Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму: що змінюється
Новини
02.12.2021
Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму: що змінюється
 

Усе тече, усе змінюється, — казав один давньогрецький філософ. Ця фраза буде справедливою й до показників, якими щодня доводиться оперувати бухгалтеру чи підприємцю. Йдеться про ставки податків, розмір ЄСВ, суми пені та штрафів тощо. З часом вони неухильно змінюються внаслідок коригування державою певних базових показників — передусім мінімальної зарплати та/або прожиткового мінімуму.

Для 2021 року Уряд заклав у Закон про Держбюджет аж тріаду змін — з 1 січня, 1 липня та 1 грудня. І якщо зміни на початку року та другого півріччя більш-менш помітні, то першогрудневі можуть загубитися за повсякденною метушнею та стати малоприємним сюрпризом для забудькуватих.

Тож для всіх, хто не на словах знає ціну словам «звітність», «нарахування» чи «відрахування», нагадуємо: за ст. 7 Закону про Держбюджет-2021 прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить з 01.12.2021 р. 2393 грн, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

  • дітей віком до 6 років — 2100 гривень;
  • дітей віком від 6 до 18 років — 2618 гривень;
  • працездатних осіб 2481 гривня;
  • осіб, які втратили працездатність, — 1934 гривні.

Своєю чергою, ст. 8 Закону про Держбюджет-2021 установила з 01.12.2021 р. мінімальну заробітну плату у місячному розмірі 6500 грн, у погодинному — 39,12 гривні. На що ж вплинули ці підвищення?

Виплата та індексація зарплати з 1 грудня 2021 року

Зрозуміло, що ріст мінзарплати передусім визначить нижній поріг для зарплати: платити працівнику за повністю виконану місячну (годинну) норму праці потрібно не менше за 6500 грн (ч. 1 ст. 3-1 Закону про оплату праці).

А ось мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) залишиться незмінним, адже його ч. 6 ст. 6 Закону про оплату праці прив’язала до першосічневого прожиткового мінімуму.

У грудні роботодавцям слід індексувати зарплату в межах 2481 грн або у фактичному розмірі, якщо зарплата нарахована у меншому за 2481 грн розмірі.

До речі, суб’єктам господарювання посадові оклади свом працівникам не потрібно збільшувати після підвищення розміру прожиткового мінімуму, адже це не є обов’язковою вимогою законодавства.

Водночас посадові оклади (тарифні ставки) для працівників із оплатою на основі ЄТС в бюджетній сфері розраховують виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду, який із 1 грудня 2021 року становить 2893 грн.

Зміна у сплаті ЄСВ з 1 грудня 2021 року

Зміна, що торкнеться фактично усіх роботодавців та підприємців — підвищення розміру ЄСВ. Так, мінімальний розмір ЄСВ з 1 грудня складе 1430 грн (6500 х 22%).

Безумовно, зросте і максимальна сума страхового внеску, вона складе з 1 грудня 21450 грн. А все тому, що максимальна величина бази нарахування ЄСВ становитиме 15 розмірів мінзарплати — 97 500 грн (п. 4 ч. 1 ст. 1, ч. 3 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Обмеження виплат з тимчасової непрацездатності з 1 грудня 2021 року

Допомога по тимчасовій непрацездатності, включно з доглядом за хворою дитиною чи хворим членом сім’ї, та допомога по вагітності й пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ (ч. 3 ст. 24, ч. 2 ст. 26 Закону № 1105), тому з 1 грудня цей показник становить 97 500 грн.

Не забуваймо, що сума допомоги по вагітності й пологах не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати, установленої на час настання страхового випадку (ч. 2 ст. ст. 26 Закону № 1105), що з 1 грудня складає 6500 грн.

Якщо ж застрахована особа має страховий стаж менше 6 місяців протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку, то за ч. 4 ст. 19 Закону № 1105 сума лікарняних не може перевищувати 6500 грн, розмір декретних не може перевищувати 13 000 грн та буди меншим за 6500 грн.

Фінансові санкції за порушення трудового законодавства з 1 грудня 2021 року

Ці штрафи за ст. 265 КЗпП з 1 грудня зростуть, адже законодавство прив’язує їх до розміру мінзарплати станом на вчинення правопорушення.

Так, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) штраф складе 65000 грн (для єдинників І–ІІІ груп на перший раз обійдуться попередженням). А ось повторне протягом двох років порушення потягне сплату вже 195 000 грн. Аналогічні покарання передбачає КЗпП і за виплату зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ і податків.

За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплату їх не в повному обсязі штраф з 1 грудня буде становити 18 500 грн.

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці каратимуть штрафом у розмірі 13 тисяч грн за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Штраф за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, залученим до виконання військових обов’язків, становить 26 тисяч грн за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні обернеться штрафом у 19 500 грн. А ось недопущення до проведення перевірки (перешкоджання в її проведенні) з питань неоформлених працівників, неповної зайнятості та неповної сплати ЄСВ і податків, покарають штрафом аж у 104 тисячі грн.

На цьому тлі порівняно невеликим буде штраф за порушення інших вимог трудового законодавства, крім перелічених вище. Він складе тільки 6500 грн з 1 грудня (за повторне протягом року з дня виявлення порушення — 13 тисяч грн).

Перерахунок пенсій із 1 грудня 2021 року

Внаслідок збільшенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, без додаткового звернення особи органами Пенсійного фонду буде проведено перерахунок пенсій. З 1 грудня мінімальний розмір пенсії становитиме 1934 грн, а максимальний — 19340 грн. Також зростуть доплати за понаднормативний стаж, розміри надбавок, доплат, підвищень, які залежать від розміру прожиткового мінімуму.

У зв’язку зі збільшенням розміру мінімальної заробітної плати, збільшиться розмір пенсій у 65-річних пенсіонерів за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок — 30 років страхового стажу. Цей перерахунок пенсій буде проведено автоматично, він не потребує додаткового звернення пенсіонерів до органів ПФУ.

На кінець нагадаємо, що розміри єдиного податку, податкової соціальної пільги, місцевих податків, неоподатковуваних добових витрат і подарунків, неоподатковуваної благодійної допомоги та стипендії, судового збору, плати за адмінпослуги та держмита залишаться незмінними до кінця року, бо прив’язані до мінімальної зарплати станом на 1 січня.

Вас може зацікавити

Газета «Кадри і зарплата»

Газета «Кадри і зарплата» — надійний помічник у роботі кадровика та бухгалтера. Наші передплатники двічі на місяць отримують оперативну інформацію про всі зміни в законодавстві, свіжі листи Міністерства соціальної політики України та Державної фіскальної служби України, з питань праці. Наше видання нагадає про строки звітності та сплату податків, надасть консультації з проблемних ситуацій, фахові відповіді досвідчених експертів на актуальні запитання з практичними прикладами та посиланнями на законодавчі акти.

Придбати видання

 
Бухгалтер.UA

Переглядів: 1296 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Переукладання строкового трудового договору на безстроковий: судова практика
Як перевірити результат перерахунку пенсії?
Отримали від працівників паперові лікарняні — готуйтеся до перевірки ПФУ
Як правильно оформити працівника?
Чи може батько двох синів, один із яких має інвалідність, отримати додаткову відпустку?
Які гарантії має працівник у разі звільнення за станом здоров’я?
Штраф за неправильно оформлені лікарняні: що треба знати?
Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця
Як оплатити лікарняний сумісника?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com