Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 21 липня 2008 р. № 187/13/116-08

Щодо права на отримання додаткової соціальної відпустки

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто ваше звернення і повідомляється.

1. Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, передбачена статтею 19 Закону України «Про відпустки», є соціальною відпусткою і не належить до виду щорічних відпусток. Тому вона надається в будь-який час протягом календарного року, а не за відпрацьований робочий рік.

Якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на таку відпустку протягом року, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток, як це передбачено статтею 24 Закону України «Про відпустки».

Отже, працівниці, яка має право на соціальну відпустку, при звільненні має бути виплачена компенсація за всі дні цієї невикористаної відпустки, тобто за 7 календарних днів.

2. Законодавством не передбачено, які саме документи має надати розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, для отримання додаткової соціальної відпустки.

Для підтвердження факту, що батько не бере участі у вихованні дитини, можуть бути пред’явлені, наприклад, довідка з ЖЕКу про реєстрацію особи за місцем проживання, ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів, рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав, рішення органів опіки та піклування або суду про відсутність участі батька у вихованні дитини тощо.

Пред’явлення лише довідки з ЖЕКу про те, що дитина проживає разом з матір’ю, не дає достатніх підстав стверджувати, що батько не бере участі у її вихованні.

Для отримання додаткової соціальної відпустки розлучена жінка, яка дійсно виховує сама дитину (без батька), має надати такі документи: копію свідоцтва про народження дитини; для підтвердження того, що жінка є розлученою, — копію свідоцтва про розірвання шлюбу та документ, який підтверджував би те, що батько не бере участі у вихованні дитини.

3. Одиноким батьком слід вважати чоловіка, який не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини записаний як її батько; вдівця, розлученого чоловіка, що виховує дитину без матері.

Для отримання додаткової соціальної відпустки вдівець, який одружився, але його дитина новою дружиною не всиновлена, має надати копію свідоцтва про народження дитини та свідоцтва про смерть матері дитини.


Директор Департаменту  О. ТОВСТЕНКО 

***

ТОВ «БАЛАНС-КЛУБ»

ЛИСТ

від 23 червня 2008 р. № 173


Міністерству праці та соціальної політики України 

ТОВ «Баланс-Клуб» просить надати роз’яснення щодо надання відпустки працівникам, які мають дітей, згідно зі ст. 19 Закону України від 15.11.96 р. № 504/96-ВР «Про відпустки».

Суть питання

1. Працівниця, яка має двох дітей віком до 15 років, відпрацювала на підприємстві лише три місяці. При звільненні їй потрібно виплатити компенсацію за невикористану щорічну відпустку, у тому числі за додаткову відпустку на дітей.

Яку кількість днів додаткової відпустки на дітей треба їй компенсувати: усі 7 календарних днів чи пропорційно відпрацьованому часу?

2. Розлучена жінка сама виховує дитину віком 6 років. Батько дитини разом з ними не проживає, це підтверджує довідка із ЖЕКу. Але він регулярно щомісяця платить аліменти, на цьому його участь у вихованні дитини завершується.

Які документи потрібно надати матері за місцем роботи для отримання додаткової відпустки на дітей?

3. Працівник виховує дитину від першого шлюбу (мати дитини померла). Він одружився вдруге, його друга дружина дитину не всиновлювала.

Чи може такий працівник вважатися батьком-одинаком? Які документи йому потрібно надати на підприємство для отримання додаткової відпустки?

<…>

Заступник Генерального директора  І. СТОРЧОУС 
Переглядів: 17296

Дата оновлення: 12.09.2008

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com