Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Звільнення працівників при скороченні штату: на що звернути увагу?
Новини
29.11.2021
Звільнення працівників при скороченні штату: на що звернути увагу?
 

При скороченні штату переважне право залишитись мають працівники з вищою кваліфікацією і продуктивністю праці. ВС роз’яснив, що неповне виконання роботи, додатковий контроль чи тривалий час виконання для оцінки якості працівника значення не мають.

Постанова ВС від 18.08.2021 р справа № 607/18097/19

Звичайна ситуація: на виконання керівника АТ «Про оптимізацію структури» був введений в дію новий штатний розклад. В результаті відбулось скорочення штату і на одну посаду (щоб залишитися) претендували одразу два працівники. Ці дві особи змушені доводити переважне право на залишення на роботі!

То кого має роботодавець звільнити, а кого залишити? Як це визначити таким чином, щоб потім суд не відновив звільненого працівника і не довелося оплачувати вимушений прогул?

Що каже закон?

Порядок запланованого вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці (п. 1 ст. 40 КЗпП) наведений у ст. 492 КЗпП.

Так, при вивільненні працівників:

  • останніх персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці;
  • одночасно з попередженням про звільнення власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві.

Що означає «інша робота на тому самому підприємстві»?

У постанові Великої Палати ВС від 18.09.2018 р. справа № 800/538/17 (П/9901/310/18) суд уточнив: «… оскільки обов’язок по працевлаштуванню працівника покладається на власника з дня попередження про вивільнення до дня розірвання трудового договору, за змістом ч. 3 ст. 492 КЗпП роботодавець є таким, що виконав цей обов’язок, якщо працівникові були запропоновані всі інші вакантні посади (інша робота), які з’явилися на підприємстві протягом усього періоду і існували на день звільнення».

А як бути, якщо з однієї сторони працівнику запропоновані всі можливі посади і він відмовився, а на «нову» посаду за штатним розписом претендують одразу дві особи? Які важливі ознаки та критерії тут має врахувати роботодавець, щоб надати перевагу одній з працівниць?

Які критерії застосував АТ для визначення переважного права?

Наказом керівника філії АТ працівницю звільнено з роботи з посади бухгалтера І категорії за п. 1 ст. 40 КЗпП України. Вона вважає виданий наказ незаконним, оскільки в процесі реорганізації та скорочення посад, їй не було запропоновано переведення на іншу роботу, що відповідає її кваліфікації. Окрім того, комісією з визначення переважного права працівників на залишення на роботі, переважне право було помилково визначене за іншим працівником.

Дійсно, працівниця неодноразова відмовлялася від запропонованих їй посад, що підтверджується її підписами та не заперечується останньою.

АТ в суді наголошував, що станом на момент вивільнення працівників, у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, дві працівниці займали аналогічну посаду (бухгалтера 1 категорії групи первинного обліку). А тому переважне право на залишення на роботі розглядалося, зважаючи на кваліфікацію та продуктивність праці цих працівників.

Зокрема, комісією із визначення переважного права працівників на залишення на роботі, засідання якої відбулося 03.04.2019 року, взято до уваги продуктивність праці зазначених працівників, а саме такі виробничі показники як наявність дисциплінарних стягнень, заохочень та обсяг витрат робочого часу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Чи достатньо таких показників для надання переваги одній з працівниць? Адже працівниця, яку звільнили та яка подала позов до суду, є одинокою матір’ю, що виховує двох дітей, одна з яких віком до чотирнадцяти років.

Які документи свідчать про вищу продуктивність праці?

ВС наголошує, що однією з найважливіших гарантій для працівників при скороченні чисельності або штату є обов’язок власника підприємства чи уповноваженого ним органу працевлаштувати працівника (ч. 2 ст. 40, ч. 1, 3 ст. 492 КЗпП).

КЗпП зазначає, що при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з вищою кваліфікацією і продуктивністю праці (ч. 1 ст. 42 КЗпП).

І при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

  • сімейним — при наявності двох і більше утриманців;
  • особам, в сім’ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;
  • працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на цьому підприємстві, установі, організації.

Переважне право на залишення працівника на роботі враховується лише у разі скорочення однорідних професій та посад.

Визначальним критерієм для визначення наявності переважного права на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці є саме рівень кваліфікації працівника та продуктивність праці. При розв’язання питання про звільнення працівника роботодавець зобов’язаний перевірити наявність у працівників, посади яких скорочуються, вищої чи нижчої кваліфікації і продуктивності праці.

Для такої перевірки роботодавець повинен досліджувати:

  • документи та інші відомості про освіту і присвоєння кваліфікаційних розрядів (класів, категорій, рангів);
  • про підвищення кваліфікації, про навчання без відриву від виробництва;
  • про винаходи і раціоналізаторські пропозиції, авторами яких є відповідні працівники;
  • про тимчасове виконання обов’язків кваліфікованіших працівників;
  • про досвід трудової діяльності;
  • про виконання норм виробітку (продуктивність праці), про розширення зони обслуговування, про збільшення обсягу виконуваної роботи, про суміщення професій тощо.

Також доказами вищої продуктивності праці можуть бути виконання значно більшого обсягу робіт у порівнянні з іншими працівниками, які займають аналогічну посаду чи виконують таку ж роботу, накази про преміювання за високі показники у роботі тощо.

ВС: важливі кваліфікація і продуктивність праці, а не лікарняні та догани!

ВС вважає, що при вивільненні працівників, у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці першочергово підлягає оцінці кваліфікація та продуктивність праці працівників, що підлягають скороченню. Водночас лише за умови рівноцінності кваліфікації та продуктивності праці перевагу на залишення на роботі матиме працівниця, яка є одинокою матір’ю та має двох дітей, та інші особи, перелічені у ч. 2 ст. 42 КЗпП.

Увага! Згідно зі ст. 184 КЗпП звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — ч. 6 ст. 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Досліджуючи протокол засідання комісії із визначення переважного права працівників на залишення на роботі від 3 квітня 2019 року, суди звернули увагу на істотні зауваження до роботи звільненої працівниці, а саме виконання поставлених завдань не до кінця, додатковий контроль з боку керівника, триваліший час для виконання виробничих завдань.

На думку судів, це є лише суб’єктивною думкою роботодавця і не може свідчити про низьку продуктивність праці працівниці. Крім того, ці обставини є голослівними, адже не підтверджені жодними наказами, розпорядженнями, іншими документами роботодавця.

Загалом, крапку в цій історії ставити зарано. ВС не прийняв остаточного рішення, а направив справу на новий розгляд.

Проте, слід розуміти, що суди, розглядаючи подібні спори будуть більш ретельно досліджувати документи, які складає роботодавець при визначенні серед двох аналогічних працівників переважного права на залишенні на роботі. І все, що роботодавець запише в протокол комісії з визначення переважного права, має бути підтверджено внутрішніми документами роботодавця.

Вас може зацікавити

Книга обліку
наказів з персоналу
 

Придбати

Журнал
«КАДРОВИК.UA»
 

Придбати

Книга обліку
руху трудових книжок
і вкладишів до них

Придбати

 

Наталія Канарьова

Дебет-Кредит

Переглядів: 1387 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Переукладання строкового трудового договору на безстроковий: судова практика
Як перевірити результат перерахунку пенсії?
Отримали від працівників паперові лікарняні — готуйтеся до перевірки ПФУ
Як правильно оформити працівника?
Чи може батько двох синів, один із яких має інвалідність, отримати додаткову відпустку?
Які гарантії має працівник у разі звільнення за станом здоров’я?
Штраф за неправильно оформлені лікарняні: що треба знати?
Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця
Як оплатити лікарняний сумісника?
Кілька пенсій одночасно: скільки пенсій буде призначено?
Звільнення за прогул після припинення простою: цікаве рішення суду
Звіт з праці № 1-ПВ (квартальна) подаємо за новою формою
Неповний робочий час для одинокого батька
Чим скорочення чисельності працівників відрізняється від скорочення штату?
Припинення виплати середнього заробітку мобілізованому працівнику у разі його загибелі
Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з 1 квітня 2024 року
Порядок надання відпустки при народженні дитини зазнав змін
Як оформити дозвіл на працевлаштування?
Судова практика щодо укладення строкового трудового договору
Як переглянути свою електронну трудову книжку?
Відтепер у сформованому листку непрацездатності можна змінити страхувальника
Уряд продовжує скасовувати неактуальні норми, які ускладнюють роботу бізнесу
Чи повинен роботодавець вести військовий облік жінок на підприємстві?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com