Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 3 жовтня 2008 р. № 641/13/84-08

Щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув лист і повідомляє.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток (щорічної, додаткових у зв’язку з навчанням, творчої, працівникам, які мають дітей) провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (далі — Порядок).

Нарахування виплат за час відпустки провадиться відповідно до пункту 7 Порядку шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпустки включаються: основна заробітна плата (оклад, тарифна ставка); доплати і надбавки, премії, що не носять разового характеру; винагороди за підсумками річної роботи та вислугу років, виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, службового відрядження, вимушеного прогулу тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Необхідно зазначити, що середній заробіток зберігається за працівником як за час щорічної, так і за час інших додаткових відпусток, передбачених законодавством.

Чинним законодавством (п. 22 ст. 20 та п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи») передбачається надання громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих днів на рік.

Отже, заробітна плата, яка зберігається за працівником за час зазначеної додаткової відпустки, включається при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки.


Директор Департаменту  О. ТОВСТЕНКО 

***

ТОВ «БАЛАНС-КЛУБ»

ЛИСТ



Міністерству праці та соціальної політики України 

ТОВ «Баланс-Клуб» просить надати роз’яснення щодо включення до розрахунку середньої заробітної плати при нарахуванні відпусткових за щорічну відпустку суми оплати додаткової відпустки чорнобильцю.

Суть питання

Відповідно до п. 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи» особи, віднесені до категорій 1 та 2 постраждалих в результаті Чорнобильської катастрофи, мають право на додаткову відпустку зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 робочих (16 календарних) днів.

Додаткова відпустка не належить до виду щорічних відпусток, визначених п. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки», а є соціальною виплатою, тому на неї не поширюються норми цього Закону, передбачені для щорічних відпусток (листи Мінпраці та соціальної політики України від 17.11.2006 р. № 415/13/116-06 та від 10.06.2008 р. № 149/13/116-08).

У той же час середню заробітну плату для оплати додаткових відпусток чорнобильцю обчислюють відповідно до Порядку нарахування середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (лист Мінпраці та соціальної політики України від 19.06.2007 р. № 195/13/116-07).

Пунктом 3 Порядку № 100 передбачено, що при нарахуванні середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки).

Чи включається до розрахунку середньої заробітної плати при нарахуванні відпусткових за щорічну відпустку сума оплати додаткової відпустки чорнобильцю, яка була у розрахунковому періоді?

Заздалегідь вдячні за відповідь.


Заступник генерального директора  І. СТОРЧОУС 

Переглядів: 15977

Дата оновлення: 12.11.2008

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com