Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Оплата заміни тимчасово відсутніх учителів
Новини
28.02.2020
Оплата заміни тимчасово відсутніх учителів
 

У зимовий період зазвичай збільшується кількість випадків захворювання на грип та ОРВЗ, у зв’язку з чим почастішали запитання стосовно оплати заміни тимчасово відсутніх учителів. Тож нагадаємо, як має організовуватися заміна відсутніх через хворобу (або з інших причин) педагогів, та покажемо, як оплатити таку заміну.

Організація заміни тимчасово відсутнього вчителя

Почнемо з того, що заміна — це проведення уроків згідно з розкладом навчальних занять школи вчителем замість відсутнього з поважних причин колеги.

Роз’яснення щодо заміни (заміщення) вчителями тимчасово відсутніх колег надано у спільному листі МОН від 28.11.2008 р. № 1/9-770 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки від 27.11.2008 р. № 02-5/465 (далі — Лист № 770).

Як зазначено в Листі № 770, керівники навчальних закладів повинні організувати заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями тієї самої спеціальності, забезпечивши оплату праці відповідно до п. 73 (погодинно) чи п. 68 (за тарифікацією) Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.1993 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), залежно від термінів такої заміни.

Так, згідно з п. 73 Інструкції № 102 погодинна оплата годин заміщення тимчасово відсутніх у зв’язку з хворобою або з інших причин учителів можлива лише в разі, якщо таке заміщення тривало не більш як два місяці.

Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці вчителів з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження провадиться в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102, тобто за тарифікацією.

В окремих випадках, коли повноцінну заміну забезпечити неможливо, заміщення здійснюється так. Учителі з інших дисциплін, заміняючи тимчасово відсутніх колег, виконують навчальну програму зі свого предмета дещо наперед, щоб згодом передати відповідні години вчителю, який нині відсутній, для виконання ним навчальної програми зі свого предмета.

У такому разі вчителю, який забезпечує заміну тимчасово відсутнього колеги, додаткова оплата не провадиться, оскільки загальний обсяг педагогічного навантаження не збільшився, а лише розподілився в часі. Йому виплачується зарплата відповідно до тарифікації як за період тимчасового заміщення, так і за дні, коли відповідні години були тимчасово передані раніше відсутньому вчителю для виконання програми.

Зверніть увагу: кількість замінених уроків має обов’язково збігатися з відповідним обліком у класних журналах проведених учителями уроків.

В окремих випадках, як виняток, виправлення в журналі підписується директором школи і скріплюється печаткою.

Проте в будь-якому разі залучення педагогічних працівників до заміни відсутніх учителів має здійснюватися на підставі наказу (розпорядження) директора закладу освіти та компенсуватися відповідною заробітною платою за додатково проведені заняття.

Розрахунок заробітку в разі погодинної оплати заміни відсутнього вчителя

Розмір погодинної ставки заробітної плати визначається шляхом ділення місячної тарифної ставки, установленої за відповідну норму годин педагогічного навантаження на тиждень, на середньомісячну кількість годин, передбачену балансом робочого часу на відповідний рік.

На сьогодні для визначення розміру годинної ставки для оплати годин заміни слід використовувати норми балансу робочого часу на 2020 рік.

Так, для 18-годинного робочого тижня норма робочого часу 2020 року складає 900 годин, що в розрахунку на місяць становить 75,3 години (903,6 год. : 12 міс.).

Тому 2020 року для визначення розміру зарплати вчителя за проведені ним години заміщення ставку зарплати, установлену йому залежно від присвоєної за результатами атестації кваліфікаційної категорії, слід розділити на 75,3 години, а отриманий результат помножити на фактичну кількість годин заміни.

Розрахунки заробітної плати за години заміни розглянемо на прикладах.

Приклад 1

Учитель (вища категорія, 14-й тарифний розряд) у лютому 2020 року заміщав тимчасово відсутнього іншого вчителя впродовж 37 годин. Ставка заробітної плати такого вчителя станом на січень 2020 року становить 5113,90 грн.

Визначимо розмір годинної ставки:
5113,90 грн : 75,3 год. = 67,91 грн.

Отже, заробітна плата за години заміни становитиме:
67,91 грн х 37 год. = 2 512,67 грн.

За ці години заміни виплачується також надбавка за вислугу років, розмір якої залежить від стажу педагогічної роботи, а також надбавка за престижність педагогічної праці в розмірі 30% від ставки заробітної плати.

Приклад 2

Використаємо вихідні дані прикладу 1. Додамо лише, що стаж педагогічної роботи вчителя — понад 20 років.

За наявності такого стажу відповідно до Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78, надбавка за вислугу років виплачується в розмірі 30% від годинної ставки зарплати за всі години заміни (за наявності стажу педроботи понад 20 років).

Сума надбавки за вислугу років за 37 годин заміщення в лютому 2020 року становить:
2512,62 грн х 30% = 753,79 грн.

Відповідно до постанови КМУ від 23.03.2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загально-освітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I–II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» розмір надбавки за престижність педагогічної праці становить від 5 до 30% від годинної ставки заробітної плати.

Якщо за наказом директора вчителю встановлено надбавку за престижність в розмірі 30%, то за 37 годин заміни вона становитиме:
2512,62 грн х 30% = 753,79 грн.

Якщо один учитель замінював іншого вчителя з предмета, з якого передбачено доплату за перевірку письмових робіт, то за виконання цієї педагогічної роботи також провадиться доплата за всі години заміщення.

Приклад 3

Учитель української мови і літератури (вища категорія, 14-й тарифний розряд) у лютому 2020 року замінював свого колегу з цього самого предмета впродовж 37 годин.

Відповідно до п. 37 Інструкції № 102 учителям V–XI класів, у тому числі й тим, які ведуть індивідуальні та групові заняття з учнями вдома, провадиться додаткова оплата перевірки письмових робіт з мов та літератури в розмірі 20% ставки заробітної плати.

Розмір доплати за перевірку письмових робіт становитиме:
2512,62 грн х 20% = 502,52 грн.

Якщо вчитель відповідно до наказу директора школи виконував обов’язки тимчасово відсутнього класного керівника, то виконання цього виду педагогічної роботи оплачується додатково залежно від кількості днів упродовж місяця, коли вона виконувалась.

Приклад 4

Учитель (вища категорія, 12-й тарифний розряд) у лютому 2020 року виконував обов’язки тимчасово відсутнього класного керівника в 5-му класі впродовж 14 робочих днів.

Відповідно до п. 36 Інструкції № 102 вчителям провадиться додаткова оплата за класне керівництво в V–XIІ класах у розмірі 25% ставки заробітної плати.

Розмір заробітку вчителя за заміну тимчасово відсутнього класного керівника в лютому 2020 року становитиме:
5113,90 грн х 25% : 20 р. д. (лютий) х 14 р. д. = 894,93 грн.

Водночас учителям, які працюють на умовах погодинної оплати і не ведуть занять під час канікул, канікулярний час не оплачується.

Якщо ж заміна тривала понад 2 місяці, то оплата праці вчителя провадиться за тарифікацією, починаючи з першого дня заміни, включаючи також період канікул учнів.

Вас може зацікавити

Газета «Кадри і зарплата»

Газета «Кадри і зарплата» — надійний помічник у роботі кадровика та бухгалтера. Наші передплатники двічі на місяць отримують оперативну інформацію про всі зміни в законодавстві, свіжі листи Міністерства соціальної політики України та Державної фіскальної служби України, з питань праці. Наше видання нагадає про строки звітності та сплату податків, надасть консультації з проблемних ситуацій, фахові відповіді досвідчених експертів на актуальні запитання з практичними прикладами та посиланнями на законодавчі акти.

Придбати видання

 
Баланс-Бюджет

Переглядів: 6964 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Держстат оновив форми № 1-ПВ та № 1-РС
Електронна трудова книжка: відповіді на запитання
Нагадуємо про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану
Чи є право на щорічну відпустку під час призупинення дії трудових договорів?
Поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку: що слід ураховувати?
Обов’язкова індексація заробітної плати від «А» до «Я» у 2024 році
Виправлення неправильного або неточного запису в трудовій книжці
Чи буде автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня працюючому пенсіонеру?
Рада збирається підвищити розмір допомоги при народженні дитини
Відпустки у зв’язку з поганим настроєм дозволили в Китаї
Як роботодавцям подати трудові книжки працівників на оцифрування?
Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?
Спрощений режим регулювання трудових відносин: корисна інфографіка
У яких випадках заборонено звільняти вагітних жінок і працівників із дітьми?
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com