Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 20 жовтня 2009 р. № 292/13/116-09

Про додаткову соціальну відпустку

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто <…> звернення і повідомляється.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

За наявності декількох підстав для надання такої відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів.

Оскільки зазначеного статтею Закону чітко не визначена сукупність декількох підстав для набуття права на додаткову соціальну відпустку тривалістю понад 7 календарних днів, Мінпраці разом з Мін’юстом та Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України у 2007 році проведено правову експертизу цього питання, в результаті якої визнано правомірним вважати кожну підставу, визначену частиною першою цієї статті, окремою підставою, а саме:

  • жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;
  • жінка, яка має дитину-інваліда:
  • жінка, яка усиновила дитину;
  • одинока мати;
  • батько, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особа, яка взяла дитину під опіку.

Отже, жінка, яка виховує двох дітей віком до 15 років, одна з яких є дитиною-інвалідом, має право на додаткову відпустку тривалістю 14 календарних днів за двома підставами: «жінка, яка має двох дітей віком до 15 років» та «жінка, яка має дитину-інваліда».

Після виповнення старшій дитині 15 років працівниця матиме право на отримання такої відпустки за однією підставою, тобто тривалістю 7 календарних днів, оскільки для надання відпустки тривалістю 14 календарних днів не виконується підстава «жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років».

Право на таку відпустку працівникам, які мають дітей, залежить від віку дитини. Вищезазначеною статтею визначено вік дітей для надання права на додаткову оплачувану відпустку тільки для такої категорії, як «жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років». Вік дитини-інваліда, усиновленої дитини, дитини, яка перебуває під опікою, дитини в одинокої матері (батька) цим Законом не визначено, тому слід керуватися загальними нормами.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про охорону дитинства» та статті 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Відтак, жінка, яка виховує дитину-інваліда, має право на додаткову оплачувану відпустку до досягнення дитиною 18 років (повноліття).

Зазначена додаткова відпустка є соціальною відпусткою і не належить до виду щорічних відпусток. Тому вона надається повної тривалості в будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після цієї дати.


Директор Департаменту О. ТОВСТЕНКО

Переглядів: 15608

Дата оновлення: 22.11.2009

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com