Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ

ЛИСТ

від 20 грудня 2013 р. № 10/3110-13; 10/3111-13

Щодо підстав поширення персональних даних


КП «Черкаське обласне об’єднане бюро технічної інвентаризації"
вул. Університетська, 33/1, м. Черкаси, 18000

Державній виконавчій службі України
04053, м. Київ, вул. Артема, 73

Державна служба України з питань захисту персональних даних (далі — Служба) розглянула звернення відділу КП «Черкаське обласне об’єднане бюро технічної інвентаризації» щодо підстав поширення персональних даних на запити державних органів.

Статтею 32 Конституції України визначено, що не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Акцентуємо Вашу увагу, що порядок доступу до персональних даних третіх осіб визначається умовами згоди суб’єкта персональних даних, наданої володільцю персональних даних на обробку цих даних, або відповідно до вимог закону (частина перша статті 16 Закону України «Про захист персональних даних» (далі — Закон).

Окрім цього, при отриманні запиту на доступ до персональних даних, необхідно здійснити перевірку стосовно наявності в ньому повного переліку інформації, яку повинен містити запит, визначеного частиною четвертою статті 16 Закону. Одним із обов’язкових пунктів запиту є мета та/або правові підстави для запиту (пункт 6 частини четвертої статті 16 Закону).

У свою чергу слід враховувати, що відповідно до частини другої статті 6, статей 19, 32, 120 Конституції України органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.

Аналогічну норму стосовно повноважень містить і частина друга статті 25 Закону. Так, суб’єкти відносин, пов’язані із персональними даними, в тому числі володільці та треті особи, здійснюють свої повноваження в межах, установлених Конституцією та законами України.

При цьому органи державної влади мають право на безперешкодний і безоплатний доступ до персональних даних відповідно до їх повноважень (стаття 19 Закону).

Вимогами статті 14 Закону визначено, що поширення персональних даних без згоди суб’єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і лише (якщо це необхідно) в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством (частина п’ята статті 6 Закону).

Конституційний Суд України у своєму Рішенні від 20.01.2012 № 2-рп/2012 зазначає, що конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом (частини перша, друга статті 21 Закону України «Про інформацію»).

Згідно вимог пункту 3 частини третьої статті 11 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право, з метою захисту інтересів стягувача, одержувати безоплатно від органів, установ, організацій, посадових осіб, сторін та учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, у тому числі конфіденційну.

Крім цього, статтею 5 Закону України «Про виконавче провадження» визначено обов’язковість виконання вимог державного виконавця щодо рішень для всіх органів, організацій, посадових осіб, фізичних і юридичних осіб на території України.

Частиною другою статті 5 Закону України «Про виконавче провадження» передбачене безоплатне надання державному виконавцю у встановлений ним строк інформації, документів або їх копій, необхідних для здійснення його повноважень.

З огляду на зазначене, повноваження запитувача щодо доступу до персональних даних фізичних осіб можуть міститися у відповідних положеннях Закону України «Про виконавче провадження» та, за необхідності, в нормах інших актах законодавства, які обґрунтовують повноваження запитувача на доступ до персональних даних фізичних осіб.

Поширення інформації відділом КП «Черкаське обласне об’єднане бюро технічної інвентаризації», яку було витребувано Державною виконавчою службою щодо надання персональних даних (місце реєстрації, паспортні дані, відомості про наявність нерухомого майна), без їх згоди можливе у випадках, визначених законом, та у порядку, установленому законодавством України.

За відсутності повноважень, наданих законом, обробка персональних даних, зокрема поширення, здійснюється лише за наявності згоди суб’єкта персональних даних.

Другий екземпляр надсилається Державній виконавчій службі України до відома.


Голова М. О. БУРМАКА

Переглядів: 5823

Дата оновлення: 27.01.2014

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com