Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 16 серпня 2012 р. № К/9991/17382/12

Про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі суддів — Черпіцької Л. Т., Розваляєвої Т. С., Мороза В. Ф., розглянувши у порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами адміністративну справу за касаційною скаргою Хмельницького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 1 вересня 2011 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 15 листопада 2011 року у справі № 2270/6292/11 за позовом Хмельницького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Шепетівського районного спеціалізованого лісокомунального підприємства про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені, встановила:

У травні 2011 року Хмельницьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів звернулось до суду з позовом до Шепетівського районного спеціалізованого лісокомунального підприємства про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів у 2010 році.

В обґрунтування позовних вимог позивач послався на невиконання відповідачем вимог ст. ст. 19, 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 1 вересня 2011 року, залишеною без змін ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 15 листопада 2011 року в задоволенні позову відмовлено.

На судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій надійшла касаційна скарга Хмельницького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, в якій ставиться питання про їх скасування, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню.

При винесенні рішень суди першої та апеляційної інстанцій дійшли передчасного висновку про відмову в задоволенні позову з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно з п. 4 ст. 20 Закону України «Про зайнятість населення» підприємства, установи і організації незалежно від форми власності реєструються у місцевих центрах зайнятості за їх місцезнаходженням як платники збору до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, щомісяця подають цим центрам адміністративні дані у повному обсязі про наявність вільних робочих місць (вакансій), у тому числі призначених для працевлаштування інвалідів.

Відповідно до ч. 3 ст. 19 Закону підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно здійснюють працевлаштування інвалідів за рахунок нормативів робочих місць виходячи з вимог статті 18 Закону.

Згідно з ч. 1 ст. 18 Закону забезпечення прав інвалідів на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, установ, організацій чи до державної служби зайнятості.

З наведених норм ст. ст. 18 і 19 Закону вбачається, що підприємства здійснюють самостійно працевлаштування інвалідів, але виходячи з вимог ст. 18 Закону. У статті ж 18 Закону зазначено, що забезпечення прав інвалідів на працевлаштування здійснюється двома шляхами: 1) безпосереднє звернення інваліда до підприємства; 2) звернення інваліда до державної служби зайнятості (з подальшим його направленням на підприємство, на якому є відповідні вакансії).

Отже, колегія суддів погоджується з тим, що з положень Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» не вбачається, що обов’язок підприємства щодо створення робочих місць для інвалідів супроводжується його обов’язком займатись пошуком інвалідів для працевлаштування на створені ним робочі місця. Такий обов’язок згідно ст. 18 зазначеного Закону покладено на органи виконавчої влади з питань праці та соціальної політики, органи місцевого самоврядування, громадські організації інвалідів.

Згідно Інструкції щодо заповнення форми звітності № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій», затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 420 від 19.12.2005 року та зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2005 року за № 1534/11814, підприємства, установи і організації, їх структурні підрозділи та філії незалежно від форм власності та господарювання повинні за наявності вакансій у повному обсязі подавати інформацію про наявність вільних робочих місць (вакансій) центрам зайнятості за місцем їх реєстрації як платника страхових внесків.

Таким чином, на відповідача покладено лише обов’язок створення робочих місць та інформування про це органів зайнятості, у порядку, встановленому вищезазначеним нормативним актом.

Єдиним належним доказом, який свідчить про інформування органів зайнятості про наявність вільних робочих місць для інвалідів є звіт форми № 3-ПН. Водночас, в матеріалах справи відсутні звіти форми № 3-ПН за 2010 рік.

Наявність в матеріалах справи звіту форми № 3-ПН станом на 1 січня  2010 року не є доказом повідомлення органу зайнятості, оскільки він не містить відмітки Фонду про його прийняття.

Крім того, в матеріалах справи наявний лист Шепетівського міськрайонного центру зайнятості № 20-03/1112, який підтверджує те, що відповідач звітність № 3-ПН про наявність вакансій у 2010 році не подавав.

Листи відповідача не можуть вважатися виконанням обов’язку по інформуванню щодо наявності вакансій для інвалідів, оскільки не відповідають формі, затвердженій Мінпраці за погодженням з Держкомстатом.

Таким чином, органи, які можуть сприяти працевлаштуванню не повідомлялися належним чином про наявність вакансій протягом 2010 року.

Тобто, відповідачем не були виконані вимоги Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» щодо прийняття заходів для працевлаштування інвалідів.

З урахуванням наведеного, колегія суддів не погоджується з висновками судів, що за таких обставин вина останнього в незайнятості створених (пристосованих) робочих місць для працевлаштування інвалідів відсутня, оскільки підприємством не вжито заходів по забезпеченню працевлаштування інвалідів.

Відповідно до ч. 1 ст. 218 Господарського кодексу України підставою для господарського-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку, що судові рішення ухвалені з порушенням норм матеріального права, а тому підлягають скасуванню з ухваленням нового рішення.

Відповідно до ст. 229 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції має право скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалити нове рішення, якщо обставини справи встановлені повно і правильно, але суди першої та апеляційної інстанцій порушили норми матеріального чи процесуального права, що призвело до ухвалення незаконного судового рішення.

Керуючись статтями 220, 222, 223, 226, 230, 232 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України постановила:

Касаційну скаргу Хмельницького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів задовольнити.

Постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 1 вересня 2011 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 15 листопада 2011 року скасувати, та ухвалити у справі нове рішення.

Позов задовольнити.

Стягнути з Шепетівського районного спеціалізованого лісокомунального підприємства на користь Хмельницького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції у розмірі 23 841,03 грн. та пеню у розмірі 193,05 грн.

Постанова набирає законної сили через п’ять днів після направлення копії особам, які беруть участь у справі та може бути переглянута в порядку ст. ст. 235–2391 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді:


Переглядів: 5720

Дата оновлення: 17.02.2014

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com