Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Бібліотека статей / Трудове законодавство
08.04.2008
Оплата щорічних відпусток

Матеріал присвячено основним питанням щодо оплати щорічних відпусток, зокрема виплати заробітної плати за час відпустки та грошової компенсації за невикористані дні відпустки, здійснення відрахувань із заробітної плати у разі звільнення працівника. Крім того, подано порядок і приклади розрахунку середньої заробітної плати для оплати щорічної відпуски.

Виплата заробітної плати за час відпустки

Заробітна плата за час відпустки виплачується в повному обсязі працівникам, які пропрацювали на підприємстві понад шість місяців, працівникам, яким за їх бажанням відпустка надається до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на підприємстві (ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР; далі — Закон № 504), а також тимчасовим та сезонним працівникам, які пропрацювали на підприємстві менше шести або шість місяців і яким відпустка надається пропорційно відпрацьованому часу. Виняток становлять виплати за щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці, які здійснюються за час фактичної роботи в таких умовах.

Згідно зі статтею 23 Закону № 504 витрати, пов’язані з оплатою щорічних і додаткових відпусток (у т. ч. за ненормований робочий день), провадяться за рахунок коштів підприємства, призначених на оплату праці. Оплата інших видів відпусток, передбачених колективним договором та угодами, трудовим договором (за стаж роботи в галузі, на підприємстві тощо), провадиться з прибутку, що залишається на підприємстві після сплати податків та інших обов’язкових платежів до бюджету.

Заробітна плата за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку (ст. 21 Закону № 504). При цьому за порушення керівником підприємства незалежно від форм власності встановлених законодавством термінів виплати заробітної плати або виплати її не в повному обсязі передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність згідно зі статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення та пунктом 1 статті 175 Кримінального кодексу України.

Виплата грошової компенсації за невикористані дні відпустки

Відповідно до статті 24 Закону № 504 працівник у разі звільнення має право на отримання грошової компенсації за всі не використані ним дні щорічної відпустки.

У разі переведення працівника на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник.

За бажанням працівника частина щорічної відпустки може бути замінена грошовою компенсацією за умови, що тривалість наданої за робочий рік щорічної і додаткових відпусток становить не менше ніж 24 календарних дні. При цьому під додатковими маються на увазі лише відпустки, передбачені пунктом 1 статті 4 Закону № 504, а не інші додаткові відпустки, наприклад у зв’язку з навчанням, оскільки щорічні основна та додаткові відпустки надаються за робочий, а не календарний рік.

Слід зазначити, що особам віком до вісімнадцяти років заміна всіх видів відпусток або їх частини грошовою компенсацією не допускається.

Відрахування із заробітної плати у разі звільнення

Статтею 22 Закону № 504 передбачено відрахування із заробітної плати працівника у разі його звільнення (крім виключення зі списків підприємства у зв’язку зі смертю) до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року. Відрахування провадяться на підставі наказу про звільнення, зміст якого може бути таким:

     САВЧЕНКА Миколу Васильовича, заступника директора, звільнити 14 листопада 2005 року за власним бажанням, ст. 38 КЗпП України.
     Відрахувати із заробітної плати Савченка М. В. частину заробітної плати за чотири дні щорічної відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року з 15 лютого 2005 року по 14 лютого 2006 року.

Розрахунок середньої заробітної плати для оплати відпуски

Оплата часу щорічних відпусток та виплата грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки здійснюється на основі середньої заробітної плати, яка, відповідно до пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (далі — Порядок), обчислюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Працівникові, який пропрацював на підприємстві менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з 1-го числа місяця після оформлення на роботу до 1-го числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за неї.

Якщо працівник на мав заробітку не з його вини (наприклад, перебував у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), середня заробітна плата обчислюється виходячи з установленої йому в трудовому договорі (штатному розписі) тарифної ставки, посадового (місячного) окладу (п. 4 Порядку).

При цьому сумарна заробітна плата, на основі якої провадяться розрахунки середньої заробітної плати, обчислюється шляхом множення посадового окладу на 12 місяців, що передують місяцю оплати відпустки або виплати компенсації.

З урахуванням положень Порядку середню заробітну плату (Зср) для оплати відпустки або компенсації за невикористані дні щорічної відпустки можна розрахувати за формулою:

де З — сумарний заробіток за останні 12 календарних місяців роботи або за менший фактично відпрацьований період (тобто з 1-го числа місяця після прийняття на роботу до 1-го числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація); Др — кількість календарних днів року чи іншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених статтею 73 КЗпП, які припадають на розрахунковий період); Дв — кількість календарних днів відпустки (відповідно до законодавства чи умов колективного договору).

Слід зазначити, що, згідно з пунктом 3 Порядку, під час обчислення середньої заробітної плати включаються такі компоненти:

  • основна заробітна плата (оклад, тарифна ставка);
  • доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час, суміщення професій і посад, розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками-почасовиками, високі досягнення в праці або високу професійну майстерність, умови праці, інтенсивність праці, керівництво бригадою, вислугу років та ін.);
  • виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електро- і теплоенергії;
  • винагорода за підсумками роботи за рік.

Одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і за вислугу років, якщо вона виплачується відповідно до умов колективного договору за рік, включається до середнього заробітку шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

Крім зазначених виплат, до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівникові зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження тощо), а також допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

У таблиці наведено приклади розрахунків середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки та виплати компенсації за її невикористану частину.

Приклади розрахунків середньої заробітної плати
для оплати щорічної відпустки

Мета розрахунків

Розрахунковий період

Сумарний заробіток за розрахунковий період, грн.

Кількість календарних днів робочого року, іншого періоду

Кількість днів відпустки

Сума середньої зарплати, грн.

Надання щорічної основної відпустки з 10.04.2006

Квітень 2005 р. — березень 2006 р.

12 140,50

355

24

820,77

Надання залишку відпустки тривалістю 16 календарних днів за попередні роки після виходу з відпустки для догляду за дитиною з 01.06.2005

Червень 2004 р. — травень 2005 р.

Посадовий оклад 560 грн. (х 12 місяців) 6720,00

357

16

301,18

Надання щорічної основної відпустки з 15.03.2006 (до закінчення першого робочого року, який розпочався 01.09.2005)

Вересень 2005 р. — лютий 2006 р.

5472,76

180

24

729,70

Виплата компенсації за 6 календарних днів (частину, що перевищує тривалість щорічної відпустки) у червні 2005 року

Червень 2004 р. — травень 2005 р.

18 198,00

357

6

305,85

Статья предоставлена нашему порталу
редакцией журнала «Справочник кадровика»

Джерело: HR-Лига Автор: Рожнов Віктор
Переглядів: 61712 Надіслати другу Версія для друку
 
 
Дивіться також:
Новий порядок бронювання військовозобов’язаних
У чому полягають особливості надання відпусток в умовах воєнного стану?
Табель обліку робочого часу: від обов’язку до відповідальності
Спрощений режим регулювання трудових відносин: реформа та її зміст
Робота та відпочинок у воєнний час
Усе про відрядження
Правові аспекти найманої праці в сільському господарстві
Відпустки «чорнобильцям»
Відпустки без збереження зарплати: види, умови та строки надання
Позмінний графік: як організувати роботу співробітників
Відпустки: види та умови надання
Відпустка «за свій рахунок»: кому і скільки
Поощрение работников и привлечение их к дисциплинарной ответственности
Гарантии и компенсации работникам
Трудовые льготы: права беременных женщин, женщин с детьми, молодежи, одиноких матерей и отцов при трудоустройстве
Трудовые гарантии для некоторых категорий работников
Контракт як особлива форма трудового договору
Відпустка при переведенні працівника на інше підприємство: все що потрібно знати
Страховий стаж для лікарняних
Щорічні відпустки та їх документальне оформлення
Звільнення за ініціативою осіб, які не є стороною такого трудового договору
Робота у вихідні та святкові дні
Сокращение штата и численности работников при реорганизации
Догана: порядок накладення і зняття
Вихідна допомога при звільненні: розмір, розрахунок, умови виплати
Организация и оплата труда сезонных работников
Проверки Гоструда: виды, основания, права и обязанности инспекторов, обжалование результатов
Отпуска: правила и порядок предоставления
Створення на підприємстві комісії із соціального страхування — особливості документального оформлення
Захист при перевірці органами контролю: алгоритм дій

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com