Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Інструменти розвитку в портфелі HR: еннеаграма
Новини
23.07.2021
Інструменти розвитку в портфелі HR: еннеаграма
 

Уявіть, що знімаєте фільм і шукаєте актора на головну роль. Є кілька претендентів, але ви не знаєте, кого остаточно обрати. Або серед кількох фахівців ви маєте призначити відповідальних на різні етапи проекту — когось стартувати і запалювати команду своїм ентузіазмом, а когось, щоб мати досить системного підходу, щоб завершити. Або ви HR-спеціаліст і бачите, що хтось вагається щодо свого подальшого розвитку. Чим ви будете керуватися?

Насправді у сучасного HR-спеціаліста чи рекрутера є чималий портфель інструментів для роботи — від класичних посадових інструкцій, анкетування до інновацій. І це не завжди про технологічні вдосконалення (хоча і це теж). Захотіли поділитися з вами однією з практик, які допомагають не лише досягати бізнес-цілей компанії, але і сприяти розвитку спеціалістів, покращувати якість командних взаємодій. Йдеться про еннеаграму — модель, яка працює з виявленням прихованих глибинних мотивацій людини. Хоча вчення про еннеаграму було розроблене ще у 70-х роках минулого століття, це досить новий інструмент для України. Отже, що треба про це знати?

Еннеаграма була розроблена філософом Оскаром Ічазо і доктором медицини, психіатром Клаудіо Наранхо. Вона передбачає існування дев’яти різних типів особистості і взаємин між ними: Перфекціоніст-Ідеаліст, Помічник-Альтруїст, Мотиватор-Організатор, Індивіудаліст-Романтик-Митець, Спостерігач-Експерт, Лояліст-Скептик-Співпрацівник, Авантюрист-Оптиміст-Ентузіаст, Конфронтатор-Бос, Миротворець-Посередник. Кожен еннеатип у вчинках, реакціях керується власними неусвідомленими мотиваціями. Знання цих своїх особливостей може сприяти самопізнанню та саморозвитку для досягнення певних цілей. Щоб зрозуміти, до якого еннеатипу належить людина, у відкритих джерелах є численні тести. Це визначення може зробити фахівець з цього вчення завдяки спостереженням і перевірочним питанням.

Короткий опис типів

Відразу зазначимо, що не існує хороших чи поганих типів. Це просто різне сприйняття життя.

1 тип «Перфекціоніст-Ідеаліст». Прагнуть жити за правилами, виправляють все до ідеального стану. Всі оточуючі також мають відповідати цим правилам та вимогам

2 тип «Помічник-Альтруїст». Зазвичай це найцінніші друзі та колеги, які за власним відчуттям завжди знають, що потрібно іншим та як допомогти. Вони потребують визнання, вдячності та любові, які отримують, піклуючись про інших.

3 тип «Мотиватор -Організатор». «Я або кращий, або зроблю все, щоб стати кращим». До цього типу належать майстри самопрезентації. Їх відрізняє прагнення досконалості і вміння адаптуватися до будь-яких умов. Це люди досягнень, працьовиті, цілеспрямовані, ефективні. Часом вони страждають на синдром відмінника.

4 тип «Романтик-Митець». Індивідуалісти, їх надихає власна унікальність. Це емпатичні особистості з глибоким творчим потенціалом, які дуже добре відчувають людей, помічають їх особливості.

5 тип «Спостерігач-Експерт» має базову потребу в безпеці — ці люди мусять знати все, бо так вони зможуть тримати руку на пульсі і захистити себе і своїх рідних.

6 тип «Скептик-Співпрацівник». Для цього типу майбутнє здається небезпечним, тому їм важливо мати багато друзів і можливість отримати прихисток.

7 тип «Авантюрист-Оптиміст-Ентузіаст» — життя створене для того, щоб отримувати задоволення, а не страждати — девіз цього типу. Ці люди миттєво запропонують легкі рішення на всі випадки життя. Позитивні, активні, надихаючі, вони завжди в центрі уваги і готові до нових вражень.

8 тип «Конфронтатор-Бос». «Якщо не я, то хто?» — це про них. Управління, владда, сила та контроль — їхня стихія. Вони швидко оцінюють силу супротивника, кидають виклик. Це потенційно потужні менеджери та політики, хоча взаємодія з ними передбачає вірогідну конфронтацію та конфлікти.

9 тип «Миротворець-Посередник». Для цього типу важлива повага до кордонів, вони уникають конфліктів і завжди шукають золоту середину. Прагнуть до гармонії.

Згідно цієї концепції, людина має один вроджений тип і переважно діє за єдиним сценарієм. Хоча в стресових ситуаціях може вмикатися інший, допоміжний. Цей вроджений тип формує внутрішній світ людини, так зване ядро — його погляди, досвід, цінності. І традиційно тут постає питання міри: якщо властиві еннеатипу характеристики, наші сильні сторони, працюють в нормальному режимі — ми успішні. Гірше, коли є перегини, і тоді наше завдання усвідомити це і без осуду прийняти власну недосконалість.

Для чого знати?

  1. Зрозуміти свої неочевидні, глибинні мотиватори, відкрити власний потенціал. Але мета еннеаграми не лише в цьому. Її завдання — сформувати свою стратегію, спосіб розвитку в майбутньому. Розібратися, що властиво своєму типу, що є від сусідніх типів, а також, що можна набути у «споріднених» типів (так, ми переходимо в інші типи і діємо, як вони в залежності від стану стресу або комфорту). І за рахунок цього знаходити для себе нові точки опори. Наприклад, другий тип «Помічник», який прагне бути корисним і добрим до усіх, допомагати. Не отримуючи вдячності, він страждає або відчуває, що його використовують. Оскільки у стресових умовах цей тип переходить у восьмий тип «Конфронтатор», для цієї людини розвивати сильні сторони саме цього типу і є потенціалом для розвитку.

  2. Зрозуміти інших людей, їхні вчинки і покращити міжособисті стосунки. Дізнатися, до якого типу належить людина, можна через спеціальне тестування або ж спостерігаючи за поведінкою, діями, невербальними характеристиками. Хороший інтерв’юер може визначити, до якого еннеатипу скоріше за все належить людина — через бесіду, історії з життя, спосіб мислення, а також завдяки перевірочним питанням. Розуміючи, як працює еннеаграма, ми можемо не тільки зрозуміти сильні та слабкі сторони людини, але також спрогнозувати її поведінку, як у стані комфорту, так і у стані стресу. Це може бути важливим і на етапі відбору, і на етапі формування команди — чи зможуть люди з різним типом взаємодіяти та доповнювати одне одного у тандемі, які блоки можуть бути і що допоможе їх усунути.

  3. Опанувати складні ситуації. Змінюється ставлення і полегшується комунікація, якщо знаєш, чим керується людина в конфлікті. Щоб зрозуміти еннеаграму на найпростішому рівні, знадобиться близько двох годин, але ці часові інвестиції окупляться, коли ви зіштовхнетеся з проблемами.

  4. Зрозуміти управлінцям, що насправді хочуть колеги, і забути фразу «Людям потрібні лише гроші». Еннеаграма дозволяє усвідомити глибинні потреби, запити і насправді тут ніколи не йдеться про гроші. Це може бути про вплив, безпеку, владу, гармонію.

Практичне застосування

Якось ми з керівником однієї з компаній довго не могли зрозуміти дій спеціаліста. Коли ми визначили його тип і зрозуміли глибинну мотивацію, нам вдалося швидко порозумітися і знайти вихід з ситуації. Був також спеціаліст, спілкування з яким віч-на-віч проходить чудово, але відразу ускладнюється в командній комунікації. Спостерігаючи за реакціями на основі опису типів, ми прийшли до висновку, що перед нами — перфекціоніст, у якого все має бути конкретно. З тих людей, які приходять на зустрічі заздалегідь з планом і списком питань. Він просто так звик, і реакцією на його запити має бути чіткість.

Власне, коли все гаразд, ми не думаємо про еннеаграму. Але варто задуматися, якщо комунікація «кульгає». Адже у всіх нас різні страхи, погляди. Якщо менеджер знає, що для типу 3 (мотиватор-організатор) важливі досягнення, він може більше уваги звернути на його результати, а також показати, що є куди рухатися йому як фахівцю, що обмежень немає. І це даватиме додаткову мотивацію зростати. Людям, які належать до 2 типу (помічники), потрібно бути в тандемі, допомагати іншим і так вони почуваються затребуваними і визнаними. Загалом еннеаграма допомагає забезпечити концепт «Right person on a right place in a right environment». Керівники, знаючи приховані мотивації в членів команди, можуть допомагати створювати умови для реалізації потенціалу. Часом люди і самі не здогадуються, на що вони здатні.

Все разом це сприяє покращенню взаємодії, зміцненню командного духу і зменшує кількість помилок. Ми переконані, що не буває не талановитих людей. Треба мати певну мудрість, зрілість, щоб зрозуміти себе, хто я і що я люблю, в чому моя суперсила. Якщо це не до кінця усвідомлює спеціаліст, йому може допомогти керівник, підштовхнути в правильному напрямку.

Чим виміряти ефективність підходу?

Головний критерій — чи вгадали ми мотивацію людини, чи змогли покрити її потреби і очікування або ж людина прийняла рішення піти з компанії, бо не знаходить собі можливості для розвитку. Це можна відслідковувати за рівнем плинності, у внутрішніх опитуваннях щодо рівня задоволення роботою, зміні коефіцієнту утримання.

І наостанок. Працюючи з еннеаграмою, треба бути готовим до неочікуваного ефекту. Пізнаючи глибше свої потреби, люди усвідомлюють себе по-іншому і не задовольняються поточним станом речей. Вони розуміють, що насправді хочуть робити, і можуть звільнитися. Наприклад, людина виявила, що належить до типу 2, помічник, і вирішила реалізовуватися в соціальній сфері. Але це не є негативним, адже там вона зможе почуватися щасливішою.

Вас может заинтересовать

Журнал для руководителей и HR-ов «Управление персоналом»

«Управление персоналом» — первое и единственное на сегодняшний день специализированное периодическое издание в Украине для профессионалов в сфере управления человеческими ресурсами.

О журнале
Свежий номер
Презентационный номер

Приобрести издание

 

Лілія Гапонюк, Вікторія Шубіна

ПроHR

Переглядів: 1165 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Робочі інструменти для HR-ів під час війни
Інструменти HR, які працюють у кризу
Как технологии могут перезагрузить HR-отдел
Штучний інтелект в HR: великий перелік інструментів
Добірка безкоштовних додатків для оптимізації робочого процесу
HR-аналитика: как данные помогают нанимать и удерживать
Искусственный интеллект — ваш партнер по рекрутингу
39 HR-метрик
Как оцифровать обязанности HR?
Список технологических уловок для эйчаров
10 вопросов, которые можно решить с помощью чат-бота
Как HR-метрики влияют на эффективность подбора?
HR-словник англійської мови: великий перелік термінів та фраз
Почему рекрутеру и HR надо подружиться с TikTok
Обратная связь сотруднику: инструкция для HR-специалиста
Психолингвистика: как услышать метапрограмму кандидата и что с этим делать дальше
5 главных инсайтов автоматизации HR-процессов
Примеры геймификации в HR: 5 успешных кейсов
Навіщо вам Clubhouse, якщо ви — HR? Топ-6 можливостей
Как перестать бояться и полюбить цифры HR-бюджета
О чем нужно помнить при внедрении OKR: опыт и возможные ловушки
Когда сотрудники «уходят»: расчет коэффициента текучести кадров
Какие инструменты необходимы, чтобы действительно понять сотрудников
HR-процессы и инструменты для растущей компании
Матриця функцій: зручний інструмент для ефективного управління
Методика определения стрессоустойчивости Холмса и Раге
Стаємо сильнішими: топ-12 антикризових HR-інструментів
Красивая проблема, или Как справиться с дискриминацией по внешности
Категоризація персоналу: як визначити найцінніших працівників
Что такое интеллект-карты и для чего они нужны
Программы для эйчара: как упростить свою работу
10 пунктов построения правильного HR
Презентация компании соискателям на рынке труда
Почему теплые чувства сотрудников к компании так важны для бизнеса
Что происходит с HR-аналитикой
Оптимизация HR-процессов для бизнеса: почему это необходимо?
Десять книг для тех, кто хочет перестать страдать и начать получать удовольствие от работы
Ученые разработали систему отслеживания продуктивности сотрудников с помощью «умных» браслетов
Пять правил digital
Автоматизация HR-процессов: возможности и обзор 4 систем
8 настольных книг менеджера: все об управлении персоналом
15 трендов в диджитализации рекрутинга и HR
5 шагов успешной автоматизации HR-процессов
ИИ научился определять, когда люди хотят уволиться с работы
Отличные перспективы: 7 инструментов управления карьерой сотрудников
Почему сегодня HR должен думать как рекламодатель, а не рекрутер
7 идей для тимбилдинга
Как прокачать эмоциональный интеллект (и почему это важно для рекрутера)
Как всего за один день сделать аудит вашего бренда работодателя
Пять мифов о People Analytics
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com