Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Бібліотека статей / Трудове законодавство
18.02.2008
Особливості прийняття на роботу та звільнення керівника акціонерного товариства

При прийнятті керівника необхідно враховувати, що, крім критеріїв, які встановлюються щодо кандидатів самим товариством, законодавство містить ряд вимог й обмежень, котрі стосуються таких осіб. Порушення відповідних умов є підставою для визнання прийняття на роботу керівника нелегітимним. У статті розглядається порядок обрання керівника, оформлення трудових відносин, звільнення тощо.

Господарське товариство є однією з розповсюджених форм юридичних осіб. Перелік видів товариств передбачено Законом України «Про господарські товариства» від 19 вересня 1991 р. № 1576-XII (далі — Закон № 1576). Акціонерне товариство виділяється з-поміж інших видів юридичних осіб своєю структурою.

Обов’язковим для діяльності акціонерного товариства є створення виконавчого органу, який обирається на загальних зборах товариства відповідно до статей 99, 145, 159 Цивільного кодексу України (далі — ЦК), статті 41 Закону № 1576. Причому створення виконавчого органу є виключною компетенцією загальних зборів, тобто не може бути передано іншим органам товариства.

Закон строго не встановлює найменування посади керівника виконавчого органу, тому вона може звучати як «генеральний директор», «голова правління», «президент» тощо. Особливістю є те, що посада керівника господарського товариства — виборна, а не призначувана.

Складність полягає в тому, що відносини між товариством і керівником регулюються нормами трудового законодавства України, що підтверджується у пункті 1 статті 4 Господарського кодексу України (далі — ГК), але вони зазнають значного впливу з боку норм господарського та цивільного законодавства. Це завдає певних складнощів, насамперед, у разі звільнення керівника акціонерного товариства.

Варто звернути увагу на необхідність максимальної регламентації всіх правових дій, які стосуються трудових відносин з керівником (призначення, повноваження, відсторонення, звільнення), у Статуті товариства.

Прийняття на роботу керівника АТ

Претенденти на посаду

При прийнятті керівника необхідно враховувати, що, крім критеріїв, які висуваються до кандидатів самим товариством, законодавство містить ряд вимог і обмежень щодо таких осіб. Ці обмеження містяться у Законі № 1576, «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 р. № 2121-III та в інших спеціальних законах. Порушення цих умов є підставою для визнання прийняття на роботу керівника нелегітимним.

Порядок обрання

Питання обрання керівника виноситься на розгляд загальних зборів учасників у порядку, визначеному статутом товариства та Законом № 1576.

Після обрання керівника рішення про його призначення фіксується в протоколі. Бажано одночасно прийняти рішення про укладення контракту з новообраним керівником товариства, про уповноваження відповідної особи (зазвичай, голови наглядової ради) на його підписання та строк, протягом якого контракт повинен бути укладений.

Контракт із керівником укладається від імені вищого органу товариства, підписується уповноваженою особою та скріплюється печаткою підприємства.

Питання укладання контракту з керівником — дуже важливе, оскільки саме контракт є першим помічником у процедурі легітимного звільнення та відсторонення керівника. Більш того, відсутність контракту та спрощення процедури призначення керівника в разі, коли його укладення прямо передбачене законодавством, впливає на чинність трудових правовідносин між власниками та керівником. Наприклад, це може в майбутньому спричинити визнання судом наказу про звільнення керівника недійсним або вплинути на легітимність прийнятих керівником рішень, у т. ч. визнання укладених керівником від імені товариства правочинів недійсними.

Оформлення трудових відносин

На підставі оформленого протоколу загальних зборів (додаток 1) керівник видає наказ (додаток 2) про початок його діяльності на посаді.

Додаток 1

ВІДКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ
ТОВАРИСТВО «ТЕХНОПОСТАЧ»

ПРОТОКОЛ

15.08.2005 № 3
м. Київ

Загальних зборів акціонерів

Голова — Іванов О. І.
Секретар — Петрова А. Р.


На загальні збори прибули і зареєструвались акціонери та їхні представники, _____ осіб, яким належить _____ акцій, що, згідно зі Статутом ВАТ «Технопостач», становить _____% його статутного фонду.
На зборах присутній, без права голосувати, голова Правління ВАТ «Технопостач» Сидоров С. С.

Порядок денний:
I. Звільнення голови Правління ВАТ «Технопостач».
II. Обрання голови Правління ВАТ «Технопостач».

Заперечень щодо порядку денного нема. Порядок денний ставиться на голосування.
Голосували «за» _____ акцій, що становить _____% від присутніх на зборах.
«Проти» — 0 акцій, що становить 0% від присутніх на зборах.
«Утрималось» — 0 акцій, що становить 0% від присутніх на зборах.
Рішення зборів щодо порядку денного вважається прийнятим.

I. СЛУХАЛИ:
Іванов О. І. — виступив з пропозицією задовольнити заяву голови Правління ВАТ «Технопостач» Сидорова С. С. про звільнення за власним бажанням.

Заперечень стосовно звільнення голови Правління ВАТ «Технопостач» Сидорова С. С. за власним бажанням не надійшло.
Голосували «за» _____ акцій, що становить _____% від присутніх на зборах.
«Проти» — 0 акцій, що становить 0% від присутніх на зборах.
«Утрималось» — 0 акцій, що становить 0% від присутніх на зборах.
Рішення зборів щодо звільнення голови Правління ВАТ «Технопостач» Сидорова С. С. за власним бажанням вважається прийнятим.

I. УХВАЛИЛИ:

  1. Звільнити голову Правління ВАТ «Технопостач» Сидорова С. С. за власним бажанням з 15 серпня 2005 року.
  2. Вважати контракт з Сидоровим С. С. таким, що припинив свою дію з дня його звільнення.
  3. Виплатити Сидорову С. С. вихідну допомогу в строки та обсягах, передбачених п. _____ контракту.

II. СЛУХАЛИ:
Іванов О. І. — виступив з пропозицією обрати на посаду голови Правління ВАТ «Технопостач» Коваля А. А.
Заперечень щодо обрання на посаду голови Правління ВАТ «Технопостач» Коваля А. А. не надійшло.
Голосували «за» _____ акцій, що становить _____% від присутніх на зборах.
«Проти» — 0 акцій, що становить 0% від присутніх на зборах.
Утрималось» — 0 акцій, що становить 0% від присутніх на зборах.
Рішення зборів щодо обрання на посаду голови Правління ВАТ «Технопостач» Коваля А. А. вважається прийнятим.

II. УХВАЛИЛИ:

  1. Призначити на посаду голови Правління ВАТ «Технопостач» Коваля А. А. з 16 серпня 2005 року.
  2. Доручити голові Спостережної ради укласти контракт з новообраним головою Правління ВАТ «Технопостач».

Пропозицій та зауважень щодо процедури ведення загальних зборів не надходило.

 

Голова

 Іванов

О. І. Іванов
Секретар

Петрова

А. Р. Петрова

Додаток 2

НАКАЗ

16.08.2005

м. Київ

№ 24-к

Про вступ на посаду
голови Правління

Я, Коваль Андрій Андрійович, приступаю до виконання обов’язків голови Правління із 16 серпня 2005 року на підставі рішення загальних зборів від 15 серпня 2005 року і контракту.

Підстави:

1. Протокол загальних зборів від 15.08.2005 № 3.

2. Контракт від 16.08.2005.

 

Голова Правління

Коваль

А. А. Коваль

Відповідний запис вноситься до трудової книжки керівника (додаток 3).

Додаток 3


У разі обрання керівником товариства нерезидента, йому необхідно попередньо отримати дозвіл на працевлаштування в Україні в порядку, визначеному чинним законодавством.

Укладення контракту

Трудовий контракт — це двостороння угода двох суб’єктів (власника і керівника), спрямована на виникнення взаємних трудових прав та обов’язків (додаток 4).

Згідно з частиною третьою статті 21 КЗпП, контрактом є особлива форма трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки та відповідальність сторін (у т. ч. й матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці, умови розірвання контракту, у т. ч. дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін.

Контракт за своєю природою є фактично трудовою угодою, але відрізняється від звичайного трудового договору таким:

  • у ньому можуть встановлюватися додаткові підстави для його розірвання;
  • контракт має строковий характер;
  • при його розірванні сторони можуть обумовити як додаткові виплати керівнику, так і відшкодування шкоди підприємству;
  • контракт має спеціальне цільове призначення, укладається виключно у письмовій формі.

Контракт дає змогу максимально індивідуалізувати трудові правовідносини з керівником: детально регламентувати права та обов’язки сторін, їхню відповідальність, режим праці й відпочинку, соціально-побутові умови, форму та розмір винагороди за роботу тощо. Крім того, контракт може врегульовувати не лише трудові, а й інші суспільні відносини, наприклад, житлового права, соціального забезпечення, надання особистого транспорту та ін.

Договір про матеріальну відповідальність

Із керівником договір про матеріальну відповідальність зазвичай не укладається. Усі питання, пов’язані з необхідністю такої відповідальності, можна обумовити в контракті. Лише в разі, коли керівник виконує або може виконувати роботи, безпосередньо пов’язані зі зберіганням, обробкою, продажем, перевезенням або застосуванням грошових та/або матеріальних цінностей (перелік робіт, виконуваних працівниками, з якими можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення схоронності цінностей, затверджено постановою Державного комітету Ради Міністрів СРСР з праці й соціальних питань і Секретаріату ВЦРПС «Про затвердження переліку посад і робіт, які заміщаються або виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, які були передані їм для збереження, обробки, продажу (відпуску), перевезення або застосування в процесі виробництва, а також типового договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність» від 28 грудня 1977 р.  № 447/24), з ним можна укласти письмовий договір про повну матеріальну відповідальність відповідно до статті 135 КЗпП.

У разі необхідності відповідний договір про матеріальну відповідальність підписує з боку власника особа, уповноважена на підписання контракту.

Легалізація

Після призначення керівника починається його легалізація для зовнішнього кола осіб, тобто його реєстрація у відповідних установах і державних органах: органах статистики, податкових органах, банківських установах.

З моменту легалізації особи як керівника товариства його призначення завершується, а він здобуває право на реалізацію повноважень, наданих йому статутом товариства, у т. ч. на підписання договорів та інших документів (п. 2 ст. 207 ЦК).

Звільнення керівника АТ

Питання звільнення керівника товариства є досить складним. З одного боку, керівник —найманий працівник, і на нього розповсюджуються вимоги КЗпП, у т. ч. такі, які регулюють звільнення. З другого боку — норми цивільного та господарського права передбачають право власників-акціонерів переобирати керівника.

Пункт 6 статті 65 ГК передбачає, що керівника підприємства може бути звільнено з посади достроково на підставах, передбачених договором (контрактом) відповідно до закону. Ця норма кореспондується із частиною третьою статті 21 КЗпП та пунктом 8 статті 36 КЗпП, які, крім загальних підстав для припинення трудового договору, допускають ще й підстави, передбачені контрактом.

Процедура звільнення

Питання звільнення керівника підприємства фактично врегульоване різними галузями права. Підстави такого звільнення передбачено КЗпП, а процедура — цивільним та господарським законодавством.

ГК та ЦК встановлюють як обсяг повноважень керівника (діяти без доручення від імені товариства, представляти його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формувати адміністрацію підприємства і вирішувати питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами), так і можливість його звільнення — наприклад, пункт 6 статті 65 ГК визначає, що керівника підприємства може бути звільнено з посади достроково на підставах, передбачених договором (контрактом) відповідно до закону. Ця норма відповідає частині третій статті 21 та пункту 8 статті 36 КЗпП, які, крім загальних підстав для припинення трудового договору, допускають ще й підстави, передбачені контрактом.

Окрім того, враховуючи специфіку організаційно-правової форми акціонерного товариства, процедура звільнення має деякі особливості. У разі скликання єдиного органу, який уповноважений прийняти рішення про звільнення керівника, слід дотримуватися вимог, передбачених Законом № 1576. Виконавчий орган призначає дату проведення загальних зборів. Про проведення зборів акціонерів держателі іменних акцій повідомляються персонально передбаченим статутом способом. Крім того, загальне повідомлення друкується в місцевій пресі за місцезнаходженням акціонерного товариства і в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку із зазначенням часу й місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 45 днів до скликання загальних зборів.

У загальних зборах мають право брати участь усі акціонери, незалежно від кількості та класу акцій, власниками яких вони є. Передання акціонером своїх повноважень іншій особі здійснюється відповідно до законодавства. Довіреність на право участі та голосування на загальних зборах акціонерів може бути посвідчена реєстратором або правлінням акціонерного товариства.

Загальні збори визнаються правомочними, якщо в них беруть участь акціонери, котрі мають, відповідно до статуту товариства, понад 60% голосів.

Протокол загальних зборів акціонерів підписується головою і секретарем зборів і не пізніш як через три робочих дні після закінчення зборів передається виконавчому органу акціонерного товариства.

З питання звільнення керівника рішення приймається простою більшістю голосів акціонерів, які беруть участь у зборах.

Загальні збори не вправі приймати рішення з питань, не включених до порядку денного. Голосування на загальних зборах акціонерів проводиться за принципом: одна акція — один голос.

Оскільки зазвичай рішення про скликання зборів приймає правління, то, в разі коли керівник не зацікавлений у скликанні зборів і заважає їх проведенню або внесенню відповідного питання до порядку денного, слід пам’ятати, що:

  • право ініціативи щодо проведення зборів мають спостережна (наглядова) рада або ревізійна комісія, при цьому правління акціонерного товариства зобов’язане протягом 20 днів з моменту отримання письмової вимоги прийняти рішення про скликання позачергових зборів із запропонованим порядком денним. Акціонери, які володіють у сукупності більш як 10% голосів, мають право вимагати скликання позачергових зборів у будь-який час і з будь-якого приводу. Якщо протягом 20 днів правління не виконало зазначеної вимоги, вони мають право самі скликати збори;

  • право ініціативи щодо внесення питань до порядку денного має будь-хто з акціонерів не пізніш як за 30 днів до скликання зборів (рішення про включення пропозицій до порядку денного приймається виконавчим органом товариства. Пропозиції акціонерів, які володіють більш як 10% голосів, вносяться до порядку денного обов’язково. Рішення про зміни в порядку денному повинні бути доведені до відома всіх акціонерів не пізніш як за 10 днів до проведення зборів у порядку, передбаченому статутом).

Недотримання встановленої чинним законодавством процедури при звільненні може стати підставою для подання позову про визнання звільнення незаконним та відшкодування можливої матеріальної та моральної шкоди.

Підстави звільнення

Відповідно до трудового законодавства, звільнення керівника підприємства може відбуватися:

  • у зв’язку із закінченням строку контракту (п. 2 ст. 36 КЗпП) або на підставах, передбачених у контракті (п. 8 ст. 36 КЗпП);
  • з ініціативи керівника (ст. 38, 39 КЗпП);
  • за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП);
  • з ініціативи власника або уповноваженого органу (ст. 40, 41 КЗпП);
  • на вимогу профспілкової організації (ст. 45 КЗпП).

Звільнення у зв’язку із закінченням строку контракту або на підставах, передбачених у контракті. У цьому разі питання звільнення керівника регулює контракт та стаття 36 КЗпП. Тому при звільнені керівника на підставах, передбачених у контракті, слід у формулюванні звільнення зазначати дві підстави — пункт 8 статті 36 трудового кодексу та відповідну норму контракту.

Застереження. Варто зауважити, що в протоколі загальних зборів бажано обґрунтувати причини настання обставин, передбачених контрактом. Наприклад, підставою для звільнення за контрактом є зниження прибутку порівняно з попереднім фінансовим роком. У протоколі слід не лише послатися на умови контракту, а й зафіксувати, на скільки та за який термін сталося таке зниження.

Розірвання трудового договору з ініціативи керівника АТ. У разі якщо керівник бажає припинити трудові правовідносини з товариством за власним бажанням, він має попередити власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У нашому випадку уповноважений орган — загальні збори. Також заява може подаватися до спостережної ради, яка винесе відповідне питання на розгляд зборів. Оскільки можливість розірвання трудового договору в односторонньому порядку прямо передбачена чинним законодавством, контрактом не можна погіршити становище керівника та позбавити його цього права.

Так само здійснюється звільнення за угодою сторін, передбачене пунктом 1 статті 36 КЗпП.

Застереження. У контракті можна і навіть необхідно передбачити й регламентувати дострокове припинення його за ініціативою керівника. Можна, наприклад, застосувати систему відшкодувань (компенсацій) за таку ініціативу.

Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу. Законодавством також передбачено загальні та додаткові підстави припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

У статті 40 КЗпП наведено загальні підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого органу, які поширюються на працівників усіх підприємств (зокрема, на керівництво підприємства) незалежно від форми власності й галузі народного господарства.

Статтею 41 КЗпП встановлено додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, зокрема такі:

  • одноразове грубе порушення трудових обов’язків керівником підприємства;
  • винні дії працівника, який безпосередньо обслуговує грошові, товарні або культурні цінності, якщо ці дії дають підстави для втрати довіри до нього з боку власника або уповноваженого ним органу тощо.

До додаткових підстав розірвання трудового договору також належить порушення законодавства під час прийняття на роботу, що обмежує можливість спільної роботи близьких родичів на одному й тому самому підприємстві, в установі, організації, якщо у зв’язку з виконанням трудових обов’язків вони безпосередньо підпорядковані або підконтрольні один одному (ст. 251 КЗпП).

Таким чином, розірвання контракту з керівником АТ за ініціативою власника можливе тільки за наявності визначених у законі підстав, з урахуванням особливостей, встановлених контрактом. Слід мати на увазі, що такі особливості не можуть погіршувати становище керівника порівняно із законодавством України.

Застереження. У контракті слід продублювати всі підстави, наведені у статтях 40, 41 КЗпП. Це зменшує ризики успішного оскарження керівником рішення про його звільнення у суді і не позбавляє можливості додати інші підстави для розірвання контракту.

Звільнення на вимогу профспілкової організації. КЗпП містить ще одну підставу для звільнення керівника (ст. 45 КЗпП): на вимогу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір з керівником підприємства, установи, організації, якщо він порушує законодавство про працю, про колективні договори і угоди, Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15 вересня 1999 р. № 1045-XIV.

Зазначена підстава не часто застосовується, але досить небезпечна — наявність вини керівника у порушенні законодавства при цьому не обов’язкова. Тією ж статтею передбачено порядок оскарження керівником вимоги про його звільнення.

Загальні збори АТ повинні розглянути письмове звернення профспілки і звільнити керівника на її вимогу в разі, коли керівник не оскаржив цю вимогу. При цьому підстав для переведення керівника на іншу роботу нема.

У разі, коли власники не бажають втрачати цінного топ-менеджера, вони можуть прийняти його на іншу посаду.

Усунення керівника від виконання обов’язків

Усунення керівника від виконання обов’язків є інструментом оперативної зміни керівника, спрямованим на захист прав власників-акціонерів. ЦК у пункті 3 статті 99 встановлює, що члени виконавчого органу підприємницьких товариств можуть бути в будь-який час усунені від виконання своїх обов’язків, якщо в установчих документах не визначено підстав такого усунення. Тому бажано в статуті передбачити детальний перелік підстав, на яких керівника може бути усунуто від виконання ним обов’язків, що допоможе запобігти судовим спорам з приводу правомірності усунення.

Слід пам’ятати, що усунення — це тимчасове призупинення повноважень. У цьому його відмінність від звільнення (відкликання) керівника. Усунення можуть проводити як загальні збори акціонерів, які на час усунення не мають передбачених КЗпП підстав для звільнення, так і рада товариства, якщо таке зазначено в статуті. Імперативної законодавчої норми стосовно виключної компетенції зборів на усунення керівника нема.

Усунення слід оформлювати відповідним рішенням та наказом з тимчасовим покладанням виконання обов’язків керівника на іншу посадову особу товариства.

Вихідна допомога

Керівникові, як і іншим працівникам, при звільненні виплачується вихідна допомога, відповідно до вимог статті 44 КЗпП. Порядок виплати та розміри вихідної допомоги можна визначати у контракті (зокрема, встановити залежність розміру суми, що підлягає сплаті, від підстав звільнення або від результатів діяльності керівника).

Застереження. Сума вихідної допомоги, визначена контрактом, не може бути меншою від суми, встановленої статтею 44 КЗпП. Також не можна позбавити керівника права отримати кошти в разі, якщо трудові відносини з ним припиняються відповідно до пунктів 3, 6 статті 36 КЗпП, пунктів 1, 2, 6 статті 40, статей 38, 39 КЗпП (внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору вихідна допомога виплачується в розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку). В іншому разі сторони контракту вільні у своєму волевиявленні щодо суми та порядку виплати вихідної допомоги.

Проміжний період: оформлення і складнощі

Відповідно до умов чинного трудового законодавства, після закінчення строку дії контракту керівник має право припинити роботу. Однак досить часто власник хоче, щоб керівник АТ продовжував працювати. Проте, згідно з умовами цивільного та господарського законодавства, обрати керівника товариства можуть лише загальні збори акціонерів.

Як бути, коли термін контракту закінчився, а чергові збори ще не проведено? Чи може керівник, термін контракту якого закінчився, продовжувати виконувати свої обов’язки до проведення зборів?

В умовах відсутності правової регламентації цього питання можна порекомендувати два шляхи його вирішення:

  • передбачити та обумовити таку ситуацію в статуті та/або контракті керівника шляхом внесення відповідного положення про те, що керівник продовжує виконувати свої трудові обов’язки й після закінчення строку дії контракту на період, необхідний для скликання загальних зборів товариства;
  • спостережна рада в день закінчення строку дії контракту призначає виконуючого обов’язки керівника на строк до проведення зборів.

Проведення ревізії та передання справ

Одночасно з прийняттям рішення про звільнення керівника загальні збори або рада можуть вирішити питання про порядок приймання-передання справ та про проведення інвентаризації або аудиту. Чинне законодавство України не встановлює вимог щодо обов’язкового проведення аудиту та інвентаризації при зміні керівництва, покладаючи вирішення цього питання на власника.

Для з’ясування реального стану товариства та розмежування можливої відповідальності, особливо в разі звільнення керівника з ініціативи власника, оскільки відповідальність за організацію та стан бухгалтерського обліку несе власник або орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством (п. 3 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 р. № 996-XIV), доцільно провести інвентаризацію та аудит діяльності підприємства.

Для проведення інвентаризації на підприємстві створюється комісія у складі керівників структурних підрозділів, головного бухгалтера, яку очолює керівник підприємства або його заступник. Результати інвентаризації оформляються актом.

У разі проведення аудиту слід керуватись нормами Закону України «Про аудиторську діяльність» від 22 квітня 1993 р. № 3125-XII. Аудит повинен здійснюватися незалежними аудиторами, аудиторськими фірмами. Наприкінці аудиторської перевірки складається аудиторський висновок.

Для здійснення приймання-передання справ новому керівникові по підприємству видається відповідний наказ. Під час передання справ перевіряється документація, у т. ч. бухгалтерська, укладені господарські договори, документи діловодства, матеріальні цінності. За результатами передання справ складається акт, в якому зазначається перелік документів, які передаються новому керівникові, фіксується факт передання печатки підприємства тощо. У разі виявлення недоліків або неповноти документів та/або цінностей, це також фіксується в акті приймання-передання справ.

Інколи порядок передання справ у разі звільнення керівника визначається нормативно-правовими актами. Наприклад, передання справ у банках регламентується Порядком передачі справ при зміні керівництва банку, затвердженим наказом Національного банку України від 16 червня 1992 р. № 27.

Якщо такого порядку не визначено, можна застосовувати аналогію права або встановити таку процедуру внутрішнім положенням товариства.

Повідомлення про зміну керівника

Відповідно до загального законодавства про зміну керівника повідомляються такі державні органи: органи державної податкової служби (п. 7.9 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 19 лютого 1998 р. № 80); органи державної митної служби — у разі якщо підприємство здійснює зовнішньоекономічну діяльність (п. 2.1 наказу Держмитслужби України «Про затвердження Порядку ведення обліку суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності в митних органах» від 31 травня 1996 р. № 237. За формальними ознаками цей Порядок виключено з державного реєстру нормативно-правових актів, але продовжує використовуватися на практиці, оскільки на сьогодні Держмитслужба не розробила та не подала до Міністерства юстиції новий порядок); державний реєстратор, який, у свою чергу, самостійно інформує органи державної статистики (ст. 6, 17, 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15 травня 2003 р. № 755-IV).

Якщо товариство має специфічний статус, воно, у визначені законодавством строки, інформує про зміну керівника свій контролюючий орган, наприклад банки — Національний банк України; фондові біржі — Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку тощо.

Додаток 4

КОНТРАКТ
з головою Правління
відкритого акціонерного товариства «Технопостач»

16.08.2005

м. Київ

Відкрите акціонерне товариство «Технопостач» (далі — Вищий орган товариства), що діє на підставі статуту, в особі голови Спостережної ради Іванова Олега Івановича, який діє на підставі протоколу загальних зборів № 3 від 15 серпня 2005 року, з одного боку, та Коваль Андрій Андрійович (далі — Керівник), з другого — уклали цей контракт про те, що Коваль Андрій Андрійович призначається на посаду голови Правління відкритого акціонерного товариства «Технопостач» на строк з 16 серпня 2005 року до 15 серпня 2010 року і здійснює свою діяльність відповідно до умов цього контракту.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. За цим контрактом Керівник зобов’язується безпосередньо і через сформований апарат здійснювати поточне управління відкритим акціонерним товариством «Технопостач» (далі — ВАТ), забезпечувати його прибуткову діяльність, ефективне використання і збереження майна товариства та майна, що не ввійшло до статутного фонду, а Вищий орган товариства зобов’язується створювати належні умови для роботи Керівника.

1.2. Цей контракт є трудовим договором. На підставі контракту виникають трудові стосунки між Керівником і ВАТ, які з боку останнього реалізовуються Спостережною радою.
Кодекс законів про працю України, інші нормативні акти, що регулюють трудові правовідносини, поширюються на взаємовідносини сторін за цим контрактом.

1.3. Керівник є повноважним представником ВАТ при реалізації прав, повноважень, функцій, обов’язків, що передбачені законодавчими актами України та Статутом ВАТ.

1.4. Керівник підзвітний Вищому органу товариства, Спостережній раді ВАТ у межах, установлених чинним законодавством, Статутом ВАТ і цим контрактом.

2. ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН

2.1. Вищий орган товариства зобов’язаний:

2.1.1. Створювати Керівникові умови, необхідні для продуктивної праці.

2.1.2. Сприяти, в межах, передбачених Статутом ВАТ, Керівникові у належному виконанні ним своїх обов’язків.

2.1.3. Не обмежувати компетенцію та права Керівника, які передбачені Статутом ВАТ і цим контрактом.

2.2. Керівник зобов’язаний:

2.2.1. Неухильно дотримуватись умов контракту і здійснювати оперативне управління ВАТ, організовувати його виробничо-господарську, соціальну та іншу діяльність, забезпечувати виконання завдань, передбачених Статутом ВАТ, цим контрактом та річним фінансовим планом (бізнес-планом).

2.2.2. Виконувати такі функції й обов’язки щодо організації та забезпечення діяльності товариства:

  • виконувати рішення Вищого органу товариства;
  • виконувати рішення Спостережної ради ВАТ;
  • організовувати впровадження у виробництво нової техніки і прогресивної технології;
  • організовувати виконання виробничих програм, договірних та інших зобов’язань, узятих ВАТ;
  • організовувати матеріально-технічне забезпечення діяльності ВАТ;
  • організовувати реалізацію (збут) продукції, виробленої ВАТ, у тому числі робіт і послуг;
  • налагоджувати юридичне, економічне, бухгалтерське та інформаційне забезпечення діяльності ВАТ;
  • забезпечувати товариство кваліфікованими кадрами;
  • організовувати впровадження нових прогресивних форм і методів господарювання, створення організаційних і економічних умов для високопродуктивної праці у ВАТ;
  • створювати для працівників нормальні, безпечні і сприятливі умови для роботи у ВАТ;
  • організовувати виконання екологічних програм;
  • виконувати інші обов’язки з організації забезпечення діяльності ВАТ, якщо це передбачено чинним законодавством;
  • організовувати збереження й ефективне використання майна та прибутку ВАТ, а також державного майна, що не ввійшло до статутного фонду товариства.

2.2.3. Керівник зобов’язується забезпечувати прибуткову діяльність ВАТ. Рівень прибутковості встановлюється на рівні, не нижчому за _____.
Діяльність Керівника, спрямована на збільшення прибутку ВАТ, не повинна здійснюватись на шкоду ВАТ.

2.2.4. Керівник щокварталу, не пізніше 30 числа місяця, наступного за звітним, подає Спостережній раді ВАТ звіти про результати роботи за звітний період.

2.2.5. Керівник забезпечує подання до уповноважених органів щоквартальної та річної фінансової і статистичної звітності в установлені чинним законодавством терміни та в обсягах, визначених відповідними органами.

2.2.6. Керівник подає до Спостережної ради проект фінансового плану на наступний рік не пізніше 1 грудня року, що передує плановому.
Керівник несе особисту відповідальність за виконання показників річного фінансового плану.

2.2.7. Керівник передає Спостережній раді ВАТ по одному примірнику виданих ним наказів і розпоряджень.

2.2.8. На вимогу Спостережної ради ВАТ та Вищого органу товариства Керівник надає їм поточну інформацію про діяльність ВАТ.

2.3. Спостережна рада ВАТ або Вищий орган товариства має право вимагати від Керівника позачергового звіту про його діяльність, якщо він:

  • не виконує умов контракту, своїх обов’язків з ефективного управління ВАТ і ефективного розпорядження його майном, а також державним майном, що не ввійшло до статутного фонду;
  • передав іншим особам, втратив або витратив майно ВАТ внаслідок недбалості, невиконання або виконання неналежним чином своїх обов’язків.

2.4. Спостережна рада ВАТ або Вищий орган товариства має право заборонити передачу або відчуження майна товариства, яке здійснюється в межах повноважень, визначених Статутом, якщо такі дії можуть завдати шкоди ВАТ.

2.5. Керівник зобов’язаний забезпечувати збереження таємниці та конфіденційної інформації у ВАТ, а також здійснювати організаційні та практичні заходи щодо створення умов для забезпечення охорони державної таємниці (у разі наявності інформації, яка є державною таємницею).

2.6. Керівник несе особисту відповідальність за доведення ВАТ до банкрутства.
Керівник зобов’язаний у разі винесення судом ухвали про проведення ліквідації або санації ВАТ та призначення керуючого санацією у тижневий термін повідомити Спостережну раду про прийняте судом рішення. У разі наявності прострочених боргів ВАТ Керівник розробляє та подає до Спостережної ради графіки погашення заборгованості і несе особисту відповідальність за виконання графіків погашення заборгованості ВАТ.

2.7. Керівник зобов’язаний на вимогу Спостережної ради скликати позачергові загальні збори акціонерів.

3. ОПЛАТА ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНО-ПОБУТОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КЕРІВНИКА

3.1. За виконання обов’язків, передбачених цим контрактом, Керівнику щомісяця виплачується заробітна плата за рахунок коштів ВАТ:

  • розмір посадового окладу встановлюється в розмірі _____ грн.

У разі прибуткової діяльності ВАТ та виконання ним показників, передбачених цим контрактом і річним фінансовим планом ВАТ, розмір посадового окладу може бути збільшений за рішенням Спостережної ради.

3.2. Умови встановлення доплат, надбавок, премій, винагород за підсумками роботи:

  • при виконанні та досягненні ВАТ рентабельності згідно з пунктом 2.2.3 цього контракту нараховуються премії за підсумками роботи за півріччя у розмірі, визначеному Спостережною радою.

3.3. Визначення рівня рентабельності та розміру додаткових виплат здійснюється щокварталу на підставі даних бухгалтерського звіту.

3.4. Керівнику надається щорічна відпустка тривалістю 24 календарних дні зі збереженням щомісячної середньої заробітної плати, обчисленої відповідно до чинного законодавства.
Керівник на свій розсуд визначає час і порядок використання відпустки (час початку і час закінчення, одночасно або частинами і т. ін.), попередньо погодивши її зі Спостережною радою ВАТ.

3.5. Керівнику може сплачуватися винагорода за підсумками роботи за рік у разі задовільної роботи за рішенням Спостережної ради.

3.6. Керівнику можуть сплачуватися кошти на представницькі витрати, у тому числі у валюті (якщо він направляється у службове відрядження за кордон) за рішенням Спостережної ради ВАТ.

3.7. Додаткові виплати Керівнику за звітний період не нараховуються в разі відсутності прибутку з початку року, визнання Спостережною радою роботи Керівника незадовільною, наявності нещасного випадку з летальним наслідком, невиконання рішень Вищого органу товариства або Спостережної ради товариства і за поданням службових осіб органів державного нагляду за охороною праці в разі систематичних порушень вимог чинного законодавства з питань охорони праці.

3.8. У разі виходу на пенсію Керівнику виплачується грошова допомога у розмірі посадового окладу.

4. ПРАВА КЕРІВНИКА

4.1. Керівник має право:

  • діяти від імені товариства, представляти його інтереси в усіх вітчизняних та іноземних підприємствах, установах і організаціях;
  • розпоряджатися майном ВАТ згідно з чинним законодавством та Статутом ВАТ;
  • укладати господарські та інші договори відповідно до Статуту ВАТ і чинного законодавства України;
  • надавати доручення;
  • відкривати в банках розрахункові рахунки;
  • розпоряджатися коштами ВАТ у порядку, визначеному Статутом ВАТ і чинним законодавством;
  • накладати на працівників ВАТ стягнення відповідно до законодавства;
  • у межах своєї компетенції видавати накази, розпорядження і давати вказівки, обов’язкові для всіх підрозділів і працівників ВАТ;
  • розв’язувати інші питання, що належать за Статутом і за цим контрактом до компетенції Керівника;
  • використовувати автомобіль ВАТ для виконання службових обов’язків.

4.2. Керівник укладає трудові договори про прийняття на роботу з усіма працівниками ВАТ.

5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН, РОЗВ’ЯЗАННЯ СПОРІВ

5.1. Керівник несе особисту відповідальність за діяльність ВАТ.

5.2. У разі невиконання або неналежного виконання обов’язків, передбачених цим контрактом, сторони несуть відповідальність відповідно до законодавства та цього контракту.

5.3. Спори між сторонами розв’язуються у порядку, установленому чинним законодавством.

5.4. Керівник несе повну відповідальність за завдані ВАТ збитки з вини (прямої або непрямої, в результаті дій або бездіяльності) Керівника.

5.5. Керівник несе матеріальну відповідальність за збереження майна ВАТ.

6. ЗМІНИ ТА УМОВИ РОЗІРВАННЯ КОНТРАКТУ

6.1. Після закінчення одного року дії цього контракту його умови аналізуються з урахуванням практики діяльності ВАТ.
Обґрунтовані пропозиції сторін ураховуються шляхом унесення до контракту відповідних змін і доповнень.

6.2. Цей контракт припиняється:

а) після закінчення строку дії контракту;
б) за згодою сторін;
в) з ініціативи Вищого органу товариства або Спостережної ради ВАТ до закінчення строку дії контракту у випадках, передбачених пунктом 6.3 цього контракту;
г) з ініціативи Керівника до закінчення строку дії контракту у випадках, передбачених пунктом 6.4 цього контракту;
ґ) у разі незадовільних результатів атестації Керівника;
д) з інших підстав, передбачених законодавством.

6.3. Керівник може бути звільнений з посади, а цей контракт розірваний з ініціативи Вищого органу товариства (або органу приватизації) до закінчення строку його дії:

а) у разі систематичного невиконання Керівником обов’язків, покладених на нього згідно з пунктом 2.2 цього контракту або передбачених додатковими угодами до контракту;
б) у разі одноразового грубого порушення Керівником законодавства чи обов’язків, передбачених контрактом, що призвело до негативних наслідків для ВАТ (збитки, штрафи, постраждав авторитет ВАТ);
в) якщо Керівник приховує інформацію від органів управління ВАТ;
г) при невиконанні керівником більше ніж трьох показників фінансового плану або п. 2.2.3 цього контракту протягом року;
ґ) за рішенням загальних зборів акціонерів ВАТ;
д) з інших підстав, передбачених чинним законодавством України.

6.4. Керівник може за своєю ініціативою розірвати контракт до закінчення строку його дії в разі:

а) систематичного невиконання Вищим органом товариства обов’язків за контрактом чи прийняття ним рішень, що обмежують або порушують компетенцію та права Керівника;
б) хвороби чи інвалідності (підтверджених відповідними медичними довідками), що перешкоджають виконанню обов’язків за контрактом.

6.5. У разі дострокового припинення контракту на підставі підпункту «б» пункту 6.4 встановлюються такі додаткові гарантії та компенсації:

  • матеріальна допомога в розмірі середньої заробітної плати Керівника, обчисленої за останніх три місяці;
  • інші виплати, передбачені чинним законодавством України.

6.6. За два місяці до закінчення строку дії контракту він може бути за згодою сторін продовжений або укладений на новий строк.

6.7. Якщо розірвання контракту здійснюється на підставах, установлених у контракті, але не передбачених чинним законодавством, то про це зазначається в трудовій книжці Керівника з посиланням на пункт 8 статті 36 Кодексу законів про працю України.

6.8. Про наміри розірвати контракт Керівник повинен повідомити письмово Спостережну раду ВАТ та Вищий орган товариства у встановлений чинним законодавством строк.

7. ТЕРМІН ДІЇ ТА ІНШІ ОСОБЛИВІ УМОВИ КОНТРАКТУ

7.1. Цей контракт діє з 16 серпня 2005 року до 15 серпня 2010 року.

7.2. Конфіденційність контракту не поширюється на умови, урегульовані чинним законодавством, та на органи, які здійснюють нагляд (контроль) за дотриманням законодавства.

7.3. Умови цього контракту можуть бути змінені за згодою сторін у письмовій формі.

7.4. Цей контракт складено у двох примірниках, які зберігаються у кожної зі сторін і мають однакову юридичну силу.

8. АДРЕСИ СТОРІН ТА ІНШІ ВІДОМОСТІ:

________________________________
________________________________
________________________________
________________________________
________________________________
________________________________

________________________________
________________________________
________________________________
________________________________
________________________________
________________________________

Статья предоставлена нашему порталу
редакцией журнала «Справочник кадровика»

Джерело: HR-Лига Автор: Коваленко Марина
Переглядів: 72027 Надіслати другу Версія для друку
 
 
Дивіться також:
Новий порядок бронювання військовозобов’язаних
У чому полягають особливості надання відпусток в умовах воєнного стану?
Табель обліку робочого часу: від обов’язку до відповідальності
Спрощений режим регулювання трудових відносин: реформа та її зміст
Робота та відпочинок у воєнний час
Усе про відрядження
Правові аспекти найманої праці в сільському господарстві
Відпустки «чорнобильцям»
Відпустки без збереження зарплати: види, умови та строки надання
Позмінний графік: як організувати роботу співробітників
Відпустки: види та умови надання
Відпустка «за свій рахунок»: кому і скільки
Поощрение работников и привлечение их к дисциплинарной ответственности
Гарантии и компенсации работникам
Трудовые льготы: права беременных женщин, женщин с детьми, молодежи, одиноких матерей и отцов при трудоустройстве
Трудовые гарантии для некоторых категорий работников
Контракт як особлива форма трудового договору
Відпустка при переведенні працівника на інше підприємство: все що потрібно знати
Страховий стаж для лікарняних
Щорічні відпустки та їх документальне оформлення
Звільнення за ініціативою осіб, які не є стороною такого трудового договору
Робота у вихідні та святкові дні
Сокращение штата и численности работников при реорганизации
Догана: порядок накладення і зняття
Вихідна допомога при звільненні: розмір, розрахунок, умови виплати
Организация и оплата труда сезонных работников
Проверки Гоструда: виды, основания, права и обязанности инспекторов, обжалование результатов
Отпуска: правила и порядок предоставления
Створення на підприємстві комісії із соціального страхування — особливості документального оформлення
Захист при перевірці органами контролю: алгоритм дій

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com