Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
ДСТУ 4163:2020: ігнорувати не можна застосовувати
Новини
28.10.2021
ДСТУ 4163:2020: ігнорувати не можна застосовувати
 

Великого розголосу в мережі Інтернет набула новина про крайню необхідність і обов’язковість з 1 вересня 2021 року застосування ДСТУ 4163:2020. Діловоди, бухгалтери, юристи, адвокати та працівники кадрових служб почали використовувати новий стандарт за «неофіційним текстом» останнього. Адже суди правомірно можуть відмовити у відкритті провадження в тому разі, якщо позовна заява не відповідає нормам ДСТУ (Вимогам до оформлювання документів).

Але, чи так все насправді? Для того, щоб відповісти на таке запитання необхідно в повному обсязі проаналізувати ситуацію, що склалася.

Наказом Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») від 01 липня 2020 року № 144 (далі — Наказ № 144) було прийнято Національний стандарт «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів — на заміну ДСТУ 4163‒2003» та скасовано дію стандарту ДСТУ 4163–2003 з 01 вересня 2021 року.

Частиною першою нового стандарту зазначено, що цей стандарт поширюється на організаційно-розпорядчі документи незалежно від носія інформації (далі — документи), зокрема на:

  • організаційні (положення, статути, посадові інструкції, штатні розписи тощо);
  • розпорядчі (постанови, рішення, накази, розпорядження);
  • інформаційно-аналітичні (акти, довідки, доповідні записки, пояснювальні записки, службові листи тощо) документи, створювані в результаті діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, установ, підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі — юридична особа) незалежно від їхнього функціонально-цільового призначення, рівня і масштабу діяльності та форми власності.

Цей стандарт установлює:

  • склад реквізитів документів;
  • вимоги до змісту та місця розташування реквізитів у документах;
  • вимоги до бланків та оформлення документів;
  • вимоги до виготовлення документів.

Вимоги цього стандарту щодо оформлення реквізитів можуть бути поширені на всі класи уніфікованих систем документації.

Стандарт визначає склад і зміст постійної інформації реквізитів для організаційно-розпорядчих документів незалежно від носія інформації.

Частина 2 ст. 23 Закону України «Про стандартизацію» (далі — Закон № 1315) говорить про те, що «Національні стандарти та кодекси усталеної практики застосовуються на добровільній основі, крім випадків, якщо обов’язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами». Але ДСТУ 4163:2020 не є нормативно-правовим актом з огляду на наступне.

Статтею 117 Конституції України визначено, що нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади підлягають реєстрації в порядку, встановленому законом.

Положенням Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою КМУ від 28 грудня 1992 року № 731 (далі — Положення № 731) занормовано: «державній реєстрації підлягають нормативно-правові акти, які містять одну або більше норм, що зачіпають права, свободи, законні інтереси і стосуються обов’язків громадян та юридичних осіб, встановлюють новий або змінюють, доповнюють чи скасовують організаційно-правовий механізм їх реалізації, або мають міжвідомчий характер, тобто є обов’язковими для інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також юридичних осіб, що не належать до сфери управління суб’єкта нормотворення».

Втім національні та регіональні стандарти на державну реєстрацію не подаються (п.п. «е» п. 5 Положення № 731). Отже ДСТУ 4163:2020 не можна вважати нормативно-правовим актом, який має бути обов’язковим до виконання всіх суб’єктів господарювання.

У зв’язку з цим виникає логічне запитання: ігнорувати чи виконувати вимоги цього стандарту? Для того, щоб знайти відповідь — проаналізуємо норми базового Закону № 1315, у п. 20 ч. 1 ст. 1 якого вказано, що «стандарт — нормативний документ, заснований на консенсусі, прийнятий визнаним органом, що встановлює для загального і неодноразового використання правила, настанови або характеристики щодо діяльності чи її результатів, та спрямований на досягнення оптимального ступеня впорядкованості в певній сфері».

У п. 4 ч. 2 ст. 4 Закону № 1315 вказано, що державна політика у сфері стандартизації базується на збалансованому застосуванні низки принципів, серед яких добровільне застосування національних стандартів, якщо інше не передбачено нормативно-правовими актами.

Також у ч. 2 ст. 15 Господарського кодексу України занормовано, що застосування стандартів чи їх окремих положень є обов’язковим для суб’єктів господарювання, якщо обов’язковість застосування стандартів чи кодексів усталеної практики установлено нормативно-правовими актами.

Отже, базовим Законом № 1315 та Господарським Кодексом України не передбачено обов’язковість застосування стандарту, якщо це не визначено нормативно-правовим актом.

Чи є офіційний текст?

Національний орган стандартизації забезпечує розміщення на офіційному веб-сайті текстів національних стандартів та кодексів усталеної практики, обов’язковість застосування яких встановлена нормативно-правовими актами, у тридцяти денний строк з дня офіційного опублікування таких актів з наданням безоплатного доступу (ч. 3 ст. 23 Закону № 1315).

Що ж ми бачимо на сьогоднішній день? В тесті зазначеного вище Наказу № 144 про офіційний текст «нового» ДСТУ (який є чинним з 01 вересня 2021 року) немає, навіть, згадки. На сайті ДП «УкрНДНЦ» офіційний текст ДСТУ 4163:2020 не розміщено, а розміщено тільки його проект.

До сьогоднішнього дня всі користувалися текстом означеного ДСТУ із сайту ЛІГА:ЗАКОН. Хоча означений сайт чесно (прямо в документі) попереджував про те, що це неофіційний текст. На сайті ЛІГА:ЗАКОН, сьогодні, навіть розміщено об’яву наступного змісту: «Раніше розміщений у ІПС ЛІГА:ЗАКОН Національний стандарт України ДСТУ 4163:2020 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», прийнятий наказом ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01.07.2020 р. № 144 вилучено на вимогу органів стандартизації. У даний час органи стандартизації вирішують проблему наявності посилань на зазначений стандарт у нормативно-правових актах, після чого він буде обов’язковим до застосування і стане дозволеним до розміщення».

На офіційному сайті Верховної Ради України в тексті Правил діловодства та архівного зберігання документів, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 червня 2018 року № 1000/5 (який є нормативно-правовим актом і зареєстрований у Міністерстві юстиції України) посилання йдеться на ДСТУ 4163–2003, а не на новий ДСТУ 4163:2020. При цьому змін до Правил № 1000/5 досі не передбачено так само, які і не передбачено автоматичної заміни у тексті Правил одного стандарту іншим.

Отже, станом на сьогоднішній день ДСТУ 4163–2003 втратив чинність, а новий ДСТУ 4163:2020 (офіційного тексту якого не опубліковано так, як передбачено Законом) не є обов’язковим до застосування. У зв’язку з цим виникла так звана «юридична порожнеча».

Відтак, з усього зазначеного можна зробити наступний висновок: доки в будь-якому нормативно-правовому акті не буде посилання на ДСТУ 4163:2020, до того часу він не буде обов’язковим до застосування, адже згідно ч. 1 ст. 19 Конституції України (яка є нормами прямої дії) … ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Людмила Стрельнікова

Протокол

Переглядів: 4089 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як перевірити медичний висновок і е-лікарняний?
Вимоги до часу відпочинку працівників
Сплата добровільного внеску після настання пенсійного віку
Уряд готує е-бронювання від мобілізації
Держстат оновив форми № 1-ПВ та № 1-РС
Електронна трудова книжка: відповіді на запитання
Нагадуємо про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану
Чи є право на щорічну відпустку під час призупинення дії трудових договорів?
Поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку: що слід ураховувати?
Обов’язкова індексація заробітної плати від «А» до «Я» у 2024 році
Виправлення неправильного або неточного запису в трудовій книжці
Чи буде автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня працюючому пенсіонеру?
Рада збирається підвищити розмір допомоги при народженні дитини
Відпустки у зв’язку з поганим настроєм дозволили в Китаї
Як роботодавцям подати трудові книжки працівників на оцифрування?
Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?
Спрощений режим регулювання трудових відносин: корисна інфографіка
У яких випадках заборонено звільняти вагітних жінок і працівників із дітьми?
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com