Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 18 серпня 2016 р. № 11.02-01/23/Д-1/2356-16/21489

Щодо порядку проведення атестації лікарів

Департаментом управління персоналом та кадрової політики розглянуто звернення <…> щодо порядку проведення атестації лікарів.

Повідомляємо, що порядок проведення атестації лікарів визначений Положенням про порядок проведення атестації лікарів, затвердженим наказом МОЗ України від 19 грудня 1997 року № 359 «Про подальше удосконалення атестації лікарів» (у редакції наказу МОЗ України від 02.10.2015 р. № 650) (далі — Положення).

Відповідно до пунктів 5 та 6 розділу I Положення атестація на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій лікарям медико-профілактичного профілю проводиться комісіями, що створені при Міністерстві охорони здоров’я України (Центральна атестаційна комісія), Міністерстві охорони здоров’я АР Крим, структурних підрозділах з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Враховуючи зазначене, інформуємо, що лікарі медико-профілактичного профілю можуть атестуватися в атестаційній комісії при структурних підрозділах з питань охорони здоров’я місцевих державних адміністрацій.

Атестація з присвоєнням (підтвердженням) звання «лікар-спеціаліст» певної лікарської спеціальності має передувати зайняттю особою лікарської посади в закладах охорони здоров’я, що відповідає певній спеціальності або здійсненню медичної практики за певною спеціальністю.

Атестації на визначення знань та практичних навиків з присвоєнням звання «лікар-спеціаліст» з конкретної лікарської спеціальності підлягають особи, які закінчують навчання в інтернатурі, а також особи, які у порядку, передбаченому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25 грудня 1992 року № 195 «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю», допущені до лікарської діяльності та пройшли курси спеціалізації або стажування.

За результатами атестації на визначення знань та практичних навиків з присвоєнням (підтвердженням) звання «лікар-спеціаліст» комісія приймає такі рішення: присвоїти або відмовити у присвоєнні, підтвердити або відмовити у підтвердженні звання «лікар-спеціаліст» з конкретної лікарської спеціальності.

Підставою відмови у присвоєнні (підтвердженні) звання «лікар-спеціаліст» є низький рівень необхідної за програмою теоретичної та практичної підготовки за своєю спеціальністю; низький рівень володіння сучасними методами профілактики, діагностики і лікування хворих в області надання медичної допомоги, що може призвести до погіршення стану пацієнта або його смерті.

Рішення атестаційної комісії, згідно з яким особі відмовлено у присвоєнні (підтвердженні) звання «лікар-спеціаліст» з конкретної лікарської спеціальності, може бути оскаржено в установленому законодавством порядку.

Разом з тим зазначаємо, що відповідно до пункту 9 розділу II Положення, особа, якій за результатами атестації на визначення знань та практичних навиків відмовлено у присвоєнні (підтвердженні) звання «лікар-спеціаліст» з конкретної лікарської спеціальності, може бути використана на посадах молодшого спеціаліста з медичною освітою відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 25 грудня 1992 року № 195 «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю».

Лікарям, які відпрацювали на відповідній посаді менше одного року та претендують на підтвердження звання «лікар-спеціаліст», строк атестації відстрочується на відповідний період наказом по вищому медичному закладу, при якому створена комісія, за поданням керівника закладу, установи, підприємства.

Згідно з пунктом 21 розділу III Положення від чергової атестації, за наявності кваліфікаційної категорії звільняються працівники, які відпрацювали на відповідній посаді менше одного року, одинокі матері або батьки, які мають дітей віком до чотирнадцяти років, вагітні жінки та особи, що знаходяться у відпустці для догляду за дитиною-інвалідом, інвалідом дитинства. Відповідна кваліфікаційна категорія підтверджується наказом органу охорони здоров’я, при якому створена комісія, за поданням керівника закладу, установи, підприємства.

Разом з тим зазначаємо, що лікарям, що відпрацювали на відповідній посаді менше одного року, строк атестації переноситься на один рік за поданням керівника закладу, установи, підприємства до атестаційної комісії.

У Центральній атестаційній комісії при Міністерстві охорони здоров’я України не оскаржуються рішення, прийняті атестаційними комісіями при структурних підрозділах з питань охорони здоров’я місцевих державних адміністрацій та вищих медичних навчальних закладах та закладах післядипломної освіти.

Рішення атестаційної комісії, згідно з яким особі відмовлено у присвоєнні (підтвердженні) відповідної кваліфікаційної категорії, може бути оскаржено в установленому законодавством порядку.

Питання оплати праці працівників сфери охорони здоров’я визначені у спільному наказі Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення».


В. о. директора Департаменту
управління персоналом
та кадрової політики


Г. ГАСЮК

Переглядів: 1918

Дата оновлення: 18.11.2016

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com