Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Бібліотека статей / Трудове законодавство
14.03.2008
Допомога по безробіттю при звільненні працівників за угодою сторін

Відповідно до законодавства кожен громадянин має право звернутися до державної служби зайнятості щодо пошуку роботи та отримати безплатно консультацію, відповідну інформацію і сприяння в пошуку роботи або працевлаштовуватися самостійно.
У день звільнення працівникові виплачуються всі належні йому суми. Зі статті можна дізнатися про порядок набуття статусу безробітного, який дає право на отримання допомоги по безробіттю. Також до матеріалу додаються форма довідки про середню заробітну плату і форма довідки про середню заробітну плату для осіб, які вивільнюються з роботи у зв’язку з достроковим зняттям Чорнобильської атомної електростанції з експлуатації, та осіб, робота яких пов’язана із сезонним характером виробництва.

Підстави припинення трудових відносин регламентовані Кодексом законів про працю України, зокрема статтями 36–41. Однією з підстав є припинення трудового договору за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП). Пункт 1 статті 36 КЗпП застосовується тоді, коли сторони трудових відносин (роботодавець та працівник) досягли домовленості про закінчення трудових відносин і жодна зі сторін не заперечує щодо припинення дії трудового договору. Таке положення КЗпП може бути застосоване як при припиненні трудового договору, який був укладений на невизначений строк, так і для припинення строкового трудового договору. При припиненні трудових відносин згідно з пунктом 1 статті 36 КЗпП виплата вихідної допомоги законодавством не передбачена.

Оплата праці працівників визначена главою VII КЗпП та Законом України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР. При звільненні працівника роботодавець зобов’язаний повністю розрахуватися з ним, а також, відповідно до статті 83 КЗпП, виплатити грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки (якщо такі є).

Відповідно до статті 47 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок. Статтею 116 КЗпП встановлено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Статтею 32 Закону України «Про оплату праці» встановлено, що трудові спори з питань оплати праці розглядаються і вирішуються згідно з законодавством про трудові спори.

Відповідно до законодавства кожен громадянин має право звернутися до державної служби зайнятості щодо пошуку роботи та отримати безплатно консультацію, відповідну інформацію і сприяння в пошуку роботи або працевлаштовуватись самостійно. Реєстрації в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, підлягають усі громадяни, які звернулися до державної служби зайнятості за сприянням у пошуку роботи та виявили бажання зареєструватися в цій службі. Згідно зі статтею 2 Закону України «Про зайнятість населення» від 1 березня 1991 року № 803-ХІІ реєстрація провадиться за місцем постійного проживання (постійної або тимчасової реєстрації) громадянина після пред’явлення ним паспорта і трудової книжки, а в разі потреби — військового квитка, документа про освіту або документів, які їх замінюють. Рішення про надання громадянинові статусу безробітного державна служба зайнятості приймає на восьмий день у разі відсутності підходящої роботи за заявою громадянина.

Статус безробітного дає особі право на отримання допомоги по безробіттю на умовах та в розмірах, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 2 березня 2000 року № 1533-ІІІ. Розміри соціальних виплат залежать від страхового стажу, підстави звільнення та розміру заробітної плати, отримуваної громадянином перед звільненням. Умови та тривалість виплати допомоги по безробіттю, розмір допомоги по безробіттю визначаються відповідно до положень статей 22 та 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Відповідно до пункту 6.2 Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20 листопада 2000 року № 307, допомога по безробіттю призначається на підставі особистої заяви безробітного, довідки про середню заробітну плату за останнім місцем роботи, трудової книжки, за пред’явленням, у разі наявності, свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та паспорта або іншого документа, що посвідчує особу.

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, який визначає відповідні правила, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 2 березня 2000 року № 1533-III Міністерство праці та соціальної політики України здійснює державний нагляд у сфері страхування на випадок безробіття.

У зв’язку з прийняттям Кабінетом Міністрів України постанови «Про внесення змін до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням» від 22 лютого 2006 року № 193 Міністерством праці та соціальної політики України було розроблено адаптовану до загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття форму довідки про середню заробітну плату (додаток 1), а також адаптовану до загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття форму довідки про середню заробітну плату для осіб, які вивільняються з роботи у зв’язку з достроковим зняттям Чорнобильської атомної електростанції з експлуатації (для визначення частини допомоги по безробіттю понад розміри та тривалість виплат за страхуванням на випадок безробіття), та осіб, робота яких пов’язана із сезонним характером виробництва (додаток 2).

Додаток 1

Увеличить
Нажмите на изображение для увеличения

Додаток 2

Увеличить
Нажмите на изображение для увеличения

Статья предоставлена нашему порталу
редакцией журнала «Справочник кадровика»

Джерело: HR-Лига Автор: Антонюк Олександр
Переглядів: 46535 Надіслати другу Версія для друку
 
 
Дивіться також:
Новий порядок бронювання військовозобов’язаних
У чому полягають особливості надання відпусток в умовах воєнного стану?
Табель обліку робочого часу: від обов’язку до відповідальності
Спрощений режим регулювання трудових відносин: реформа та її зміст
Робота та відпочинок у воєнний час
Усе про відрядження
Правові аспекти найманої праці в сільському господарстві
Відпустки «чорнобильцям»
Відпустки без збереження зарплати: види, умови та строки надання
Позмінний графік: як організувати роботу співробітників
Відпустки: види та умови надання
Відпустка «за свій рахунок»: кому і скільки
Поощрение работников и привлечение их к дисциплинарной ответственности
Гарантии и компенсации работникам
Трудовые льготы: права беременных женщин, женщин с детьми, молодежи, одиноких матерей и отцов при трудоустройстве
Трудовые гарантии для некоторых категорий работников
Контракт як особлива форма трудового договору
Відпустка при переведенні працівника на інше підприємство: все що потрібно знати
Страховий стаж для лікарняних
Щорічні відпустки та їх документальне оформлення
Звільнення за ініціативою осіб, які не є стороною такого трудового договору
Робота у вихідні та святкові дні
Сокращение штата и численности работников при реорганизации
Догана: порядок накладення і зняття
Вихідна допомога при звільненні: розмір, розрахунок, умови виплати
Организация и оплата труда сезонных работников
Проверки Гоструда: виды, основания, права и обязанности инспекторов, обжалование результатов
Отпуска: правила и порядок предоставления
Створення на підприємстві комісії із соціального страхування — особливості документального оформлення
Захист при перевірці органами контролю: алгоритм дій

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com