Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як оплачується понаднормова праця та робота замість інших колег і як довести свій переробіток?
Новини
27.05.2021
Як оплачується понаднормова праця та робота замість інших колег і як довести свій переробіток?
 

Пандемія та викликана нею низка локдаунів спонукала переглянути звичний доти розклад у стосунках роботодавців з найманими працівниками. Дистанційна зайнятість, необхідність заощаджувати кошти підприємств, довгі лікарняні через захворюваність на коронавірус — усе це змінило ландшафт ринку праці. Хтось свідомо чи вимушено вибув зі щоденних «перегонів», а комусь довелося працювати більше, підміняючи собою відсутніх колег. Як завжди буває у кризових періодах, на поверхню спливли проблеми, які раніше не завжди були помітними. Особливої ваги набув і славнозвісний «людський фактор» — зокрема, здатність домовлятися, чути й розуміти один одного та гідно оцінювати внесок кожного в загальну справу. Які складнощі виникають нині в царині оплати праці? Як співробітникові захиститися в разі порушень з боку керівництва?

Як оплачується робота «на підміні»?

Будь-яка робота має оплачуватися — це принцип, за яким закріплені права працівників як у Конституції України, так і в Кодексі законів про працю. Коли йдеться про залучення до виконання роботи тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основної роботи на цей період, тобто роботи за своєю посадою, повинна встановлюватися доплата за суміщення професії, або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. Це прямо передбачено в ст. 105 КЗпП.

Що стосується розміру такої доплати, то взагалі він повинен бути встановлений в колективному договорі. Якщо ж його немає, то встановлюється або в окремому положенні про оплату праці, або визначається в наказі директора організації. Тож, влаштовуючись на роботу, варто поцікавитися, чи є в цій організації колективний договір.

Як правило, такі доплати встановлюються у розмірі до 50% посадового окладу за основною професією.

Це простий варіант з простою відповіддю. Далі розглянемо детальніше.

Які складнощі можуть виникати?

Для того щоб з’ясувати, чи виник у роботодавця обов’язок додаткової оплати, треба мати розуміння по декільком пунктам.

По-перше, чи було оформлено наказ на те, що працівник виконуватиме роботу тимчасово відсутнього працівника.

По-друге, чи є докази того, що саме роботодавець вимагав від працівника виконувати цю роботу? Якщо так, тоді повинна бути додаткова оплата за виконання функцій тимчасово відсутнього працівника.

Якщо такої вимоги від роботодавця не було і працівник самостійно проявив ініціативу, то тут навпаки. В окремих ситуаціях можуть навіть бути претензії до працівника, який не виконує свої обов’язки у робочий час, а займається іншими справами, зокрема, виконує роботу за інших.

Це може завершитись не те що додатковою оплатою, а й навіть дисциплінарною відповідальністю у вигляді догани або звільнення (наприклад, за п. 3 ст. 40 КЗпП). Тому зловживати своїми правами працівнику не слід.

Доволі часто виникають ситуації, коли працівники самі між собою домовляються про те, що вони замінюють один одного на певний проміжок часу. Як правило, роботодавець про такі обміни офіційно не знає. Тому і вимагати від нього додаткової оплати за такі «підстраховки» не варто. Наприклад, коли один працівник захворів, і другий змушений був відпрацювати і свою, і чужу зміну, отримати додаткову оплату скоріш за все не вийде, тому що за документами працював перший працівник. Крім того, кожен сам визначає, як використовувати вільний від роботи час.

Таким чином, якщо ініціатива виконання додаткової роботи йде з боку роботодавця і на вимогу роботодавця, то така додаткова робота повинна оплачуватися. При цьому працівнику слід переконатися, що таке заміщення оформлять офіційно. В такому випадку він отримає доплату або за суміщення, або за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Якщо ж роботодавець своїх обов’язків не виконає, тоді працівник може звертатися за захистом своїх прав або до суду, або, наприклад, до Державної служби з питань праці. Держпраці за результатом такої заяви може вийти на перевірку і встановити, чи дійсно є факт порушення. Щоб збільшити шанси на призначення перевірки, слід додати докази залучення до додаткової роботи. Наприклад, якщо йдеться про ведучого програм радіо у вихідні дні, можна додати записи програм, які він проводив не у свої робочі дні.

Чи можливий інший сценарій?

У трудовому законодавстві є таке поняття як переміщення. Мається на увазі, що без зміни основного функціоналу працівника, його спеціальності та посадових обов’язків, роботодавець має право перемістити працівника в інший підрозділ або дати доручення працювати на іншому робочому місці.

У такій ситуації треба уважно дивитися, що саме прописано в посадових обов’язках працівника, яким саме чином врегульований його режим робочого часу.

Тобто, якщо з’ясується, що умовна «додаткова» робота не є додатковою в розумінні посадових обов’язків працівника і він повинен в будь-якому виконувати такі завдання, питання додаткової оплати не виникає. Особливо, якщо все це відбувається в рамках звичайного робочого часу і без збільшення обсягу роботи.

Як регулюється понаднормова робота?

Надурочні години оплачуються у подвійному розмірі.

Якщо додаткова робота замість відсутнього колеги виконувалася у вихідний день — працівник отримує компенсацію або у вигляді подвійної оплати, або додаткового дня відпочинку.

Для того, щоб зрозуміти, яким чином працівник може захищати свої права, треба з’ясувати, яким чином був затабельований його робочий час, який графік роботи йому встановлено: чи працював він у свій робочий день і у вихідний день, чи працював він понаднормово чи в межах тих робочих годин, які в нього встановлені. Так само необхідно розуміти, як оформлювалося залучення працівника до додаткової роботи з боку його роботодавця. І хто виступив ініціатором того, що працівник виходитиме на роботу у свій або день дистанційної роботи, або навіть узагалі у вихідний.

Як дізнатися, скільки «напрацьовано»?

Якщо працівник вирішив дізнатися, яким чином йому нараховують заробітну плату і з чого вона складається — можна надіслати письмовий запит на роботодавця і попросити надати інформацію про нарахування заробітної плати за певний період: у якому розмірі і з чого вона складалася.

Якщо працівник не розуміє своїх обов’язків, він може вимагати надати копію трудового договору, посадової інструкції, правил внутрішнього трудового розпорядку, — це ті документи, які регулюють робочий час, які визначають режим роботи, які дні є вихідними, які робочими.

Він може щодо себе запитати заповнені табелі обліку робочого часу. Це документ, який обов’язково повинен складатися на кожному підприємстві. У ньому фіксується, скільки часу і в який день відпрацював працівник. Відтак можна побачити, чи були затабельовані ті години роботи, в які працівник заміщав тимчасово відсутнього колегу.

Якщо ж працівник виявив, що його права були порушені, то він може звертатися за захистом своїх прав. Як уже зазначалося вище — до Держпраці або безпосередньо до суду.

Як карантин та дистанційна робота вплинули на взаємовідносини працівників з роботодавцями?

Можна виділити дві основні групи підприємств, які ми спостерігаємо за цей період.

Перші — ті, хто зміг вчасно і швидко стати на рейки дистанційної роботи. І швидко адаптувати свою роботу до дистанційної постановка завдань та контролю за їх виконанням. Ці роботодавці впоралися з новими викликами майже без особливих складнощів. Здебільшого, завдяки сучасним інструментам — таким, як, наприклад, CRM-системи.

За такого підходу в компанії є чітка схема взаємодії між працівниками. Люди знають, які в них обов’язки і що вони повинні робити; розуміють, яким чином отримують задачі та як звітують про їх виконання.

Друга група підприємств — ті, хто зовсім не був готовий до дистанційної роботи і в яких процеси були побудовані скоріше на ручному контролі. У таких компаніях ефективність роботи працівників залежала від їх безпосередніх керівників, які на місці контролювали виконання завдань і використання робочого часу.

Підприємствам з такими системами було складніше за все налаштуватися на дистанційну роботу. Наприклад, коли безпосередній керівник «випадає» з комунікації, то ламається вся система постановки завдань і контролю за їх виконанням. Але, щоб система працювала, дуже важливо мати взаємозамінні елементи: коли відсутній один працівник — його можна замінити іншим.

Зараз стало більше підприємств, які вже мають налагоджені процеси і які готові працювати в будь-якій формі. Офіс для них не є принциповим місцем роботи, тож на ньому можна економити. Є тенденція до зменшення офісів до мінімальної необхідної кількості квадратних метрів і максимального залучення працівників до роботи з дому. І це дуже зручно.

Нарешті змінилося і законодавство: тепер офіційно передбачена можливість встановлювати і дистанційну роботу, і надомну роботу, і гнучкий режим робочого часу.

Вас може зацікавити

Газета «Кадри і зарплата»

Газета «Кадри і зарплата» — надійний помічник у роботі кадровика та бухгалтера. Наші передплатники двічі на місяць отримують оперативну інформацію про всі зміни в законодавстві, свіжі листи Міністерства соціальної політики України та Державної фіскальної служби України, з питань праці. Наше видання нагадає про строки звітності та сплату податків, надасть консультації з проблемних ситуацій, фахові відповіді досвідчених експертів на актуальні запитання з практичними прикладами та посиланнями на законодавчі акти.

Придбати видання

 

Олексій Головін

Mind

Переглядів: 1602 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Переукладання строкового трудового договору на безстроковий: судова практика
Як перевірити результат перерахунку пенсії?
Отримали від працівників паперові лікарняні — готуйтеся до перевірки ПФУ
Як правильно оформити працівника?
Чи може батько двох синів, один із яких має інвалідність, отримати додаткову відпустку?
Які гарантії має працівник у разі звільнення за станом здоров’я?
Штраф за неправильно оформлені лікарняні: що треба знати?
Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця
Як оплатити лікарняний сумісника?
Кілька пенсій одночасно: скільки пенсій буде призначено?
Звільнення за прогул після припинення простою: цікаве рішення суду
Звіт з праці № 1-ПВ (квартальна) подаємо за новою формою
Неповний робочий час для одинокого батька
Чим скорочення чисельності працівників відрізняється від скорочення штату?
Припинення виплати середнього заробітку мобілізованому працівнику у разі його загибелі
Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з 1 квітня 2024 року
Порядок надання відпустки при народженні дитини зазнав змін
Як оформити дозвіл на працевлаштування?
Судова практика щодо укладення строкового трудового договору
Як переглянути свою електронну трудову книжку?
Відтепер у сформованому листку непрацездатності можна змінити страхувальника
Уряд продовжує скасовувати неактуальні норми, які ускладнюють роботу бізнесу
Чи повинен роботодавець вести військовий облік жінок на підприємстві?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com