Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як правильно оформити копію або витяг з кадрового документа?
Новини
09.08.2021
Як правильно оформити копію або витяг з кадрового документа?
 

Що таке копія або витяг з кадрового документа? Що таке дублікат кадрового документа? Як оформити копію наказу про звільнення? Чи можна видати замість копії витяг з наказу про звільнення? Багато запитань виникає через зміни, внесені до КЗпП щодо видачі копії наказу про звільнення усім працівникам.

Нагадаємо, у ст. 47 КЗпП зазначається, що роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника. Такі зміни відбулися з 10 червня 2021 року.

При цьому вже з’явилися консультації інших фахівців, у яких помилково стверджують, що замість копії можна видати дублікат оригіналу наказу.

Відразу зазначимо: у разі затримки видачі копії наказу (розпорядження) про звільнення з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу (ст. 235 КЗпП). Тож, якщо видати працівнику в день звільнення дублікат оригіналу, а не копію, то слідом уже можна готувати круглу суму у вигляді середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

Тому визначити, що саме треба надати звільненому працівнику, як правильно цей документ оформити — дуже важливо!

Тож розглянемо, як же правильно оформити копію і яка різниця між копіями, дублікатами та витягами/виписками.

Коли застосовується копія у кадровому діловодстві

Є низка статей КЗпП, у яких зазначається про копії документів. Цю інформацію відобразили у зручній таблиці 1.

Табл. 1. Норми КЗпП, в яких згадується про копії документів


з/п
Норма законодавства Зміст
1 Ст. 47 КЗпП Роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.
2 Ст. 36 КЗпП У випадках набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім випадків звільнення від відбування покарання з випробуванням) до позбавлення волі або до іншого покарання, яке виключає можливість продовження даної роботи; укладення трудового договору (контракту), всупереч вимогам Закону «Про запобігання корупції», встановленим для осіб, які звільнилися або іншим чином припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, протягом року з дня її припинення; набрання законної сили рішенням суду про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави стосовно особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у передбачених ст. 290 ЦПКУ.
Особа підлягає звільненню з посади у триденний строк з дня отримання органом державної влади, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією копії відповідного судового рішення, яке набрало законної сили.
3 Частина 6 ст. 223 КЗпП Організаційно-технічне забезпечення комісії по трудових спорах (надання обладнаного приміщення, друкарської та іншої техніки, необхідної літератури, організація діловодства, облік та зберігання заяв працівників і справ, підготовка та видача копій рішень і т. ін.) здійснюється власником або уповноваженим ним органом.
4 Ст. 227 КЗпП Комісія по трудових спорах приймає рішення більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні.
У рішенні зазначаються: повне найменування підприємства, установи, організації, прізвище, ім’я та по батькові працівника, який звернувся до комісії, або його представника, дата звернення до комісії і дата розгляду спору, суть спору, прізвища членів комісії, власника або представників уповноваженого ним органу, результати голосування і мотивоване рішення комісії.
Копії рішення комісії у триденний строк вручаються працівникові, власникові або уповноваженому ним органу.
5 Ст. 228 КЗпП У разі незгоди з рішенням комісії по трудових спорах працівник чи власник або уповноважений ним орган можуть оскаржити її рішення до суду в десятиденний строк з дня вручення їм виписки з протоколу засідання комісії чи його копії. Пропуск вказаного строку не є підставою відмови у прийнятті заяви. Визнавши причини пропуску поважними, суд може поновити цей строк і розглянути спір по суті. В разі коли пропущений строк не буде поновлено, заява не розглядається, і залишається в силі рішення комісії по трудових спорах.

Оригінал, дублікат, копія, витяг: яка різниця між цими поняттями

Щоби розібратися в питаннями, що ж таке копія, оригінал, дублікат, витяг та інше, недостатньо знати лише норми КЗпП, а потрібно ознайомитися й з іншими документами, а саме:

  • Правилами організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях від 18.06.2015 р. № 1000/5 (далі — Правила № 1000/5);
  • Національним стандартом України «Діловодство й архівна справа» (затверджені наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.05.2004 р. № 97).

Розглянемо у зручній таблиці 2 визначення термінів

Табл. 2. Визначення термінів: «оригінал», «дублікат», «копія», «витяг»


з/п
Термін Визначення Нормативний акт
1 Копія документа Документ, що містить точне знакове відтворення змісту чи документної інформації іншого документа і в окремих випадках — деяких його зовнішніх ознак Правила № 1000/5
ДСТУ 2732:2004
2 Витяг Засвідчена копія частини тексту службового документа Правила № 1000/5
ДСТУ 2732:2004
3 Засвідчена копія (службового документа) Копія службового документа, що містить реквізити, які в окремих випадках надають їй юридичної сили оригіналу ДСТУ 2732:2004
4 Незасвідчена копія (службового документа) Копія службового документа, в якій немає реквізитів, що надають їй юридичної сили оригіналу ДСТУ 2732:2004
5 Оригінал (службового документа) Примірник службового документа, що першим набирає юридичної сили ДСТУ 2732:2004
6 Дублікат оригіналу (службового документа) Повторно оформлений службовий документ для використовування, замість втраченого чи пошкодженого оригіналу, що має таку саму юридичну силу ДСТУ 2732:2004

Копія документа: як її оформити?

Вище вже розібралися, що таке копія документа, а в цьому розділі визначимося як же правильно оформити копію документа.

Тут нам однозначно слід звернутися до Правил № 1000/5.

Копії бувають різними, залежно від способу їх виготовлення, а саме:

  • факсимільні — копії виготовляються за допомогою засобів копіювально-розмножувальної техніки, у тому числі багатофункціональних пристроїв, що точно відтворюють усі зовнішні ознаки, художні особливості оформлення реквізитів, їх розташування (включаючи підпис та печатку) або частину їх;

  • вільні — виготовляються шляхом передрукування або переписування оригіналу документа, що повністю відтворюють його інформацію, але не абсолютно точно відтворюють його зовнішні ознаки (шрифт, реквізити бланка, підпис, печатку тощо).

Але і факсимільні, і вільні копії підлягають засвідченню відповідно до п. 8, 9 глави 10 розд. 2 Правил № 1000/5.

Копія документа повинна відповідати оригіналу, тобто повністю відтворювати інформацію оригіналу і всі його зовнішні ознаки або їх частину.

Не допускається виготовляти копії документів з нерозбірливим текстом, підчистками, приписами та іншими необумовленими виправленнями.

Копія набуває юридичної сили лише в разі її засвідчення в установленому порядку.

Напис про засвідчення копії складається із:

  • слів «Згідно з оригіналом»;
  • назви посади, особи, яка засвідчує копію;
  • особистого підпису особи, яка засвідчує копію;
  • її ініціалів (ініціалу імені) та прізвища;
  • дати засвідчення копії.

На лицьовому боці у верхньому правому куті першого аркуша документа проставляється відмітка «Копія». Напис про засвідчення копії наказу буде лише на копії наказу. На оригіналі ж документу написів про зроблені з нього копії не буде.

Повернемося до ст. 47 КЗпП.

У день звільнення працівника слід зробити такі 10 кроків:

  1. Видається наказ про звільнення працівника.
  2. Зазначається про копію наказу у відмітці про ознайомлення.
  3. Підписують наказ у директора.
  4. Реєструється наказ.
  5. Отримується підпис працівника у відмітці про ознайомлення з наказом.
  6. Робиться ксерокопія наказу.
  7. Засвідчується копія. Копія набуває юридичної сили лише в разі її засвідчення в установленому порядку.
  8. Зазначається відмітка про засвідчення копії.
  9. Скріплюється напис про засвідчення копії відбитком печатки відділу кадрів або печатки «Для копій».
  10. На лицьовому боці у верхньому правому куті наказу ставимо відмітку «Копія» — власноруч або за допомогою штампу.

Зверніть увагу! У пункті 8, гл. 10 розд. 2 Правил № 1000/5 зазначається про скріплення копії відбитком печатки відповідного структурного підрозділу установи або печатки «Для копій». Та наявність печатки на сьогодні не обов’язкова, тож і відбиток також застосовується лише тими, в кого така печатка є.

Витяг документа та його оформлення

Витяг зі службового документа виготовляється, якщо немає необхідності виготовляти копію усього оригіналу документа. Адже у витягу міститься лише частина інформації, зазначеної в оригіналі.

Уніфіковану форму витягу з наказу з основної діяльності розміщено у Збірнику уніфікованих форм організаційно-розпорядчих документів, схваленому протоколом Методичної комісії Держкомархівів від 20.06.2006 р. № 3.

Витяг з наказу може бути оформлений на загальному чи спеціальному бланку або на чистому аркуші паперу формату А4 або А5 (залежно від обсягу тексту).

Під час оформлення витягу з наказу з основної діяльності організації слід мати на увазі, що:

  • з відповідного наказу до витягу без будь-яких змін, скорочень чи доповнень переносять такі реквізити: «Назва організації», «Дата документа», «Реєстраційний індекс документа», «Місце складення документа», «Заголовок до тексту документа»;

  • особливість оформлення витягу полягає у відтворенні тексту. Констатуючу частину тексту переносять до витягу повністю, а з розпорядчої беруть лише потрібний пункт або кілька пов’язаних між собою пунктів і при цьому залишають порядкові номери цих пунктів без змін;

  • реквізит «Підпис» оформлюють особливим чином. З оригіналу наказу до витягу переносять назву посади керівника, його ініціал(и) та прізвище. Сам керівник особисто підписувати витяг із наказу не повинен;

  • відмітка про засвідчення витягу з наказу є обов’язковим реквізитом цього документа;

  • підпис особи, яка оформила відмітку про засвідчення витягу з наказу, має бути засвідчений відбитком простої круглої печатки організації (як правило, печатки служби діловодства, служби кадрів або іншого структурного підрозділу, в якому працює відповідна службова особа).

Зверніть увагу! ст. 47 КЗпП вимагає надавати звільненому працівнику саме копію наказу про звільнення. Тому в жодному разі не видавайте працівникам замість копій наказів про звільнення витяги з таких наказів.

Таким чином, якщо ви практикували на підприємстві формування зведених наказів, відтепер рекомендуємо змінити свої «звички» й почати видавати індивідуальні накази про звільнення, а не зведені.

Дублікат документа та його оформлення

Дублікат виготовляється на такому самому бланку, що й оригінал, та містить інформацію, аналогічну інформації в оригіналі. На ньому проставляються відбиток печатки установи і підписи посадових осіб, які мають право підпису цих документів на момент оформлення дубліката. На дублікаті проставляється у правому верхньому куті відмітка «Дублікат».

Увага! Не видавайте працівникам дублікати оригіналів наказів про звільнення. Слід видавати саме копії наказів про звільнення (ст. 47 КЗпП).

Вас може зацікавити

Книга обліку наказів з персоналу

Книга обліку наказів з персоналу розроблена з урахуванням рекомендацій Міністерства праці та соціальної політики України і практичної діяльності кадрових служб. Містить 5 граф і зазвичай застосовується на підприємствах, оскільки є достатньою для збереження усієї необхідної інформації, з рекомендаціями щодо ведення і заповнення.

Придбати видання

 

Галина Казначей

Дебет-Кредит

Переглядів: 5794 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як перевірити медичний висновок і е-лікарняний?
Вимоги до часу відпочинку працівників
Сплата добровільного внеску після настання пенсійного віку
Уряд готує е-бронювання від мобілізації
Держстат оновив форми № 1-ПВ та № 1-РС
Електронна трудова книжка: відповіді на запитання
Нагадуємо про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану
Чи є право на щорічну відпустку під час призупинення дії трудових договорів?
Поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку: що слід ураховувати?
Обов’язкова індексація заробітної плати від «А» до «Я» у 2024 році
Виправлення неправильного або неточного запису в трудовій книжці
Чи буде автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня працюючому пенсіонеру?
Рада збирається підвищити розмір допомоги при народженні дитини
Відпустки у зв’язку з поганим настроєм дозволили в Китаї
Як роботодавцям подати трудові книжки працівників на оцифрування?
Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?
Спрощений режим регулювання трудових відносин: корисна інфографіка
У яких випадках заборонено звільняти вагітних жінок і працівників із дітьми?
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com