Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Бібліотека статей / Трудове законодавство
22.01.2008
Деякі особливості правового регулювання та оплати службових поїздок

Під час укладення трудового договору визначаються умови, в яких працівник працюватиме на підприємстві. Слід зазначити, що існують певні посади (професії), робота за якими передбачає виконання робіт в іншій місцевості (водії легкових, вантажних автомобілів, автобусів, машиністи поїздів та ін.). Існують також певні професії, робота за якими передбачає часті передислокації (будівельники, монтажники тощо).
Відповідно до чинного законодавства керівник може в разі потреби направляти працівника в службове відрядження.

Крім того, статтею 11 Кодексу законів про працю передбачено, що незалежно від форми власності та господарювання підприємства, установи, організації, які використовують найману працю і мають права юридичної особи, укладають колективний договір, у якому встановлюються організаційні засади проведення (виконання) роботи як підприємства в цілому, так і за окремими посадами (професіями), передбаченими штатним розписом. Крім того, у правилах внутрішнього розпорядку бажано зазначати обов’язок працівників певних категорій виконувати розпорядження керівника щодо поїздки у відрядження.

Отже, у випадку, коли виникає необхідність виконання службового завдання за межами населеного пункту, де розміщене підприємство, керівник може направляти працівника у службове відрядження.

Згідно зі статтею 29 КЗпП до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов’язаний роз’яснити працівникові його права і обов’язки, ознайомити його з колективним договором.

Крім того, згідно зі статтею 21 КЗпП, в якій дається визначення поняття «трудовий договір», закріплено, що трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник — виплачувати робітникові заробітну плату. Тому під час прийняття на роботу працівникові повинні повідомити про можливість направлення його в іншу місцевість для виконання службових обов’язків.

У разі направлення працівників у відрядження слід враховувати, що це питання регламентується статтею 121 КЗпП, постановою Кабінету Міністрів України «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23 квітня 1999 р. № 663, Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 13 березня 1998 р. № 59 (далі — Інструкція), та Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» вiд 28 грудня 1994 р. № 334/94-ВР.

Відповідно до Загальних положень зазначеної Інструкції службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи. Направлення у відрядження здійснюється керівником підприємства чи його заступником і оформляється наказом (розпорядженням) із зазначенням пункту призначення, місця розташування та найменування підприємства, на яке працівник відряджається, строку і мети відрядження (п. 1.1 Інструкції).

Одним із найважливіших документів, які підтверджують перебування працівника у службовому відрядженні, є посвідчення про відрядження. Навіть якщо працівник направляється у відрядження на один день, йому мають видати посвідчення про відрядження встановленої форми (затверджене наказом Державної податкової адміністрації України «Про затвердження форми посвідчення про відрядження» від 28 липня 1997 р. № 260), оскільки, згідно з пунктом 1.3 Інструкції, фактичний час перебування у відрядженні визначається за відмітками в посвідченні про відрядження щодо вибуття з місця постійної роботи й прибуття до місця постійної роботи. Крім того, у разі відсутності відміток в посвідченні про відрядження добові не виплачуються (п. 1.5 Інструкції).

Згідно із Загальними положеннями Інструкції однією з основних ознак відрядження є виконання службового доручення за межами місця розташування підприємства. У тих випадках, коли філії, дільниці, підрозділи підприємств розміщені в іншій місцевості, місцем постійної роботи працівника вважається той виробничий підрозділ, робота в якому обумовлена трудовим договором (контрактом).

Проте не всі поїздки працівників з метою виконання службових доручень вважаються відрядженнями. Так, абзацом другим Загальних положень Інструкції передбачено, що службові поїздки працівників, постійна робота яких проходить у дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер, не вважаються відрядженнями, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором, трудовим договором (контрактом) між працівником і власником (або уповноваженою ним особою).

Тобто до службових відряджень не належать службові поїздки працівників, робота яких провадиться в дорозі або має роз’їзний характер (поїздки в порядку виконання функцій, передбачених трудовим договором). Роз’їзний (пересувний) характер робіт передбачає виконання робіт на об’єктах, що розміщені на значній відстані від місця розташування організації, у зв’язку з поїздками в неробочий час від місця розташування організації (збірного пункту) до місця роботи на об’єкті і назад, що становить не менше двох-трьох годин на день.

Порядок відшкодування працівникам витрат, пов’язаних із роз’їзним характером робіт, регулюється в колективному договорі із дотриманням вимог постанови Кабінету Міністрів України «Про надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, та працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер» від 31 березня 1999 р. № 490.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про оплату праці» вiд 24 березня 1995 р. № 108/95-ВР форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими угодами.

Надбавка за пересувний характер робіт встановлюється як компенсація працівникам підвищених витрат, пов’язаних із частою передислокацією організації або відірваністю роботи від постійного місця проживання. Перелік працівників, яким встановлюються зазначені надбавки, а також розміри цих надбавок, визначається підприємством у колективному договорі самостійно.

У разі направлення працівників для виконання певної роботи за межами місця розташування підприємства, їм видають відповідні наряди, які після закінчення роботи мають бути закриті і надалі виступатимуть підставою для виплати зазначеної вище надбавки.

Виходячи з викладеного, підприємство самостійно вирішує доцільність встановлення та розмір надбавок (польового забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників, робота яких постійно проводиться в дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер.

Статья предоставлена нашему порталу
редакцией журнала «Справочник кадровика»

Джерело: HR-Лига Автор: Синько Неля
Переглядів: 25265 Надіслати другу Версія для друку
 
 
Дивіться також:
Новий порядок бронювання військовозобов’язаних
У чому полягають особливості надання відпусток в умовах воєнного стану?
Табель обліку робочого часу: від обов’язку до відповідальності
Спрощений режим регулювання трудових відносин: реформа та її зміст
Робота та відпочинок у воєнний час
Усе про відрядження
Правові аспекти найманої праці в сільському господарстві
Відпустки «чорнобильцям»
Відпустки без збереження зарплати: види, умови та строки надання
Позмінний графік: як організувати роботу співробітників
Відпустки: види та умови надання
Відпустка «за свій рахунок»: кому і скільки
Поощрение работников и привлечение их к дисциплинарной ответственности
Гарантии и компенсации работникам
Трудовые льготы: права беременных женщин, женщин с детьми, молодежи, одиноких матерей и отцов при трудоустройстве
Трудовые гарантии для некоторых категорий работников
Контракт як особлива форма трудового договору
Відпустка при переведенні працівника на інше підприємство: все що потрібно знати
Страховий стаж для лікарняних
Щорічні відпустки та їх документальне оформлення
Звільнення за ініціативою осіб, які не є стороною такого трудового договору
Робота у вихідні та святкові дні
Сокращение штата и численности работников при реорганизации
Догана: порядок накладення і зняття
Вихідна допомога при звільненні: розмір, розрахунок, умови виплати
Организация и оплата труда сезонных работников
Проверки Гоструда: виды, основания, права и обязанности инспекторов, обжалование результатов
Отпуска: правила и порядок предоставления
Створення на підприємстві комісії із соціального страхування — особливості документального оформлення
Захист при перевірці органами контролю: алгоритм дій

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com