Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

РОЗ’ЯСНЕННЯ

від 30 січня 2012 р. № 680/0/5.1-6/11

Про надання роз’яснень [щодо вимог Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві]

З приводу поставлених у Вашому листі питань Держгірпромнагляд роз’яснює вимоги Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 р. № 1232 (далі — Порядок). <…>

Формулювання проблеми. Згідно з п. 14 Порядку: комісія зобов’язана протягом трьох робочих днів з моменту її утворення: вивчити первинну медичну документацію (журнал реєстрації травматологічного пункту лікувально-профілактичного закладу, звернення потерпілого до медичного пункту або медико-санітарної частини підприємства, амбулаторну картку та історію хвороби потерпілого, документацію відділу кадрів, відділу (служби) охорони праці тощо).

Запитання: Який порядок доступу до первинної медичної документації (амбулаторна картка та історія хвороби потерпілого), якщо інформація, яка в ній міститься, є конфіденційною і надається лише за рішенням суду або на вимогу слідчих органів?

Відповідь. Вивчення комісією (спеціальною комісією) з розслідування нещасного випадку первинної медичної документації здійснюється у разі необхідності, за погодженням з потерпілим, членами його сім’ї або уповноваженою особою, яка представляє його інтереси.

У разі незгоди потерпілого, членів його сім’ї або уповноваженої особи, яка представляє його інтереси, з вивченням членами комісії (спеціальної комісії) первинної медичної документації про це складається відповідний акт довільної форми, який засвідчується членами комісії (спеціальної комісії) та потерпілим, членами його сім’ї або уповноваженою особою, яка представляє його інтереси.

Формулювання проблеми. Згідно з п. 31 Порядку: після отримання роботодавцем або робочим органом виконавчої дирекції Фонду (у разі, коли нещасний випадок стався з фізичною особою — підприємцем чи особою, що забезпечує себе роботою самостійно) відомостей про обставини і причини катастрофи, аварії та пригоди (події) на транспорті, а також осіб, які допустили порушення вимог законодавства, ним складається висновок за формою Т-1 згідно з додатком 9.

Запитання: Який термін надається роботодавцю на складання та погодження висновку за формою Т-1 після отримання відомостей про обставини і причини катастрофи, аварії та пригоди (події) на транспорті, а також осіб, які допустили порушення вимог законодавства?

Відповідь. Висновок за формою Т-1 складається, погоджується з територіальним органом Держгірпромнагляду та робочим органом виконавчої дирекції Фонду за місцем настання нещасного випадку протягом 5-ти робочих днів після отримання відомостей про обставини і причини катастрофи, аварії чи пригоди (події) на транспорті, підготовлених відповідними органами в установленому порядку.

Відповідно до пункту 38 Порядку до складу комісії зі спеціального розслідування нещасного випадку входить, зокрема, представник роботодавця або роботодавець (у виняткових випадках).

Формулювання проблеми. Згідно з п. 36 Порядку: якщо територіальним органом Держгірпромнагляду протягом доби не прийнято рішення про проведення спеціального розслідування такого нещасного випадку, розслідування проводиться роботодавцем або Фондом за місцем настання нещасного випадку згідно з пунктами 3 — 32 цього Порядку.

Запитання: Який порядок доведення територіальним органом Держгірпромнагляду рішення про проведення (відмову у проведенні) спеціального розслідування до відома роботодавця?

Відповідь. Відповідно до пункту 38 Порядку до складу комісії зі спеціального розслідування нещасного випадку входить, зокрема, представник роботодавця або роботодавець (у виняткових випадках).

Відповідно, якщо протягом доби від територіального органу Держгірпромнагляду не надійшов запит про надання кандидатури представника роботодавця для включення до складу спеціальної комісії, можна вважати, що територіальним органом не прийнято рішення про проведення спеціального розслідування такого нещасного випадку.

Формулювання проблеми. Згідно з п. 37 Порядку: про груповий нещасний випадок, нещасний випадок із смертельним наслідком, нещасний випадок, що спричинив тяжкі наслідки, випадок смерті або зникнення працівника під час виконання трудових (посадових) обов’язків роботодавець зобов’язаний протягом однієї години повідомити з використанням засобів зв’язку та протягом трьох годин подати на паперовому носії повідомлення згідно з додатком 2.

Запитання: Як рахувати термін «протягом однієї години» та «трьох годин», якщо неможливо встановити, коли роботодавець отримав висновок ЛПЗ про ступінь тяжкості виробничої травми?

Відповідь. Передбачені пунктом 37 Порядку вимоги щодо термінів надання повідомлення про нещасний випадок визначено, починаючи з часу отримання роботодавцем повідомлення про нещасний випадок, зокрема:

• від безпосереднього керівника робіт — про настання нещасного випадку (пункт 8 Порядку);

• від лікувально-профілактичного закладу — про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок на виробництві (пункт 9 Порядку).

Таким чином, вищезазначені терміни не залежать від того, коли роботодавець отримав висновок лікувально-профілактичного закладу про ступінь тяжкості травми.

Для попереднього визначення ступеня тяжкості травми потерпілого від нещасного випадку на виробництві, до отримання відповідного висновку лікувально-профілактичного закладу, посадовій особі підприємства, відповідальній за передачу інформації про нещасний випадок, необхідно використовувати Класифікатор розподілу травм за ступенем тяжкості, затверджений наказом МОЗ України 04.07.2007 № 370 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 7 серпня 2007 р. за № 902/14169).

Формулювання проблеми. Згідно з п. 38 Порядку: факт перебування потерпілого у трудових відносинах з роботодавцем, якщо відповідні документи не оформлені роботодавцем, але потерпілий фактично допущений до роботи, підтверджується в установленому порядку Держпраці на запит голови спеціальної комісії або у судовому порядку.

Запитання: Цей абзац знаходиться у розділі Порядку «Спеціальне розслідування нещасних випадків». Чи поширюється він на розслідування нещасних випадків, що проводяться комісією роботодавця?

Відповідь. Факт перебування потерпілого у трудових відносинах з роботодавцем, під час проведення розслідування нещасного випадку утвореною роботодавцем комісією, не потребує підтвердження Держпраці у зв’язку з тим, що цілком у компетенції самого роботодавця установити факт наявності таких трудових відносин.

Формулювання проблеми. Згідно з п. 47 Порядку: у разі настання групового нещасного випадку із смертельними наслідками, який стався внаслідок аварії, за умови визнання спеціальною комісією нещасного випадку таким, що пов’язаний з виробництвом, складаються, підписуються і затверджуються протягом десяти робочих днів з моменту її утворення тимчасові акти за формою Н-1 на кожного потерпілого для здійснення страхових виплат. Після завершення спеціального розслідування такі акти замінюються на постійні.

Запитання: Де на акті за формою Н-1 робиться відмітка, що цей акт тимчасовий? Чи незаповнення пунктів 7, 10, 12 акта Н-1 є свідченням того, що він тимчасовий?

Відповідь. З метою запобігання виникненню непорозумінь, у разі складання тимчасового акта за формою Н-1 на потерпілого під час групового нещасного випадку зі смертельними наслідками, який стався внаслідок аварії, вважаємо за можливе у заголовку такого акта після номера додавати «тимчасовий».


Заступник Голови
Держгірпромнагляду України

С. В. ДУНАС

Переглядів: 8054

Дата оновлення: 04.05.2012

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com