Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Розширення меж робочого віку: чи готова ваша компанія до виклику?
Новини
22.08.2018
Розширення меж робочого віку: чи готова ваша компанія до виклику?
 

За даними дослідження Deloitte «Тенденції у сфері управління персоналом — 2018», один з ключових трендів, яких слід очікувати на ринку праці — це розширення меж робочого віку. Що це означає для роботодавців? Які переваги має залучення різних поколінь талантів? Та чи готові до цього українські організації?

Важлива статистика та причини

За даними дослідження «Тенденції у сфері управління персоналом — 2018», середня тривалість життя у світі збільшилася з 53 років у 1960 році до 72 років у 2015 році, і цей показник продовжує зростати. Довша тривалість життя у поєднанні зі скороченням показників народжуваності (коефіцієнт народжуваності майже в усіх розвинених країнах є нижчим за коефіцієнт заміщення покоління) істотно збільшує частку людей похилого віку серед населення в усьому світі. Деякі компанії уже почали, а інші мають бути готовими наймати людей віком від 60 до 70 років або навіть більше, оскільки резерв працівників традиційного працездатного віку від 20 до 54 років істотно зменшується. Зі свого боку багато людей визнають потребу (матеріальну чи емоційну) продовжувати працювати після настання традиційного пенсійного віку, зменшити самотність та соціальну ізоляцію.

Отже, поширені припущення, що навчання завершується у 20 років, кар’єрний розвиток — у 40 років, а професійна діяльність — у 60 років, більше не відповідають дійсності.

Так, демографічні показники є беззаперечними: зі старінням населення країн виклики, пов’язані із залученням та управлінням працівниками старшого віку, тільки зростатимуть. Компанії, що ігнорують чи опираються таким викликам, можуть не лише зазнати репутаційних втрат і можливої відповідальності, а й залишитися позаду тих організацій, які досягли успіху в перетворенні проблем довголіття на конкурентну перевагу.

Готовність до виклику українських роботодавців

Дані міжнародного дослідження «Тенденції у сфері управління персоналом — 2018» свідчать, що лише 28% українських компаній готові дотримуватися цієї тенденції та отримувати переваги від залучення до співпраці працівників різних поколінь. 19% стверджують, що у компаніях створено цільові ролі для старших працівників, щоб використовувати їхній досвід та переваги. Разом з цим, 18% наших респондентів розглядають працівників старшого віку як перешкоду в розвитку нових талантів, і це величезна цифра (при цьому близько половини респондентів дослідження в цілому вважають тенденцію важливою).

Дані глобально по світу дещо відрізняються від ситуації на українському ринку праці, і нескладно припустити, що на користь працівників з досвідом. Наприклад, якщо в Україні 8% учасників дослідження підтримують співпрацю з працівниками старшого віку, то у світі ця цифра удвічі більша. І ще одна красномовна цифра — у світі вік вважається перевагою для 18% наших респондентів проти 7% в Україні (!). Для робітників з досвідом адаптуються робочі місця, створюються спеціальні умови і гнучкі посадові обов’язки.

У процесі старіння нації українські роботодавці неминуче постануть перед вибором, перед яким уже постали інші країни — залучати працівників з досвідом або робочу силу з інших країн. І якщо Японія, найстаріша нація світу, з економічної точки зору може собі дозволити залучення професіоналів з інших країн (хоча вони активно залучають працівників із досвідом), то далеко не кожен український роботодавець здатний на це. Саме тому, а ще й для збереження цінних професійних навичок, варто серйозно задуматися і скоригувати підхід до залучення працівників із досвідом. Цікаві факти, хоча поки що поодинокі — все частіше зустрічаємо інформацію про залучення працівників з досвідом, які ще й кардинально змінили напрямок діяльності, на кшталт: «Мені 50 і я почала вивчати SMM», «Головний бухгалтер з досвідом роботи більше 30 років опанувала мистецтво флористики» тощо. Приємно відзначити, що ці факти сприймаються суспільством дуже позитивно.

Аргументи на користь розширення меж робочого віку

Резерви робочої сили похилого віку є групою перевірених і відданих працівників. Понад 80% роботодавців вважають працівників віком від 50 років цінним ресурсом для навчання та наставництва, важливим джерелом інституційних знань, людьми, які можуть запропонувати більше знань, мудрості та життєвого досвіду. Таким чином, організації можуть отримати більшу цінність від можливості працівників похилого віку працювати в ролі наставників, тренерів чи експертів.

Ще одним цікавим і маловідомим фактом є те, що літні люди є одними з найбільш підприємливих серед працівників інших вікових груп, перевищивши на 68% рівень підприємницької діяльності серед покоління міленіалів. Вагомий аргумент на користь залучення їх до співпраці, погодьтеся.

Варто додати, що організації, які прагнуть асимілювати працівників старшого віку, можуть зустрітися з необхідністю розробки нової політики оплати праці, створення більш гнучких програм винагороди та підготовки молодих керівників для управління працівниками різних вікових груп. Також потрібно буде переглядати робочий графік, робити його більш гнучким, мати можливість дозувати кількість робочих годин.

Наостанок додам ще один аргумент, за принципом «від зворотного»: дискримінація працівників за віком у межах корпоративної культури та практики найму може зашкодити її бренду та соціальному капіталу.

Збільшення тривалості життя та старіння глобальної робочої сили створюють для організацій безпрецедентні виклики та пропонують невикористані можливості. Компанії, що планують, розробляють та експериментують зі стратегіями, політикою і підходами до управління людським капіталом для забезпечення більш тривалого робочого віку, можуть отримати переваги від залучення різних поколінь. Ті ж компанії, що ігнорують сучасні тенденції, зустрінуться з потенційними проблемами щодо виконання своїх зобов’язань та дефіцитом професійних навичок. Створення шляхів для забезпечення працівникам повноцінної, продуктивної та багатоетапної кар’єри з можливістю розвиватися у різних напрямках є значною можливістю для організацій залучати працівників різних поколінь.

Вас может заинтересовать

Журнал для руководителей и HR-ов «Менеджер по персоналу»

«Менеджер по персоналу» — первое и единственное на сегодняшний день специализированное периодическое издание в Украине для профессионалов в сфере управления человеческими ресурсами.

О журнале
Свежий номер
Пролистать журнал

Приобрести издание

 

Людмила Корчак

Rabota.ua

Переглядів: 1729 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як підтримати HR-бренд під час війни: кейси людяності
Ключові HR-тренди 2024 року: що чекає на сферу управління персоналом?
Як провести бесіду з цінним співробітником, який хоче звільнитися?
Як розробити та просувати EVP: покрокова інструкція для HR
Exit-інтерв’ю: як правильно говорити з працівником, який іде з компанії
Stay-інтерв’ю: як запобігти звільненню цінних співробітників
По-новому: ключові HR-тренди 2022
Коворкинг как инструмент HR-коммуникации
9 типів співробітників, яких позбуваються роботодавці
Святкові перегляди: 11 новорічних фільмів про роботу та команду
6 трендів, які змінять майбутнє HR
Увольнять нельзя повысить
Как выстроенный процесс адаптации влияет на текучесть кадров
Работодателей будут штрафовать, если они лишний раз побеспокоят сотрудников
Покоління «альфа»: якими вони будуть на ринку праці?
Почему люди лгут на работе?
Онбординг удаленных сотрудников: 5 лайфхаков от IT-компании
Як допомогти команді керувати емоціями: поради Forbes
Управление репутацией работодателя
Антихарасмент: як створити культури безпеки в компанії?
О чем нужно знать HR-ам, если они хотят быть эффективными
Занадто добре: чому токсична ввічливість шкідлива
Як покращити процес адаптації за допомогою методики SCAMPER
Как и о чем говорить с сотрудником на грани увольнения
Анти-ейджизм: практики роботодавців, які допомагають подолати дискримінацію за віком
Cквозной и цифровой: как HR меняется в процессе digital-трансформации бизнеса
Нові HR-тренди та виклики в рітейлі
Покоління Z: як HR-ам порозумітися з цифровим поколінням
Пять мировых постковидных трендов в HR
Какие сотрудники нужны компаниям в посткризисном мире
Как привлекать и мотивировать почасовых сотрудников
Что делать после исследования вовлеченности?
Онбординг удаленных сотрудников: 5 лайфхаков
Чому працівники звільняються: 6 справжніх причин та 2 кроки, щоб їх зберегти
Успешная HR-стратегия: разработка и примеры
Как зумеры меняют рынок
Онбординг: чек-лист для новых сотрудников
Этичное управление персоналом: от теории к практике
Четырехдневная рабочая неделя: насколько это реально в Украине?
7 нових HR-тенденцій 2021 року
Сотрудник мечты: 5 главных компетенций идеального подчиненного
Топ-8 HR-трендів 2021
Не такие «не такие»: три мифа о поколениях Y и Z
Тренды и стратегии: как 2020 год меняет HR-подходы
Новичок в коллективе: основы адаптации сотрудников
В Германии хотят закрепить право на домашний офис
Самые главные боли HR
«Не стойте над душой»: почему удаленной работе не доверяют и как это можно изменить
Як адаптувати працівників віддалено: 7 цікавих ідей
Как уволить сотрудника: вредные советы
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com