Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Бібліотека статей / Практика кадровика
11.09.2007
Розірвання трудового договору в разі появи працівника на роботі в нетверезому стані

Поява працівника на роботі в нетверезому стані дає власникові або уповноваженому ним органу право розірвати трудовий договір за пунктом 7 статті 40 КЗпП. Автор розглядає порядок та умови звільнення працівника в разі його появи на роботі в нетверезому стані, наводить зразки інструкції про порядок відсторонення від роботи працівників у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння, акта про появу на роботі в нетверезому стані, направлення на медичний огляд, наказу про звільнення з роботи за пунктом 7 статті 40 КЗпП та відповідного запису в трудовій книжці.

Причиною значної частини порушень трудової дисципліни, а відтак нещасних випадків на виробництві, є вживання працівниками на роботі алкогольних напоїв, наркотичних або токсичних речовин.

Поява на роботі в нетверезому стані означає появу працівника в такому вигляді на території підприємства в робочий час, що дає власникові або уповноваженому ним органові право розірвати трудовий договір за пунктом 7 статті 40 КЗпП України.

Якщо працівник з’явився в нетверезому стані на робочому місці у вільний від роботи час, у вихідний день чи під час відпустки, це не може бути підставою для звільнення за вказаною підставою.

Працівники з ненормованим робочим днем у разі їх перебування на роботі в нетверезому стані після закінчення робочого часу можуть бути звільнені за пунктом 7 статті 40 КЗпП.

Факт появи на роботі в нетверезому стані має бути засвідчений актом, складеним у довільній формі і підписаним кількома свідками — чим більше, тим краще (додаток 1).

Додаток 1

Зразок акта про появу на роботі в нетверезому стані

ЗАКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО
«УНІВЕРСАЛ»
ЗАТВЕРДЖУЮ
Голова правління ЗАТ «Універсал»
Михальченко М. Г. Михальченко
10.03.2006

АКТ

09.03.2006 № 115
м. Київ

Про перебування Василенка П. І.
на роботі в нетверезому стані

        Ми, начальник відділу кадрів ЗАТ «Універсал» Синявський В. Ю., інженер з охорони праці Бондаренко С. Р. та бригадир ремонтної бригади відділу головного механіка Савченко П. Л., склали цей акт про те, що електрогазозварник відділу головного механіка Василенко Петро Іванович 9 березня 2006 року о 14.00 з’явився на своєму робочому місці в нетверезому стані.
        Дати письмові пояснення відмовився.
        Василенку П. І. було запропоновано пройти медичний огляд на стан алкогольного сп’яніння за направленням адміністрації та в супроводі інженера з охорони праці Бондаренка С. Р., однак Василенко П. І. відмовився пройти медичний огляд.
        Цей акт складено в присутності Василенка П. І.

Начальник відділу кадрів

Синявський

В. Ю. Синявський
Інженер з охорони праці

Бондаренко

С. Р. Бондаренко
Бригадир ремонтної бригади
відділу головного механіка

Савченко

П. Л. Савченко
З актом ознайомлений:

_______________
(підпис)

 П. І. Василенко

Василенко П. І. підписувати акт відмовився.

Начальник відділу кадрів

Синявський

В. Ю. Синявський
Інженер з охорони праці

Бондаренко

С. Р. Бондаренко
Бригадир ремонтної бригади
відділу головного механіка

Савченко

П. Л. Савченко

 

Як свідчить судова практика, під час розгляду справ про поновлення на роботі працівників, звільнених за пунктом 7 статті 40 КЗпП, суд, як правило, позов задовольняє, мотивуючи своє рішення тим, що у справі нема медичного висновку про перебування працівника на роботі у стані сп’яніння, а такі ознаки, як збудженість, балакучість, порушення координації рухів, можуть бути зумовлені хворобливим станом, запах алкоголю з рота — прийомом медикаментів, що містять спирт. При цьому підписаний представниками підприємства акт про перебування працівника у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння суд до розгляду не бере, мотивуючи це тим, що неспеціалісти не можуть кваліфіковано і правильно оцінити стан людини.

З огляду на це наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства юстиції України було затверджено Інструкцію про порядок направлення громадян для огляду на стан сп’яніння в заклади охорони здоров’я та проведення огляду з використанням технічних засобів від 24 лютого 1995 року № 114/38/15-36-18 (далі — Інструкція), яка чітко визначає коло осіб, які можуть проводити огляд працівників і давати висновок за його результатами.

Так, відповідно до Інструкції огляд проводиться в будь-який час доби в спеціалізованих кабінетах наркологічних диспансерів психіатрами-наркологами або у визначених органами охорони здоров’я лікувально-профілактичних установах психіатрами, психіатрами-наркологами, невропатологами, спеціально підготовленими лікарями інших спеціальностей, а також фельдшерами фельдшерсько-акушерських пунктів, значно віддалених від лікувальних закладів, які пройшли спеціальну підготовку з використанням методик і приладів, дозволених Міністерством охорони здоров’я України, за списком, затвердженим головним лікарем центральної міської (районної) лікарні.

Якщо особа направляється на огляд підприємством, у неї має бути письмове звернення (додаток 2) за підписом посадової особи, завірене відповідною печаткою підприємства.

Додаток 2

Зразок направлення на медичний огляд

ЗАКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «УНІВЕРСАЛ»

09.03.2006 № 325 Головному лікареві Київської
міської наркологічної лікарні
Панченко Т. В.

        Прошу провести огляд працівника нашого підприємства електрогазозварника Василенка Петра Івановича, 1968 року народження, на стан алкогольного сп’яніння.
        Протокол огляду прошу видати на руки представнику адміністрації нашого товариства — начальнику служби охорони праці Матвійчуку Івану Степановичу.

Голова правління

Михальченко

М. Г. Михальченко

М. П.

 

Допускається проведення огляду з ініціативи самого працівника, але тільки на підставі його письмової заяви.

Особа, направлена на огляд за письмовим зверненням підприємства, може прибути в заклад охорони здоров’я як самостійно, так і в супроводі уповноважених працівників підприємства, але не пізніше двох годин з моменту встановлення підстав для проведення такого огляду.

Уповноважений представник підприємства, який супроводжує працівника на огляд, зобов’язаний засвідчити особу працівника, а лікар — ознайомитися з документами останнього (паспортом, посвідченням водія тощо). Відсутність документів не може бути причиною для відмови у проведенні огляду. У цьому разі в протоколі огляду зазначаються прикмети обстежуваного, а також те, що особисті дані записані з його слів. Лікар, у присутності супроводжуючого, повідомляє оглянутій особі висновки за результатами огляду, про що робиться запис у протоколі.

Якщо працівник ухиляється від проходження огляду або не дає можливості провести його в необхідному обсязі, це також фіксується у протоколі з обов’язковим зазначенням у ньому ознак сп’яніння і дій особи щодо ухилення від огляду.

Протокол складається у двох примірниках, перший, засвідчений підписом лікаря і печаткою, видається уповноваженому представникові підприємства, котрий супроводив працівника на огляд, а другий залишається в закладі охорони здоров’я.

Якщо за направленням підприємства працівник самостійно звернувся до закладу охорони здоров’я для проведення огляду, протокол медичного огляду надсилається поштою на підприємство або передається його представникові.

Особа, яку оглядають, має право в десятиденний термін оскаржити висновки огляду до контрольної комісії медичного огляду або до відповідної контрольної комісії Міністерства охорони здоров’я чи до суду.

Витрати на проведення огляду можуть компенсуватися на договірній основі. При цьому замовником огляду не можуть виступати фізичні особи, за винятком випадків проведення огляду за їхньою ініціативою.

Висновки щодо огляду особи на стан сп’яніння, одержані з порушенням вимог Інструкції, вважаються недійсними.

Разом з тим трапляється, що працівник відмовляється від проходження медичного огляду. Така ситуація і може бути врегульована в інструкції з відсторонення від роботи працівників, які перебувають у стані сп’яніння (додаток 5), що є внутрішнім нормативним актом підприємства, а отже, обов’язковим для виконання всіма його працівниками. Окремі положення інструкції необхідно включати до правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства чи колективного договору. Обидва документи ухвалюються на загальних зборах (конференції) трудового колективу за поданням власника або уповноваженого ним органу і виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника). З інструкцією та правилами внутрішнього трудового розпорядку ознайомлюють усіх працівників під розписку під час прийняття на роботу.

Якщо з алкогольним сп’янінням усе більш-менш ясно, то з наркотичним сп’янінням або наслідками зловживання медичними препаратами, засобами побутової хімії і т. п. набагато складніше. Тому зазначена інструкція повинна містити інформацію про те, хто приймає рішення про направлення працівника на обстеження і куди, за чиїм підписом і ким має бути виписане направлення на обстеження, хто повинен організувати доставку і супровід працівника на обстеження.

Отриманий з медичної установи протокол огляду працівника на стан сп’яніння слугує підставою для розірвання трудового договору за пунктом 7 статті 40 КЗпП.

Про розірвання трудового договору з працівником за пунктом 7 статті 40 КЗпП видається наказ (додаток 3), підставами для якого слугують акт і протокол огляду працівника на стан сп’яніння. У трудову книжку вноситься відповідний запис (додаток 4).

Додаток 3

Зразок наказу про звільнення

ЗАКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «УНІВЕРСАЛ»

НАКАЗ

10.03.2006

м. Київ

№ 36-к

Про звільнення
Василенка П. І.

        1. ВАСИЛЕНКА Петра Івановича, електрогазозварника відділу головного механіка, звільнити з роботи 10 березня 2006 року за появу на робочому місці в нетверезому стані, п. 7 ст. 40 КЗпП України.

Підстави: акт від 09.03.2006 № 115;
протокол медичного огляду Василенка П. І. від 09.03.2006 № 135;
виписка із засідання профспілкового комітету (протокол № 12 від 10.03.2006).

        2. Головному бухгалтерові забезпечити проведення у встановлені строки відповідних нарахувань та виплат Василенку П. І., про що повідомити його письмово.

Голова правління

Михальченко

М. Г. Михальченко

Вик. Синявський В. Ю.

З наказом ознайомлений:
10.03.2006

Василенко

П. І. Василенко

 

 

До справи № __________
(посада, підпис, ініціал(и) та прізвище виконавця)
(дата)

 

Додаток 4

Зразок запису в трудовій книжці

 

Слід зауважити, що розірвання трудового договору за пунктом 7 статті 40 КЗпП може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації (ст. 43 КЗпП).

Виборний орган первинної профспілкової організації, членом якої є працівник, у п’ятнадцятиденний строк розглядає письмове подання власника або уповноваженого ним органу про розірвання трудового договору з працівником. Подання має розглядатися у присутності працівника, на якого воно внесене. Розгляд подання у разі відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою. За бажанням працівника від його імені може виступати інша особа, у т. ч. адвокат. Якщо працівник або його представник не з’явився на засідання, розгляд заяви відкладається до наступного засідання у межах строку, визначеного частиною другою статті 43 КЗпП. У разі повторної неявки працівника (його представника) без поважних причин подання може розглядатися за його відсутності.

Виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник) повідомляє власника або уповноважений ним орган про прийняте рішення у письмовій формі в триденний строк після його прийняття. У разі пропуску цього строку вважається, що виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник) дав згоду на розірвання трудового договору.

Якщо працівник одночасно є членом кількох первинних профспілкових організацій, які діють на підприємстві, в установі, організації, згоду на розірвання трудового договору дає виборний орган тієї первинної профспілкової організації, до якої звернувся власник або уповноважений ним орган.

Рішення виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) про відмову в наданні згоди на розірвання трудового договору повинно бути обґрунтованим. У разі якщо в рішенні немає обґрунтування відмови в наданні згоди на розірвання трудового договору, власник або уповноважений ним орган має право звільнити працівника без згоди виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

Власник або уповноважений ним орган має право звільнити працівника не пізніш як через місяць з дня одержання згоди виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

За відсутності на підприємстві первинної профспілкової організації звільнення проводиться без згоди профспілкового органу (профспілкового представника) (ст. 431 КЗпП).

Додаток 5

ЗАТВЕРДЖУЮ
Голова правління ЗАТ «Універсал»
Михальченко М. Г. Михальченко
10.01.2006

ІНСТРУКЦІЯ
про порядок відсторонення від роботи працівників,
які перебувають у стані алкогольного, наркотичного
чи токсичного сп’яніння

1. Загальні положення

1.1. Інструкція про порядок відсторонення від роботи працівників, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння (далі — Інструкція) розроблена з метою підвищення трудової дисципліни працівників підприємства на підставі Інструкції про порядок направлення громадян для огляду на стан сп’яніння в заклади охорони здоров’я та проведення огляду з використанням технічних засобів, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства юстиції України від 24 лютого 1995 року № 114/38/15-36-18, рекомендацій Держнаглядохоронпраці України, чинного трудового законодавства України.

1.2. Згідно з чинним трудовим законодавством та законодавством України про охорону праці поява на роботі в нетверезому стані та (або) вживання алкогольних напоїв, наркотичних або токсичних речовин працівниками протягом робочого часу тягне за собою негайне відсторонення від роботи і подальше притягнення до дисциплінарної відповідальності.

2. Запобігання вживанню спиртних напоїв,
наркотичних або токсичних речовин на підприємстві

2.1. Керівники підприємства усіх рівнів зобов’язані:
— постійно контролювати стан трудової дисципліни підпорядкованих їм працівників;
— систематично проводити настановні бесіди у своїх колективах про шкоду, яку завдає людині пияцтво та вживання наркотичних або токсичних речовин, а також про тяжкі наслідки можливого каліцтва і навіть смерті, які можуть статися з працівником у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння.

2.2. Керівникам усіх підрозділів підприємства належить систематично інформувати підпорядкованих їм працівників про категоричну заборону приносити і вживати на території підприємства, в адміністративних, виробничих та підсобних приміщеннях спиртні напої (у т. ч. пиво чи слабоалкогольні напої), наркотичні або токсичні речовини (наркотичні або токсичні речовини, які надходять від постачальників для використання в технологічному процесі на підприємстві, підлягають особливому складському обліку).

2.3. Керівникам усіх рівнів категорично забороняється покривати факти вживання працівниками спиртних напоїв, наркотичних або токсичних речовин, організовувати чи заохочувати організовування будь-яких святкувань на території підприємства зі спиртними напоями.

3. Порядок відсторонення від роботи працівників,
які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння

Керівники усіх рівнів у разі виявлення випадків пияцтва, алкогольного сп’яніння чи вживання наркотичних або токсичних речовин працівниками підприємства зобов’язані:

3.1. Відповідно до статті 46 КЗпП України негайно відсторонити працівника від роботи.

3.2. Зажадати від працівника письмового пояснення причин та обставин вживання ним алкогольних напоїв, наркотичних або токсичних речовин.

3.3. Одночасно з цим викликати представників служби безпеки (охорони), служби охорони праці, кадрової служби, а також безпосереднього керівника цього працівника та одного з товаришів працівника по роботі.

3.4. У разі відмови працівника надати письмові пояснення щодо обставин і причин вживання ним на роботі заборонених напоїв чи речовин (появи на роботі в стані сп’яніння), присутні складають акт про відмову працівника від надання письмових пояснень і ознайомлюють із цим актом працівника під розписку. Якщо працівник відмовляється підписувати акт, про це робиться відмітка в цьому ж акті, яка засвідчується працівниками, що його складали.

3.5. Якщо присутні впевнені в тому, що працівник перебуває у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння (різкий запах алкоголю, незв’язне мовлення, хитання при ходьбі тощо), одночасно з одержанням письмових пояснень, один із представників служби охорони праці чи кадрової служби складає письмове направлення на медичний огляд працівника, подає його на підпис керівникові (особі, якій делеговано право підпису таких документів) і завіряє направлення печаткою підприємства.

3.6. Після того як від працівника було одержано письмове пояснення чи складено акт про відмову його надати, а також підготовлено направлення на медичний огляд, представник кадрової служби повинен запропонувати працівникові пройти медичний огляд за вказаним направленням у супроводі представника адміністрації підприємства, а представник служби охорони повинен організувати доставку представника кадрової служби (чи представника служби охорони праці) та працівника, який перебуває у стані сп’яніння, у медичний заклад.

3.7. Якщо працівник виявить бажання пройти обстеження самостійно, представник кадрової служби повинен попередити працівника, що обстеження він повинен пройти протягом двох годин з моменту відсторонення його від роботи.

3.8. Якщо працівник відмовляється проходити медичне обстеження щодо встановлення факту сп’яніння, представники адміністрації та член робочого колективу підрозділу повинні скласти акт про відмову працівника від проходження медичного обстеження та вказати характерні наявні ознаки сп’яніння працівника: різкий запах алкоголю, хитання при ходьбі, незв’язна вимова, розв’язна поведінка тощо, а також навести усні пояснення винного працівника або зафіксувати письмово його відмову від надання будь-яких пояснень щодо його стану.

Акт складається в присутності винного працівника, підписується особами, які його складали. Винний працівник повинен ознайомитися з актом особисто або йому мають його зачитати. Про факт ознайомлення працівника з актом робиться відповідна відмітка в акті, і працівник своїм підписом засвідчує факт ознайомлення з текстом акта.

3.9. У разі згоди працівника пройти медичний огляд у супроводі представника підприємства останній доставляє його у вказаний в направленні медичний заклад, маючи при собі направлення та особову картку працівника (форма П-2).

3.10. Після проходження медичного огляду та отримання позитивного висновку про перебування працівника у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння представник підприємства повинен доставити працівника до місця його проживання (якщо це можливо) і повернутися на підприємство з протоколом обстеження.

3.11. У разі отримання негативного висновку за результатами медичного огляду працівник повинен негайно повернутися на підприємство для продовження роботи.

3.12. Якщо факт сп’яніння працівника підтверджений медичним висновком, протокол огляду передається у відділ кадрів для підготовки та прийняття рішення про притягнення винного працівника до дисциплінарної відповідальності.

3.13. Керівник підрозділу, в якому працює винний працівник, зобов’язаний у цей же день подати доповідну записку на ім’я голови правління про виявлення факту появи працівника на роботі в нетверезому стані та свої пропозиції щодо дисциплінарного стягнення, на яке заслуговує винний працівник.

3.14. Усі документи (копія направлення на медичний огляд, письмове пояснення працівника чи акт про відмову надати таке пояснення, доповідна записка керівника підрозділу, протокол медичного огляду, проект наказу про притягнення до дисциплінарної відповідальності та ін.) збираються кадровою службою і передаються для прийняття відповідного рішення на розгляд голові правління протягом 24 годин з моменту виявлення дисциплінарного проступку.

3.15. Якщо голова правління приймає рішення про звільнення винного працівника з роботи, кадрова служба готує наказ на звільнення і ознайомлює з ним працівника під розписку.

3.16. Якщо було прийнято рішення оголосити працівникові догану, відповідний наказ доводиться до відома працівника та всіх працівників підприємства.

3.17. Матеріали, що стосуються факту вчинення працівником дисциплінарного проступку, зберігаються в його особовій справі у відділі кадрів.

4. Заключні положення

Ця Інструкція є внутрішнім нормативним документом, а тому всі її положення обов’язкові для виконання всіма працівниками підприємства.

Начальник відділу кадрів

Синявський

В. Ю. Синявський

ПОГОДЖЕНО:

 

Інженер з охорони праці

Бондаренко

С. Р. Бондаренко

Юрисконсульт

Савченко

Ю. О. Савченко
Голова профспілкового комітету

Озерська

М. І. Озерська

 

11.09.2007

Статья предоставлена нашему порталу
редакцией журнала «Справочник кадровика»

Джерело: HR-Лига Автор: Стеценко Володимир
Переглядів: 34562 Надіслати другу Версія для друку
 
 
Дивіться також:
Табель обліку робочого часу: тонкощі заповнення
Підсумований облік робочого часу: для чого і як враховують неявки працівників
Номенклатура справ: етапи розроблення
Відповідальний за військовий облік: вимоги та порядок призначення
Регулювання праці сезонних працівників
З чого починати вести військовий облік, якщо раніше він не вівся?
Записки в кадровому діловодстві: які бувають і чим відрізняються?
Графік відпусток на 2023 рік
Складання номенклатури справ
Виплати мобілізованим працівникам за рахунок коштів підприємства
Додаткові відпустки для працівників з дітьми: актуальні правила
Кадровий облік під час війни: ТОП-10 порад
Установлюємо доплату за ведення військового обліку
Норми робочого часу: встановлення та тривалість
Відпустка директора або головбуха: документальне оформлення
Щорічні додаткові відпустки: кому, коли та як надають
Робота за сумісництвом: оформлюємо правильно
Внутрішнє сумісництво: дюжина бліц-відповідей
Прогул як поважна причина припинення трудового договору
Оформляємо на роботу водія
Звільнення за ініціативою роботодавця: підстави, процедури, судова практика
Працівник захворів під час відпустки: оформлення, оплата, облік
Дистанційна робота та гнучкий графік: як оформити відносини із працівником
Накази з кадрових питань: складаємо правильно
Відновлення втрачених трудових книжок: алгоритм дій кадровика
Компенсація за невикористану відпустку при звільненні: правила розрахунку
Унесення змін до штатного розпису
Особливості надання соцвідпусток на дітей
Щорічні відпустки: найактуальніші запитання
Документальне оформлення щорічних відпусток: покроковий алгоритм

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com