивного призначення заборонити суб’єктам господарської діяльності прийняття рішень про закриття, ліквідацію та перепрофілювання об’єктів соціально-культурного призначення, які знаходяться на балансі підприємств, установ і організацій, без погодження з органами місцевого самоврядування та відповідними профспілковими органами.
Вилучити
Запропонована редакція суперечить правовим нормам діяльності підприємств в умовах ринкової економіки.
10. При підготовці проектів законів про Державний бюджет України на відповідний рік не передбачати призупинення відрахування коштів первинним профспілковим організаціям бюджетних установ на культурно-масову і фізкультурно-оздоровчу роботу, як визначено дію ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».
Вилучити
Статтею 80 Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік» дію статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зупинено на 2004 рік в частині приведення бюджетними установами та організаціями відрахувань профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу.
Зазначена норма пропонується виходячи з того, що дія ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» є по суті додатковим податковим навантаженням на діяльність бюджетних установ в умовах гострої обмеженості бюджетних ресурсів. Крім того, бюджетні установи будуть вимушені сплачувати це відрахування за рахунок зменшення інших видатків на утримання установ, що в кінцевому рахунку значно погіршить фінансовий стан установ і виконання покладених на них функцій.

2. Продовжити роботу спільної робочої комісії з ведення переговорів щодо укладення Генеральної угоди з метою вироблення протягом дії Угоди заходів, необхідних для досягнення остаточних домовленостей з питань, викладених у цьому протоколі.


Керівник групи повноважних
представників сторони власників 

М. ПАПІЄВ 

Керівник робочої комісії
сторони профспілок 

О. СТОЯН 

Переглядів: 17780

Дата оновлення: 19.04.2004

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com