Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ

ЛИСТ

від 25 листопада 2014 р. № ДЦ-01-7995/0/6-14

Щодо призначення допомоги по безробіттю особі, яка припинила підприємницьку діяльність

Державний центр зайнятості розглянув Ваш інформаційний запит та повідомляє.

Умови, тривалість та розмір виплати допомоги по безробіттю визначені статтями 22, 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі — Закон) та Порядком надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20.11.2000 р. № 307 (далі — Порядок), в частині, що не суперечить чинному законодавству.

Статтею 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що застрахована особа — фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок.

Статтею 4 Закону визначено, що страхуванню на випадок безробіття підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, включаючи тих, які проходять альтернативну (невійськову) службу, а також тих, які працюють неповний робочий день або неповний робочий тиждень, та інших підставах, передбачених законодавством про працю, військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової служби), особи, які забезпечують себе роботою самостійно, та фізичні особи — підприємці.

Відповідно до статті 6 Закону право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги мають застраховані особи.

Згідно із статтею 22 Закону, застрахованим особам, визнаним в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж шість місяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до їх середньої заробітної плати (доходу), визначеної відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266, залежно від страхового стажу:

до 2 років — 50 відсотків;

від 2 до 6 років — 55 відсотків;

від 6 до 10 років — 60 відсотків;

понад 10 років — 70 відсотків.

Отже, відповідно до вищезазначеного, якщо за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування Ваш страховий стаж протягом 12 місяців, що передують реєстрації як безробітного, становить не менше ніж шість місяців, то Ви маєте право на отримання допомоги по безробіттю як застрахована особа з урахуванням страхового стажу.

У разі, якщо за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування Ваш страховий стаж протягом 12 місяців, що передують реєстрації як безробітного, становить менше ніж шість місяців, то Ви маєте право на отримання допомоги по безробіттю, як застрахована особа без урахування страхового стажу мінімальному розмірі, що встановлюється правлінням Фонду і на сьогодні становить 544 гривні.

Для отримання більш детальної та адресної інформації щодо розміру, умов та термінів виплати допомоги по безробіттю Ви можете звернутись до будь-якого зручного для Вашого відвідування центру зайнятості.


Перший заступник директора Н. ЗІНКЕВИЧ

Переглядів: 4084

Дата оновлення: 30.03.2015

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com