Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Чим відрізняється гіг-контракт від договору з ФОПом?
Новини
26.01.2022
Чим відрізняється гіг-контракт від договору з ФОПом?
 

Гіг-контракт — це особлива форма залучення спеціалістів, яка поєднує ознаки трудового та цивільно-правового договору. Іншими словами, це система роботи, коли співробітників не приймають в штат, а запрошують на конкретні проекти, де вони у визначені строки вирішують поставлені задачі.

Раніше для цього укладались цивільно-правові договори з ФОП. Така форма залучення гарантувала компаніям сприятливий податковий режим (спрощену систему оподаткування), а спеціалістам — свободу щодо графіку і місця роботи.

Водночас, при такому способі співпраці фахівці були позбавлені соціальних гарантій: права на вихідні, відпустку, обідню перерву, лікарняний тощо. Крім того, модель співпраці між компаніями та ФОПами могла бути кваліфікована як «приховування трудових відносини», що мало наслідком накладення значних штрафів.

Гіг-контракт — це новий інструмент, який зберігає переваги гнучкості цивільно-правових відносин, виключає ризик перекваліфікації відносин у трудові та забезпечує соціальні гарантії гіг-спеціалісту.

Ключові відмінності гіг-контракту від договору з ФОП

Реєстрація

Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 р. № 1667-IX (далі — Закон № 1667) передбачає, що гіг-контракт укладається у письмовій (електронній) формі між гіг-спеціалістами та резидентами Дія Сіті.

Резидентом Дія Сіті може бути юридична особа, яка зареєстрована в Україні та відповідає наступним вимогам:

  • займається видами підприємницької діяльності, що встановлені законодавством про Дія Сіті;
  • об’єднує не менше дев’яти працівників та гіг-спеціалістів;
  • розмір середньомісячної заробітної плати працівників/гіг-спеціалістів становить не менше 1200 євро;
  • сума кваліфікованого доходу становить не менше 90% доходу компанії;
  • відсутній жоден із негативних критеріїв.

Реєстрація резидентів Дія Сіті здійснюється Міністерством цифрової трансформації протягом 10 днів з моменту отримання відповідної заяви за принципом «мовчазної згоди». Тобто, якщо впродовж 10 днів Мінцифра не ухвалила рішення про відхилення заяви, компанія вважається такою, що набула статусу резидента Дія Сіті.

Критерії для набуття статусу гіг-спеціаліста законодавством не встановлено. На відміну від ФОП, гіг-спеціаліст не зобов’язаний проходити реєстраційні процедури, ставати на облік в податковій та звітувати перед державою про отримані прибутки.

Оподаткування

Податкове навантаження на гіг-спеціалістів практично не відрізняється від моделі ФОП: ПДФО — 5%, ЄСВ — 22% від мінімальної заробітної плати, військовий збір — 1,5%. При цьому, адміністрування податків здійснюється компанією-роботодавцем. На відміну від ФОП, гіг-спеціаліст не повинен складати фінансову звітність, розраховувати і сплачувати податки. Це здійснює компанія як його податковий агент.

Соціальні гарантії

На відміну від цивільно-правового договору з ФОП-ом, гіг-контракт передбачає права працівників на соціальні гарантії, такі як відпустка, лікарняний, декрет тощо.

Відпустка іменується як «щорічна оплачувана перерва», триває 17 робочих днів і може бути надана лише якщо працівник відпрацював 6 місяців за гіг-контрактом.

Гіг-спеціалісти підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та мають право на лікарняний на умовах, передбачених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Декретна відпустка надається гіг-спеціалісту на звичайних умовах: 70 календарних днів до передбачуваної дати пологів, і не менш як 56 календарних днів після пологів (у разі ускладнення пологів або народження двох чи більше дітей — 70 календарних днів).

Умови гіг-контрактів

Закон № 1667 передбачає, що гіг-контракт укладається у письмовій (електронній) формі між гіг-спеціалістами та резидентами Дія Сіті.

Гіг-контракти не передбачають пільгових категорій працівників та не надають для них жодних переваг.

Умови гіг-контракту погоджуються сторонами онлайн, за допомогою електронної пошти, комп’ютерних програм та месенджерів.

На відміну від договору з ФОП, гіг-контракт надає компанії-роботодавцю розширені права щодо контролю за якістю виконання робіт, в тому числі за допомогою відеокамер. Не заборонено також моніторити трафік компанії для визначення ресурсів, якими найчастіше користуються гіг-спеціалісти.

Строк дії та припинення гіг-контракту

На відміну від договору з ФОП, гіг-контракт укладається на невизначений строк. Водночас, сторони можуть встановити строки, якщо бажають співпрацювати тільки протягом визначеного періоду.

Підстави для припинення гіг-контракту:

  • угода сторін;
  • закінчення строку дії гіг-контракту;
  • одностороння відмова резидента Дія Сіті від гіг-контракту;
  • одностороння відмова гіг-спеціаліста від гіг-контракту;
  • втрата статусу резидента Дія Сіті;
  • підстави, передбачені гіг-контрактом.

На відміну від договору з ФОП, припинення гіг-контракту вимагає дотримання певної процедури. Зокрема, необхідно повідомити про це іншу сторону в письмовій (електронній) формі не пізніш як за 30 календарних днів до запланованої дати припинення або за 3 календарних дні, якщо співпраця тривала не більше 3 місяців.

Якщо роботодавець (резидент Дія Сіті) не хоче чекати 30 днів, то він має право скоротити строк повідомлення гіг-спеціаліста, замінивши його компенсаційною виплатою у розмірі, визначеному гіг-контрактом, але не меншому за поденну винагороду гіг-спеціаліста за кожен робочий день зменшення строку.

Винагорода гіг-спеціаліста

Суттєвою перевагою гіг-контракту є те, що сторони самостійно визначають розмір винагороди і порядок її виплати. Крім того, гіг-контракт дозволяє здійснювати виплати в іноземній валюті.

Розмір винагороди за гіг-контрактом може встановлюватися за певний період, наприклад виплачуватись помісячно, або нараховуватися за фактом виконання проекту. Також передбачена можливість погодинної оплати.

На відміну від трудового контракту, гіг-контракт не передбачає такого поняття як мінімальна заробітна плата та не зобов’язує роботодавця виплачувати аванс.

Роботодавець (резидент Дія Сіті) не може здійснювати відрахування чи зменшувати розмір винагороди, визначеної гіг-контрактом, крім випадків, коли йому необхідно компенсувати шкоду, заподіяну працівником.

Права інтелектуальної власності

Можливість продавати, ліцензувати та іншими способами використовувати IT-продукт, який розроблявся фахівцем, виникає у IT-компанії з моменту його створення. Таке положення закону вигідно компанії, але не захищає інтереси розробника. Виходить, що IT-рішення можна передати замовнику, але при цьому не оплатити роботу співробітнику, адже права інтелектуальної власності виникли у IT-компанії як тільки створили продукт. Ми пропонуємо клієнтам альтернативний пункт: перехід прав інтелектуальної власності відбувається у момент оплати роботи гіг-фахівця.

Конфіденційність та неконкуренція

Перевагою гіг-контракту є те, що він передбачає можливість врегулювання таких питань як конфіденційність та неконкуренція.

Договір про конфіденційність укладається у письмовій формі.

За цим договором гіг-спеціаліст зобов’язується не розголошувати комерційну таємницю та/або конфіденційну інформацію щодо замовника. Порушення такого зобов’язання може мати наслідком накладення значного штрафу.

Договір про неконкуренцію є відплатним та вчиняється виключно в письмовій формі.

Відповідно до такого договору гіг-спеціаліст зобов’язується утриматися від конкурентних дій під час роботи в IT-компанії і рік після завершення співпраці. Конкуренцією вважаються такі дії:

  • Укладення трудових договорів або гіг-контрактів з IT-компаніями, які розробляють аналогічні продукти.
  • Робота як ФОП і пропозиція аналогічних IT-рішень.
  • Володіння прямо або опосередковано часткою IT-компанії, членство в органах управління юридичної особи, яка здійснює конкуруючу діяльність.

Автори Закону № 1667 переконані, що запровадження гіг-контрактів стимулюватиме розвиток цифрової економіки, сприятиме залученню талановитих працівників та підвищить їх ефективність. Чи виправдані такі сподівання покаже час. Проте вже на сьогодні очевидно, що гіг-контракт є більш гнучким та мобільним способом взаємодії, ніж трудовий та цивільно-правовий договір, які регулюються застарілими нормами законодавства.

Вас може зацікавити

Журнал «КАДРОВИК.UA»

Головний кадровий журнал України, який визначає стратегію професійного розвитку працівників кадрової служби. Видається щомісяця за підтримки Міністерства соціальної політики України. На сторінках журналу подано достовірні матеріали та професійна інформація для кадровиків з нормативно-правовою базою та безліччю практичних порад.

Придбати видання

 

Наталія Мисник

ЮРЛІГА

Переглядів: 1319 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Переукладання строкового трудового договору на безстроковий: судова практика
Як перевірити результат перерахунку пенсії?
Отримали від працівників паперові лікарняні — готуйтеся до перевірки ПФУ
Як правильно оформити працівника?
Чи може батько двох синів, один із яких має інвалідність, отримати додаткову відпустку?
Які гарантії має працівник у разі звільнення за станом здоров’я?
Штраф за неправильно оформлені лікарняні: що треба знати?
Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця
Як оплатити лікарняний сумісника?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com