Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 30 січня 2015 р. № 514/0/5-10/6/15

Для застосування в роботі
[щодо розслідувань нещасних випадків на виробництві]


Начальникам територіальних управлінь Держгірпромнагляду

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України надає для врахування в роботі пропозиції щодо здійснення в умовах чинного законодавства заходів державного нагляду (контролю) під час проведення спеціальних розслідувань нещасних випадків на виробництві.

Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1232 (далі — Порядок), визначено процедуру проведення спеціального розслідування; обов’язки комісії; вимоги щодо зазначення в актах за формами Н-5 і Н-1 (у разі складання) певної інформації, а також перелік документів, які долучаються до матеріалів спеціального розслідування.

Пунктом 42 Порядку визначено обов’язки спеціальної комісії, до яких належать визначення відповідності умов праці та її безпеки вимогам законодавства про охорону праці; з’ясування обставин і причин нещасного випадку; розроблення плану заходів щодо запобігання подібним нещасним випадкам згідно з дійсними обставинами і причинами випадку.

Перелік матеріалів спеціального розслідування визначено пунктом 50 Порядку, до яких належать у тому числі копії приписів, розпоряджень і протоколів про адміністративні правопорушення, що стосуються нещасного випадку, виданих роботодавцеві посадовими особами органів державного нагляду за охороною праці до настання нещасного випадку і під час його розслідування.

Також згідно з встановленою додатком 3 до Порядку формою акта Н-5 у розділі 2 цього акта необхідно зазначати недоліки в організації роботи з охорони праці на підприємстві, а у розділі 4 — узагальнені результати проведеної органами державного нагляду за охороною праці та іншими органами перевірки стану охорони праці на підприємстві.

Разом з цим, пунктом 8 Прикінцевих положень Закону України № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (далі — Закон № 76-VIII), підписаного Президентом України 28.12.2014, встановлено, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб — підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України та Державної фінансової інспекції України) здійснюються протягом січня – червня 2015 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки.

Одночасно зазначаємо, що Законом № 76-VIII постанову Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» (далі — Постанова № 408), яку видано у зв’язку із запровадженням статтею 31 Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» обмежень на проведення перевірок, не скасовано і вона є чинною.

Пунктом 2 цієї Постанови визначено, що у разі, коли перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України (далі — КПКУ), надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб — підприємців не потребується.

З урахуванням вищезазначеного, з метою забезпечення об’єктивного розслідування нещасних випадків на виробництві та для запобігання подібним випадкам шляхом розроблення вичерпного плану заходів, пропонуємо застосувати наступні важелі реагування:

1. Невідкладно після утворення спеціальної комісії направити лист до органу досудового розслідування, яким внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, передбаченого статтями 271–273 Кримінального кодексу України, для інформування про початок роботи спеціальної комісії, надання (у разі необхідності) відповідних матеріалів і висновків, визначених Порядком, та з обґрунтованим клопотанням про винесення постанови про призначення позапланової перевірки на підприємстві, де стався нещасний випадок, передбаченої підпунктом 4 пункту 2 статті 40 КПКУ під час здійснення слідчим процесуальних дій.

2. У разі винесення органом досудового розслідування такої постанови, забезпечити організацію та проведення відповідної перевірки в установленому законодавством порядку, як такої, що здійснюється без дозволу Кабінету Міністрів України відповідно до положень Постанови № 408.

3. На підставі акта перевірки у разі виявлення порушень, що потребують заборони чи обмеження виконання робіт (виробництва) або експлуатації обладнання (устаткування), звернутися з відповідним позовом до адміністративного суду.

Зазначене роз’яснення прошу довести до посадових осіб територіальних управлінь Держгірпромнагляду та застосовувати під час проведення спеціальних розслідувань нещасних випадків на виробництві.


Заступник Голови С. ДУНАС

Переглядів: 4641

Дата оновлення: 11.03.2015

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com