Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Деякі особливості роботи за сумісництвом педагогічних працівників
Новини
04.11.2016
Деякі особливості роботи за сумісництвом педагогічних працівників
 

У навчальних закладах області сільської місцевості часто виникають ситуації, коли педагогічного працівника за основним місцем роботи не можливо забезпечити повним навантаженням.

Як має діяти роботодавець у наступних ситуаціях:

  1. У педагогічного працівника за основним місцем роботи тижневе навантаження складає 16 годин та 5,5 годин в іншому навчальному закладі. Чи не є порушенням чинного законодавства, коли роботодавець приймає такого працівника на 5,5 годин в інший навчальний заклад за сумісництвом? Чи має право даний працівник отримувати заробітну платню за 5,5 годин в іншому навчальному закладі в канікулярний період?

  2. У педагогічного працівника за основним місцем роботи тижневе навантаження складає 9 годин та 9 годин в іншому навчальному закладі. Чи має місце у такому випадку робота за сумісництвом? Якщо це не сумісництво, яким чином здійснити запис у трудову книжку та здійснити тарифікацію, та як 2 навчальних заклади — це різні юридичні особи?

Сумісництвом вважається виконання працівником крім своєї основної іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж чи іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина за наймом (пункт 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці України від 28.06.1993 р. № 43, далі — Наказ № 43).

Пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 3 квітня 1993 р. № 245 встановлено, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень (стаття 50 КЗпП України).

Законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників. Відповідно до умов статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту» педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності — час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу, і включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становлять тарифну ставку, а також інші види педагогічної діяльності в співвідношенні до тарифної ставки.

Прийняття працівника на роботу по сумісництву відповідно до вимог статті 24 КЗпП України оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця. У випадку прийняття на роботу за сумісництвом така умова зазначається у заяві працівника та у наказі про прийняття на роботу. При цьому, доцільно визначити режим роботи такого працівника, з врахуванням максимально допустимої тривалості робочого часу для працівників, що працюють по сумісництву.

З наведеної першої ситуації прийняття на роботу педагогічного працівника по сумісництву з педагогічним навантаженням 5,5 годин на тиждень не дає підстав для твердження про наявність порушення вимог законодавства про працю в частині прийняття на роботу та тривалості робочого часу на умовах сумісництва.

Загальна тривалість роботи за сумісництвом в такому випадку протягом тижня (місяця) не перевищує половини тижневої (місячної) норми робочого часу. Оплата праці педагогічних працівників провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно вимог статті 1021 КЗпП України працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу. Відповідно до умов пункту 68 Інструкції № 102 місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень.

Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року. Згідно вимог пункту 71 Інструкції № 102 за час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників та осіб з числа керівного, адміністративно-господарського та навчально — допоміжного персоналу, яким дозволяється вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями в тій же установі, провадиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул. Вказана умова виключень для педагогічних працівників, які працюють на умовах сумісництва не передбачає.

Педагогічний працівник прийнятий на умовах сумісництва з дня прийняття на роботу та по день звільнення з роботи підлягає дії Правил внутрішнього трудового розпорядку навчального закладу, і зобов’язаний працювати сумлінно, виконувати навчальний режим, вимоги статуту закладу освіти і правила внутрішнього розпорядку, дотримуватись дисципліни праці, а керівник навчального закладу зобов’язаний забезпечити необхідні організаційні та економічні умови для проведення навчально-виховного процесу на рівні державних стандартів якості освіти, для ефективної роботи педагогічних та інших працівників закладу освіти відповідно до їхньої спеціальності чи кваліфікації.

Початок періоду канікул протягом навчального року не зупиняє дію трудового договору, укладеного на умовах сумісництва, відповідно взаємні зобов’язання сторін встановлені законодавством, трудовим договором, правилами внутрішнього розпорядку підлягають виконанню.

Відповідно до умов пункту 25 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України, затверджених наказом Міністерства освіти України від 20.12.1993 р. № 455 під час канікул, що не збігаються з черговою відпусткою, керівник закладу освіти залучає педагогічних працівників до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул. В такому випадку робочий час відпрацьований педагогічним працівником під час канікул, що не збігаються з черговою відпусткою є фактично виконаною роботою, і підлягає обліку та оплаті за правилами встановленими Інструкцією № 102 з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

З наведеної другої ситуації слід відмітити наступне. Інша робота, яка виконується в тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці по основній та іншій роботі не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи, згідно Переліку передбаченого у додатку до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого Наказом № 43 не є сумісництвом.

Вказане правило визначає істотні умови його застосування: працівник має працювати на умовах неповного робочого дня, і отримувати неповний оклад (ставку), який сумарно по основній та іншій роботі не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи. Не дотримання однієї з наведених умов не дає підстав для застосування встановленого правила та вважати, що виконання іншої роботи не є сумісництвом.

Так, якщо педагогічний працівник, якому встановлено педагогічне навантаження 9 годин за основним місцем роботи та 9 години в іншому навчальному закладі виконує роботу у різні дні робочого тижня на умовах неповної тривалості робочого тижня, виконання роботи в іншому навчальному закладі буде вважатись сумісництвом, хоч розмір повного окладу (ставки) однаковий.

Виконання роботи в іншій установі на умовах неповної тривалості робочого дня (тижня), з оплатою праці в обсязі, що не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи здійснюється за іншим трудовим договором у вільний від основної роботи час.

Відповідно визначення умов оплати праці (тарифікація) має здійснюватись за кожним місцем роботи на загальних підставах, і оформлятись у вигляді тарифікаційного списку, форма якого затверджена додатком 1 до Інструкції № 102. У наведеній ситуації працевлаштування працівника до іншого навчального закладу має відбуватись без подання ним трудової книжки. Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці України від 29.07.1993 р. № 58 (далі — Інструкція № 58) передбачає вичерпний перелік підстав видачі трудової книжки працівнику.

Згідно вимог пункту 1.1 Інструкції № 58 на осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи. Запис про роботу у іншому навчальному закладі має здійснюватись за місцем збереження трудової книжки працівника.

Робота за сумісництвом, яка оформлена в установленому порядку, в трудовій книжці зазначається окремим порядком. Запис відомостей про роботу за сумісництвом провадиться за бажанням працівника (пункт 2.14 Інструкції № 2.14).

Управління Держпраці

Переглядів: 4895 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Обов’язкова індексація заробітної плати від «А» до «Я» у 2024 році
Виправлення неправильного або неточного запису в трудовій книжці
Чи буде автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня працюючому пенсіонеру?
Рада збирається підвищити розмір допомоги при народженні дитини
Відпустки у зв’язку з поганим настроєм дозволили в Китаї
Як роботодавцям подати трудові книжки працівників на оцифрування?
Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?
Спрощений режим регулювання трудових відносин: корисна інфографіка
У яких випадках заборонено звільняти вагітних жінок і працівників із дітьми?
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com