Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ
З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

від 11 жовтня 2004 р. № 6830

Про розгляд листа
[щодо підтвердження витрат у період відбування службового відрядження]

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист від 9 вересня 2004 р. № 1184 стосовно того, чи може бути касовий чек з готелю документом, що підтверджує витрати у період відбування службового відрядження, та повідомляє таке.

Згідно зі статтею 121 Кодексу законів про працю України, працівники мають право на відшкодування витрат і одержання інших компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями. При цьому зазначені витрати і компенсації виплачуються в порядку і розмірах, установлюваних законодавством.

Статтею 12 Закону України від 24 березня 1995 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці» встановлено, що гарантії і компенсації працівникам у випадку службових відряджень, установлені Кодексом законів про працю України, є мінімальними державними гарантіями.

Крім того, статтею 46 Господарського кодексу України встановлено, що при укладенні з громадянином трудового договору (контракту, угоди) підприємець зобов’язаний забезпечити належні і безпечні умови праці, оплату праці не нижче визначеної законом і її своєчасне одержання працівниками, а також інші соціальні гарантії відповідно до законодавства України.

З огляду на зазначене при направленні працівників у службові відрядження суб’єкти підприємницької діяльності повинні дотримуватися норм чинного законодавства з питань службових відряджень, зокрема Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів від 10 червня 1999 р. № 146 (далі — Інструкція).

Також, відповідно до листа Мінфіну України від 25 червня 2001 р. № 041-407-544/13-3885 та згідно з пунктом 1.11 розділу 1 Інструкції, витрати на відрядження відшкодовуються лише за наявності документів в оригіналі, що підтверджують вартість цих витрат, а саме: транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), рахунків готелів (мотелів), страхових полісів тощо.

За наявності документів, що підтверджують вартість наданих послуг (транспортні квитки, рахунки з готелю), зазначені витрати відносяться до витрат на відрядження.

Відповідно до підпункту 1.6 Інструкції, підприємство за наявності підтвердних документів (в оригіналі) відшкодовує витрати відрядженим працівникам на наймання житлового приміщення в розмірі фактичних витрат з урахуванням побутових послуг, що надаються в готелях (прання, чистка, лагодження та прасування одягу), за користування холодильником, телевізором.

Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачено, що підприємства і організації всіх форм власності та громадяни — суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють її у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг за готівку, повинні проводити розрахунки зі споживачами через належним чином зареєстровані контрольно-касові апарати з обов’язковою видачею споживачеві касового чека.

З огляду на зазначене Держпідприємництво України вважає, що касовий чек тільки разом з рахунком готелю за надані послуги в період відрядження є документами, що підтверджують витрати на відрядження.

 

 

Перший заступник Голови                                                                                      Г. БІЛОУС

 

 

Переглядів: 11352

Дата оновлення: 11.10.2004

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com