Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 3 березня 2014 р. № 1650/0/8.1-9.1-9/6/14

Про надання інформації
[щодо кваліфікаційних критеріїв, вимог до осіб, їх знання та досвіду, які визначаються Фондом, як стороною (замовником) у процедурі державних закупівель]

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України розглянула лист про надання інформації та відповідно до частини другої статті 19 Конституції України в межах повноважень повідомляє.

Відповідно до статті 27 Закону України «Про охорону праці» документами, які належать до нормативно-правових актів з охорони праці, є правила, норми, регламенти, положення, стандарти, інструкції та інші документи, обов’язкові для виконання.

Опрацювання та прийняття нових, перегляд і скасування чинних нормативно-правових актів з охорони праці здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці, за участю професійних спілок і Фонду соціального страхування від нещасних випадків та за погодженням з органами державного нагляду за охороною праці.

Водночас, Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» уповноважує Фонд соціального страхування від нещасних випадків (далі — Фонд) брати участь у фінансуванні заходів, передбачених державними цільовими, галузевими, регіональними програмами поліпшення стану безпеки, умов праці та виробничого середовища, планами наукових досліджень з охорони, безпеки та гігієни праці, навчання і підвищення кваліфікації відповідних спеціалістів з питань охорони праці, організації розроблення і виробництва засобів індивідуального та колективного захисту працівників, розроблення, видання, розповсюдження нормативних актів, журналів, спеціальної літератури, а також інших профілактичних заходів відповідно до завдань страхування від нещасних випадків.

Правовим підґрунтям для здійснення вищезазначених дій є у тому числі Закон України «Про здійснення державних закупівель», згідно з яким сторону (замовника) проведення процедури закупівель наділено правом встановлювати до учасників кваліфікаційні критерії, у тому числі щодо наявності працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід.

Враховуючи зазначене, надання роз’яснення щодо кваліфікаційних критеріїв, вимог до осіб, їх знання та досвіду, які визначаються Фондом, як стороною (замовником) у процедурі державних закупівель, виходить за межі повноважень Держгірпромнагляду, отже, за відповідними роз’ясненнями доцільно звернутися безпосередньо до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Стосовно попереднього навчання в ГНМЦ Держгірпромнагляду «фахівця (який розробляє проекти державних НПАОП)» зазначаємо, що правова підстава проходження працівниками навчання з питань охорони праці визначена у Законі України «Про охорону праці», який встановлює норму про проходження інструктажів, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії під час їх прийняття на роботу і в процесі роботи.

Порядок проведення навчання та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці визначається типовим положенням, що затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

Таким чином, Законом України «Про охорону праці» визначена загальна норма проходження працівниками під час прийняття на роботу і в процесі роботи, зокрема навчання з питань охорони праці, його періодичність, вимоги до цього процесу визначено Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці 26.01.2005 № 15, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 р. за № 231/10511.

Надання роз’яснення «чи надає науковий ступінь… право вважатись фахівцем з питань безпеки гігієни праці та виробничого середовища» виходить за межі повноважень Держгірпромнагляду.


Перший заступник Голови В. ШАЙТАН

Переглядів: 4388

Дата оновлення: 16.06.2014

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com