Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 24 березня 2006 р. № 21-5-172

Щодо внесення фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності записів до трудової книжки працівників

Міністерство юстиції України розглянуло лист стосовно надання роз’яснення наказу Міністерства праці, Міністерства соціального захисту населення, Міністерства юстиції від 29.07.93 р. № 58 в частині внесення фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності записів до трудової книжки працівників і в межах компетенції повідомляє.

Питання щодо ведення трудових книжок регулює стаття 48 Кодексу законів про працю України.

Частинами першою — третьою цієї статті Кодексу визначено, що трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п’ять днів. Трудові книжки ведуться також на позаштатних працівників при умові, якщо вони підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

Працівникам, що стають на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.

Наказом Міністерства праці, Міністерства соціального захисту населення, Міністерства юстиції від 29 липня 1993 року № 58, який зареєстровано в Міністерстві юстиції 17 серпня 1993 року за № 110, затверджено Інструкцію про порядок ведення трудових книжок працівників.

Відповідно до пункту 2.2 цієї Інструкції заповнення трудової книжки вперше провадиться власником або уповноваженим ним органом не пізніше тижневого строку з дня прийняття на роботу.

Згідно з пунктом 2.20-1 цієї ж Інструкції трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму, та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов’язану з наданням послуг (кухарі, няньки, водії тощо), зберігаються безпосередньо у працівників.

Зазначені в абзаці першому цього пункту фізичні особи роблять записи до трудових книжок працівників про прийняття на роботу та звільнення з роботи відповідно до укладених з працівниками письмових трудових договорів, що зареєстровані в установленому порядку в державній службі зайнятості.

Унесені фізичною особою до трудових книжок записи підтверджуються підписом посадової особи органу державної служби зайнятості, який реєстрував трудовий договір, і засвідчуються його печаткою.

Щодо заповнення першої сторінки трудової книжки зазначаємо, що згідно з пунктом 2.12 зазначеної Інструкції першу сторінку (титульний аркуш) трудової книжки підписує особа, відповідальна за видачу трудових книжок, і після цього ставиться печатка підприємства (або печатка відділу кадрів), на якому вперше заповнювалася трудова книжка.

Проте у зазначеному пункті не передбачено, яким чином заповнюється трудова книжка фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму, та фізичними особами, які використовують найману працю, пов’язану з наданням послуг.

Враховуючи наведене, пункт 2.12 згаданої Інструкції потребує перегляду.

Одночасно зазначаємо, що Міністерство юстиції звернулося до Міністерства праці та соціальної політики з відповідною пропозицією щодо перегляду згаданої Інструкції та внесення до неї відповідних змін.


Заступник Міністра  Л. ГОРБУНОВА 

Переглядів: 8536

Дата оновлення: 13.01.2012

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com