Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЛИСТ

від 5 березня 2009 р. № 04-06/Ш-36з-56

Робота основна і за сумісництвом: обчислення середнього доходу

Повідомляємо, що згідно із абз. 3 п. 21 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 26.09.2001 р. № 1266, середньоденна (середньогодинна) заробітна плата (дохід) за місцем роботи за сумісництвом обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати (оподатковуваного доходу), з якої сплачувалися страхові внески, на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) у відповідному періоді розрахункового періоду за основним місцем роботи.

Відповідно до роз’яснення Міністерства праці та соціальної політики лист від 23.11.2007 № 653/020/99-07, такий порядок обчислення заробітної плати застосовується і у випадку, коли застрахована особа за місцем роботи за сумісництвом не мала відпрацьованих робочих днів протягом 6 місяців перед настанням страхового випадку, але має відпрацьовані робочі дні за місцем роботи за сумісництвом перед настанням страхового випадку.

Враховуючи те, що громадянкою Кургак В. А. відпрацьовані за місцем роботи за сумісництвом декілька робочих днів перед настанням страхового випадку, а протягом 6 місяців перед настанням страхового випадку зазначена особа за сумісництвом не працювала, обчислення середньої заробітної плати за місцем роботи за сумісництвом для розрахунку допомоги по вагітності та пологах повинно бути здійснено згідно із зазначеним вище абз. 3 п. 21 Порядку.

Оскільки, за період роботи за сумісництвом (01.12.2008 р. — 07.12.2008 р.) перед настанням страхового випадку громадянка Кургак В. А. не мала відпрацьованих робочих днів за основним місцем роботи, то середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється в такому випадку, виходячи із нарахованої за розрахунковий період заробітної плати за основним місцем роботи.

Що стосується абз. 4 п. 21 Порядку, на який Ви посилаєтесь у зверненні, то при обчисленні середньої заробітної плати норма абз. 4 п. 21 Порядку застосовується у випадку, коли працівник за місцем роботи за сумісництвом відпрацював у розрахунковому періоді менше робочих днів ніж за основним місцем роботи.

Водночас повідомляємо, що згідно із п. 4 постанови Кабінету Міністрів України «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням» від 26.09.2001 р. № 1266, право давати роз’яснення щодо застосування Порядку надано Міністерству праці та соціальної політики.


Заступник директора С. В. БУРИНСЬКИЙ 

Переглядів: 10535

Дата оновлення: 06.04.2009

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com