Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

ЛИСТ

від 30 березня 2006 р. № 2421

Про розгляд листа
[щодо роз’яснення деяких питань чинного трудового законодавства України]


Всеукраїнській молодіжній організації «Молодь проти корупції»
вул. Лютеранська, 27/29, м. Київ, 01024 

На адресу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва надійшов лист від 02.03.2006 р. № 3-55 народного депутата України Марченко О. В. про надання відповіді на Ваше звернення від 06.02.2006 р. № 12к-06/02 стосовно роз’яснення деяких питань діючого трудового законодавства України.

Держпідприємництво України, розглянувши з межах компетенції порушені у Вашому зверненні питання, повідомляє наступне.

Відповідно до норми дії статті 48 Кодексу законів про працю України трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п’ять днів. Трудові книжки ведуться також на позаштатних працівників при умові, якщо вони підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

Працівникам, що стають на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.

Слід зазначити, що згідно із пунктом 2.2 підрозділу «а» Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17.08.93 р. за № 110, заповнення трудової книжки вперше провадиться власником або уповноваженим ним органом не пізніше тижневого строку з дня прийняття на роботу.

Далі, в пунктах 2.11 та 2.12 підрозділу «б» цієї Інструкції зазначено, що відомості про працівника записуються на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Прізвище, ім’я та по батькові (повністю, без скорочення або заміни імені та по батькові ініціалами) і дата народження вказуються на підставі паспорта або свідоцтва про народження.

Після зазначення дати заповнення трудової книжки працівник своїм підписом завіряє правильність внесених відомостей. Першу сторінку (титульний аркуш) трудової книжки підписує особа, відповідальна за видачу трудових книжок, і після цього ставиться печатка підприємства (або печатка відділу кадрів), на якому вперше заповнювалася трудова книжка.

Проте у законодавстві відсутні вимоги до посадової особи державної служби зайнятості щодо засвідчення його печаткою відомостей, зазначених на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки найманого працівника, який наймається на роботу вперше.

Також повідомляємо, що частиною 3 пункту 2.20-1 цієї ж Інструкції визначено, що унесені фізичною особою до трудових книжок записи підтверджуються підписом посадової особи органу державної служби зайнятості, який зареєстрував трудовий договір, і засвідчуються його печаткою.

Звертаємо увагу на те, що дана 3 частина пункту 2.20-1 відноситься до підрозділу «в» Інструкції, який має назву: «внесення відомостей про роботу».

Крім того, повідомляємо, що система пенсійного страхування, що запроваджена Законом України від 09.07.2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», передбачає обчислення пенсії у солідарній системі в залежності від страхового стажу та суми сплачених страхових внесків. Вся інформація про страховий стаж фізичної особи, а також про суму пенсійних внесків, що надійшли на її рахунок, необхідна для визначення розміру пенсії, міститься в системі персоніфікованого обліку в органах Пенсійного фонду. На сьогоднішній день законодавство не вимагає обов’язкової наявності трудової книжки для визначення страхового стажу при обчисленні пенсії.

Додатково зазначаємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 р. № 301 «Про трудові книжки працівників» було затверджено зразок бланка трудової книжки. В правому нижньому куті сторінки 1 (титульного аркуша) зразка бланка трудової книжки передбачений підпис особи, відповідальної за видачу трудових книжок.

Отже, в зв’язку з вищезазначеним Держпідприємництво України вважає, що фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності мають оформляти трудові книжки працівникам, які вперше виявили намір на працевлаштування, при цьому посадова особа органу державної служби зайнятості своїм підписом і печаткою завіряє лише розділ трудової книжки «Відомості про роботу», в якому фізичні особи роблять записи до трудових книжок працівників про прийняття на роботу та звільнення з роботи відповідно до укладених з працівниками письмових трудових договорів, що зареєстровані в установленому порядку в державній службі зайнятості.


Заступник Голови  О. М. САХНЕНКО 

Переглядів: 8938

Дата оновлення: 13.01.2012

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com