Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 21 листопада 2011 р. № 9833/0/11-6/11

Про надання інформації
[щодо навчання з питань охорони праці працівників]

Журналу «Все про охорону праці»

Держгірпромнагляд розглянув Вашого листа (вх. № Д-47/із від 15.12.2011, далі — Лист) про надання інформації та повідомляє. <…>

Запитання. Згідно з п. 8 Переліку видів робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки (додаток 6 до Порядку), роботодавцю необхідно подати декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки щодо навчання з питань охорони праці працівників; професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації працівників, які залучаються до виконання робіт підвищеної небезпеки.

Натомість, згідно з ст. 18 Закону України «Про охорону праці» та іншими нормативно-правовими актами, навчання з питань охорони праці мають проходити всі наймані працівники. Тобто формально відтепер всі суб’єкти господарювання мають подавати відповідну декларацію.

Чи не вкралась технічна помилка до п. 8 додатка 6 до Порядку (щодо декларування всіма суб’єктами господарювання такої роботи, як навчання з питань охорони праці працівників)? Яка саме інформація мала міститися у цій нормі?

Відповідь. У пункті 8 додатка 6 Переліку видів робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1107 (далі — Порядок), зазначається навчання з питань охорони праці працівників; професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації працівників, які залучаються до виконання робіт підвищеної небезпеки.

Відповідно до вимог Конституції акти Кабінету Міністрів України є обов’язковими до виконання.

Запитання. Пунктом 12 Переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (додаток 3 до Порядку) передбачено отримання дозволу на експлуатацію (застосування) «технологічного устатковання хімічної, біохімічної, нафтохімічної, нафтогазопереробної, металургійної, коксохімічної, ливарної, олійно-жирової, ефіроолійної, деревообробної промисловості, хлор- та аміаковикористовуючих виробництв».

Чи потрібно отримати дозвіл на експлуатацію, наприклад, кожного окремого деревообробного верстату? Чи дозвіл має бути виданий на технологічне устатковання виробничого комплексу вцілому?

Чи потрібно отримати дозвіл на експлуатацію окремого деревообробного верстату, за умови якщо він використовується, наприклад, будівельною фірмою, а не в деревообробній промисловості?

Відповідь. Відповідно до форми заяви, наведеної у додатку 4 до Порядку, роботодавець, виробник або постачальник в разі здійснення експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткований підвищеної небезпеки, що зазначені у додатку 3 Порядку, у заяві на одержання дозволу зазначає його найменування, тип, марку та номер партії.

Дозвіл на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що зазначені у пункті 12 додатка 3 Порядку, зокрема технологічного устатковання деревообробної промисловості, повинен одержати суб’єкт господарювання, що здійснює діяльність в деревообробній промисловості. <…>


Перший заступник Голови
Держгірпромнагляду

В. ШАЙТАН

Переглядів: 7894

Дата оновлення: 17.04.2012

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com