Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Гіг-контракти. Що це таке? Які умови та особливості таких контрактів?
Новини
25.08.2021
Гіг-контракти. Що це таке? Які умови та особливості таких контрактів?
 

15 липня 2021 р. Верховна Рада ухвалила Закон № 1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», який передбачає створення спеціального правового режиму для ІТ-галузі. Закон передбачає ряд заходів, які сприятимуть розвитку IT-індустрії, зокрема, запровадження гіг-контрактів.

Гіг-контракт — це особлива форма залучення спеціалістів, яка поєднує в собі ознаки трудового та цивільно-правового договору. Іншими словами, це система роботи, коли співробітників не приймають в штат, а запрошують на конкретні проекти, де вони у визначені строки вирішують поставлені задачі.

Цільові користувачі гіг-контрактів

Компанії, які працюють в сфері ІТ, зацікавлені в короткострокових трудових відносинах або ж залучають спеціалістів позаштатно. Програмісти, дизайнери, аналітики іноді потрібні для реалізації окремих проектів. Необхідності в укладенні з ними класичних безстрокових трудових договорів немає.

Через можливість попроектного залучення найбільш поширеною формою співпраці в ІТ-індустрії є цивільно-правові договори з ФОП. Така форма залучення гарантує компаніям сприятливий податковий режим (спрощену систему оподаткування), а спеціалістам — свободу щодо графіку і місця роботи.

Водночас, при такому способі співпраці фахівці позбавлені соціальних гарантій: права на вихідні, відпустку, обідню перерву, лікарняний тощо. Крім того, модель співпраці між компаніями та ФОПами може бути кваліфікована як «приховування трудових відносини», що матиме наслідком накладення значного штрафу. А тому зазначена модель не сприяє стабільності бізнесу та не створює передумов для залучення інвестицій.

Гіг-контракт — це новий інструмент, який зберігає переваги гнучкості цивільно-правових відносин, виключає ризик перекваліфікації відносин у трудові та забезпечує соціальні гарантії гіг-спеціалісту.

Історія виникнення гіг-економіки

Слово gig з англійської можна перекласти як «виступ», або «вечірка» і частіше за все воно використовується, коли мова йде про музичні концерти.

Гіг-економіка — приблизно те саме. Як музикант замість звичайної роботи гастролює по різним закладам, так і незалежний підрядник може працювати на декількох роботах одночасно.

Явище гіг-економіки не нове, але завдяки технологічному буму та пандемії воно стало знайомим і доступним великій кількості людей. За даними McKinsey, в 2016 році 15% незалежних працівників в Європі вже працювали на фрілансі.

В останній рік саме через пандемію коронавірусу популярність такої форми працевлаштування швидко підвищилась. Розвитку гіг-економіки також посприяли економічні причини. В цілях економії постраждалі після локдауну роботодавці стали наймати працівників на неповний робочий день чи на тимчасову роботу.

В 2020 році Gallup (американський інститут дослідження громадської думки) повідомив, що близько 40% працездатного населення США було зайнято в гіг-економіці. Наразі цей показник тільки зростає і, можливо, найближчі 10 років звичайний формат класичного працевлаштування остаточно застаріє.

Умови гіг-контрактів

Відповідно до Закону гіг-контракт укладається у письмовій (електронній) формі між гіг-спеціалістами та резидентами Дія Сіті.

Порівняно з діючим трудовим законодавством, гіг-контракти не передбачають пільгових категорій працівників та не надають для них жодних переваг.

Як відомо, діючий Кодекс законів про працю (далі — КЗпП) передбачає пільги та гарантії для певних категорій співробітників: вагітних жінок, молоді, жінок з дітьми, одиноких матерів, усиновителів, інвалідів, членів профспілок, тощо. Такі особи мають переваги при прийомі на роботу, їм надають більш тривалі відпустки та гарантії при звільненні. Можливо, в 1971 році (коли приймався чинний КЗпП) такі преференції були виправдані, проте зараз, в часи ринкової економіки та гендерної рівності, жоден роботодавець не хотів би обтяжувати себе невиправданими зобов’язаннями.

В гіг-економіці всі спеціалісти є рівними. Конкурентною перевагою може бути лише рівень майстерності та професіоналізму.

Умови гіг-контракту погоджуються сторонами онлайн, за допомогою електронної пошти, комп’ютерних програм та мессенджерів. Роботодавець має право контролювати якість виконання робіт, в тому числі за допомогою відеокамер. Не заборонено також моніторити трафік компанії для визначення ресурсів, якими найчастіше користуються працівники.

Строк дії та припинення гіг-контракту

Як і трудовий договір, гіг-контракт укладається на невизначений строк. Водночас, сторони не позбавлені можливості встановити строки, якщо бажають співпрацювати тільки протягом визначеного періоду.

Гіг-контракт припиняється за однієї з таких підстав:

1) угода сторін;
2) закінчення строку дії гіг-контракту;
3) одностороння відмова резидента Дія Сіті від гіг-контракту;
4) одностороння відмова гіг-спеціаліста від гіг-контракту;
5) втрата статусу резидента Дія Сіті;
6) підстави, передбачені гіг-контрактом.

Це також вигідно відрізняє гіг-контракт від трудових договорів, розірвати які роботодавець може лише за наявності визначених підстав (скорочення штату або суттєві проступки працівника: невідповідність займаній посаді, прогул, поява на роботі в нетверезому стані, розкрадання тощо).

Припинити гіг-контракт значно простіше.

Достатньо лише повідомити про це іншу сторону в письмовій (електронній) формі не пізніш як за 30 календарних днів до запланованої дати припинення або за 3 календарних дні, якщо співпраця тривала не більше 3 місяців.

Якщо роботодавець (резидент Дія Сіті) не хоче чекати 30 днів, то він має право скоротити строк повідомлення гіг-спеціаліста, замінивши його компенсаційною виплатою у розмірі, визначеному гіг-контрактом, але не меншому за поденну винагороду гіг-спеціаліста за кожен робочий день зменшення строку.

Винагорода гіг-спеціаліста

Суттєвою перевагою гіг-контракту є те, що сторони самостійно визначають розмір винагороди і порядок її виплати. Крім того, гіг-контракт дозволяє здійснювати виплати в іноземній валюті.

Розмір винагороди за гіг-контрактом може встановлюватися за певний період, наприклад виплачуватись помісячно, або нараховуватися за фактом виконання проекту. Також передбачена можливість погодинної оплати.

На відміну від трудового, гіг-контракт не передбачає такого поняття як мінімальна заробітна плата та не зобов’язує роботодавця виплачувати аванс.

Роботодавець (резидент Дія Сіті) не може здійснювати відрахування чи зменшувати розмір винагороди, визначеної гіг-контрактом, крім випадків, коли йому необхідно компенсувати шкоду, заподіяну працівником.

Соціальні гарантії

На відміну від цивільно-правового договору, гіг-контракт передбачає права працівників на соціальні гарантії, такі як відпустка, лікарняний, декрет тощо.

Відпустка іменується як «щорічна оплачувана перерва», триває 17 робочих днів і може бути надана лише якщо працівник відпрацював 6 місяців за гіг-контрактом.

Гіг-спеціалісти підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та мають право на лікарняний на умовах, передбачених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Декретна відпустка надається гіг-спеціалісту на звичайних умовах: 70 календарних днів до передбачуваної дати пологів, і не менш як 56 календарних днів після пологів (у разі ускладнення пологів або народження двох чи більше дітей — 70).

Автори Закону переконані, що запровадження гіг-контрактів стимулюватиме розвиток цифрової економіки, сприятиме залученню талановитих працівників та підвищить їх ефективність. Чи виправдані такі сподівання покаже час. Проте, важко не погодитись, що гіг-контракт є більш гнучким та мобільним способом взаємодії, ніж трудовий договір, умови якого регулюються здебільшого законодавством радянського періоду.

Вас може зацікавити

Договори:
цивільно-правовий
vs трудовий

Придбати

Журнал
«Управление персоналом»
 

Придбати

Книга обліку
наказів з персоналу
 

Придбати

 

Наталія Мисник

ЛІГА:Бізнес

Переглядів: 1588 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Переукладання строкового трудового договору на безстроковий: судова практика
Як перевірити результат перерахунку пенсії?
Отримали від працівників паперові лікарняні — готуйтеся до перевірки ПФУ
Як правильно оформити працівника?
Чи може батько двох синів, один із яких має інвалідність, отримати додаткову відпустку?
Які гарантії має працівник у разі звільнення за станом здоров’я?
Штраф за неправильно оформлені лікарняні: що треба знати?
Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця
Як оплатити лікарняний сумісника?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com