Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Е-лікарняні: аналізуємо поради ПФУ і ФСС
Новини
23.10.2021
Е-лікарняні: аналізуємо поради ПФУ і ФСС
 

Створений медичний висновок — має бути й Е-лікарняний

Для працівників, які є застрахованими особами, Е-лікарняний формується автоматично на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність (МВТН), який лікуючий або сімейний лікар створить після огляду.

Якщо працівник надав свій контактний номер під час укладання декларації з лікарем, то він має отримати два повідомлення від:

  • E-health щодо створення медичного висновку із зазначенням його номеру;
  • ПФУ щодо формування електронного листка непрацездатності, його номеру і періоду дії.

Звісно, таке повідомлення застрахована особа отримає, якщо і в Декларації, укладеній з лікарем, і в анкетних даних, наданих до ПФУ, вказаний правильний номер телефону. Фонд радить повідомити про це роботодавця будь-яким зручним обом способом. Адже МВТН не надається роботодавцю, він містить персональні відомості і не є підставою для призначення матзабезпечення.

Гарна картинка, але що робити, якщо працівник не отримав повідомлення про створений медвисновок, що трапляється частенько чи, скажімо, змінив номер телефону. Куди тоді звертатися?

Чому немає повідомлення про створення медичного висновку?

Що може стати причиною того, що працівник не отримав повідомлення про створення МВТН?

По-перше, це може бути, коли в лікаря наявні персональні дані про пацієнта, що є неактуальними. Можливо відбулася зміна прізвища, оновився номер телефону чи замінений паперовий паспорт на ID-картку тощо. Тоді пацієнту достатньо оновити дані, усунувши причину невідповідності в ЕСОЗ (заодно перевірити і в Реєстрі застрахованих осіб).

По-друге, варто зайти на веб-портал ПФУ й перевірити наявність МВТН і Е-лікарняного та правильність даних у них. Стосовно створення медичного висновку також можна звернутися до інформаційно-довідкової служби НСЗУ: 16-77 (інформація від Фонду).

По-третє, варто запитати у лікаря, чи отримав він відповідь під час створення МВТН (ЕРЛН) і яку саме. Адже може бути, скажімо й така: «Особа відсутня у Реєстрі застрахованих осіб» або «Відсутній страхувальник».

«Особа відсутня у Реєстрі застрахованих осіб» — така причина найчастіше зумовлена невідповідністю паспортних даних, чи прізвища (ім’я, по батькові) у Реєстрі застрахованих осіб та у Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Якщо неправильні дані в Реєстрі, то працівник має їх виправити самостійно, подавши Анкету до ПФУ про зміну даних. Якщо у Декларації з лікарем, були вказані невірні дані, теж треба їх змінити в ЕСОЗ.

«Відсутній страхувальник» — така причина, за інформацією ПФУ, може бути пов’язана з помилковими даними, поданими страхувальником у додатку Д5 Податкового розрахунку (до 01.01.2021 — у таблиці 5 Форми № Д4).

Це могло статися, коли забули у звітності з ЄСВ вказати дату прийняття на роботу чи у разі переведення на іншу посаду — заповнили графу з підставою для припинення трудових відносин. У цьому випадку вже роботодавцю треба внести правильні дані до Реєстру застрахованих осіб.

По-четверте, якщо працівник звільнився чи працевлаштувався протягом звітного періоду тобто змінив роботодавця, а Податковий розрахунок за звітний період ще не подавався, то Е-лікарняний не потрапляє за призначенням (він з’являється у попереднього роботодавця). Е-лікарняний повинен з’явитися у нового роботодавця після подання Податкового розрахунку за відповідний квартал і завантаження даних з нього до Реєстру застрахованих осіб. Якщо ж так і не з’явився Е-лікарняний — тоді вже треба звертатися до ПФУ, щоб вирішити цю проблему (працівнику варто також звернутися до лікаря).

Тож спеціалісти ПФУ і Фонду соцстраху радять: якщо виникли проблеми з Е-лікарняними, спершу звірити персональні дані у ЕСОЗ і Реєстрі застрахованих осіб.

Немає повідомлення про створення Е-лікарняного в кабінеті страхувальника

А як бути, коли працівник отримав повідомлення про створення МВТН, але роботодавець не бачить Е-лікарняного?

Фонд соцстраху не коментує це питання й переадресовує до ПФУ.

Які ж можуть бути причини відсутності Е-лікарняного у кабінеті роботодавця-страхувальника?

За роз’ясненнями спеціалістів ПФУ, причиною відсутності Е-лікарняного можуть стати такі події:

  • Е-лікарняний може випадкового потрапити до попереднього роботодавця (таке буває навіть коли дати прийняття та звільнення внесені до Реєстру), де раніше працював працівник;
  • Е-лікарняний може потрапити до роботодавців, у яких працівник працює за сумісництвом;
  • попередній листок непрацездатності міг мати статус «готовий до оплати», для його подовження був сформований МВТН, але Е-лікарняний не сформувався.

Частково ці проблеми уже усунуті. ПФУ ж рекомендує застрахованим особам для уникнення проблем з Е-лікарняними перевіряти свої особисті дані:

  • в кабінеті на веб-порталі ПФУ й за потреби подавати анкету про зміну персональних даних;
  • у сформованому лікарем МВТН і за потреби змінювати особисті дані в ЕСОЗ.

Усі роботодавці повинні бачити Е-лікарняний в своїх кабінетах страхувальників!

Дуже спірне твердження від МОЗ і Фонду соцстраху. Чудово пам’ятаємо збій програмного забезпечення, коли у вересні 2021 року Е-лікарняні почали масово отримувати роботодавці за місцем роботи за сумісництвом.

Фактично ж не було можливості оплатити Е-лікарняний ні за основним місцем роботи (роботодавець його не бачив), ні за сумісництвом (адже Фонд не бачив Е-лікарняного за основним місцем роботи).

Ця ситуація начебто врегульована, проте збій програмного забезпечення трапляється мало не щодня. Буває, що Е-лікарняний з’являється у кабінеті тільки останнього страхувальника. Тоді варто звернутися до технічної підтримки ПФУ з проханням вирішити це питання.

ПФУ обіцяє, що найближчим часом буде реалізована можливість побачити Е-лікарняний для усіх роботодавців-страхувальників. Уже зараз ми маємо додаткову можливість вивантажити відомості про Е-лікарняні з веб-порталу ПФУ. А скоро мабуть і роздрукувати Е-лікарняний зможемо.

Призначати матзабезпечення можна тільки на 8-ий день після закриття Е-лікарняного!

Навіщо треба чекати сплину 7 днів після закриття Е-лікарняного? Цей строк відведений для того, щоб лікар міг виправити допущені помилки у МВТН і, відповідно внести зміни до МВТН і Е-лікарняного.

Чи можна оплатити перші п’ять днів непрацездатності одразу, не чекаючи сплину 7-денного строку? Нині можна почути поради, що перші 5 днів непрацездатності за рахунок роботодавця можна оплачувати хоч наступного дня після закриття Е-лікарняного.

Ні, так робити не можна, адже протягом семи днів лікар може внести зміни до МВТН (Е-лікарняного). Тож протягом цього строку може змінитися й тривалість непрацездатності, її причина тощо.

Статус «Готовий до сплати (виданий)» має з’являтися саме на 8-ий день після закриття Е-лікарняного. Проте дуже багато залежить від людей, які реалізують це, тому поки що можна побачити «Готовий до оплати» і наступного дня після закриття. Тоді все одно потрібно чекати 8-го дня після закриття. Не забуваймо, що з’явився ще й статус «недійсний», зокрема, якщо періоди тимчасової непрацездатності в двох Е-лікарняних збігаються, один з них може бути визнаний «недійсним».

Працівник одужав раніше: що робити?

Е-лікарняний створюється на підставі кожного МВТН і одразу має статус «закритий» та містить дату відкриття (початок непрацездатності) і дату закриття (це планова дата одужання або наступного огляду).

Якщо працівник одужав раніше, ніж було зазначено в Е-лікарняному, про це треба повідомити лікаря, який під час візиту має підтвердити працездатність і створити новий медичний висновок, який скоротить дію тимчасової непрацездатності (тривалість Е-лікарняного).

Працівник довго хворіє й у нього кілька Е-лікарняних

Якщо працівник не одужав у визначений в первинному Е-лікарняному термін, лікар створить наступний медичний висновок — на його підставі сформується окремий Е-лікарняний, який продовжить випадок тимчасової непрацездатності. Про це потрібно повідомити роботодавця. Таких Е-лікарняних може бути декілька в межах одного страхового випадку (перша частина номеру в них буде однаковою).

За кожним із таких Е-лікарняних матзабезпечення призначається окремо після набуття статусу «Готовий до оплати (виданий)» (після сплину семиденного строку за днем закриття Е-лікарняного).

Направлення на лікування до санаторію для реабілітації

У разі госпіталізації або направлення на відновне лікування до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу створюється новий медичний висновок і наступний подовжений Е-лікарняний. Так само буде і у разі направлення на реабілітацію до санаторії прямо зі стаціонару.

Під час дії одного Е-лікарняного відкрили ще один з іншої причини

Буває, що різні страхові випадки перекриваються: наприклад, під час хвороби працівника може захворіти дитина, і їй знадобиться догляд. Або ж лікар направив працівника на 14-денну самоізоляцію від COVID-19 як контактну особу, проте через декілька днів він все ж захворів.

У цих випадках діють «правила скорочення», які визначають пріоритет різних причин непрацездатності і скорочують тривалість «непріоритетних» Е-лікарняних.

Так, Е-лікарняний по ізоляції від COVID-19 переривається на користь Е-лікарняного по вагітності та пологах чи загального захворювання, у разі необхідності догляду за хворими рідними тощо. Е-лікарняний по вагітності та пологах скорочує будь-який з лікарняних (з іншою причиною), сам же не може бути скорочений жодною іншою причиною непрацездатності.

Як обіцяють, скорочення Е-лікарняних буде відбуватися автоматично й непомітно для роботодавців. Дуже хочеться у це вірити…

Вас може зацікавити

Журнал реєстрації листків непрацездатності

Обов’язок роботодавця вести Журнал реєстрації листків непрацездатності передбачений статтею 739 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12 квітня 2012 року № 578/5.

Придбати видання

 

Світлана Лістрова

Advisor & Expert

Переглядів: 2121 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Переукладання строкового трудового договору на безстроковий: судова практика
Як перевірити результат перерахунку пенсії?
Отримали від працівників паперові лікарняні — готуйтеся до перевірки ПФУ
Як правильно оформити працівника?
Чи може батько двох синів, один із яких має інвалідність, отримати додаткову відпустку?
Які гарантії має працівник у разі звільнення за станом здоров’я?
Штраф за неправильно оформлені лікарняні: що треба знати?
Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця
Як оплатити лікарняний сумісника?
Кілька пенсій одночасно: скільки пенсій буде призначено?
Звільнення за прогул після припинення простою: цікаве рішення суду
Звіт з праці № 1-ПВ (квартальна) подаємо за новою формою
Неповний робочий час для одинокого батька
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com