Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЛИСТ

від 26 травня 2011 р. № 07-35-1406

Щодо строків призначення та виплати матеріального забезпечення

У виконавчій дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) розглянуто <…> звернення щодо існування суперечностей у нормативно-правових актах стосовно строків призначення та виплати матеріального забезпечення застрахованим особам.

Відповідно до частини 2 статті 52 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240-III) допомога по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачується:

— застрахованим особам, зазначеним у частині 1 статті 6 цього Закону, — у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати;

— застрахованим особам, зазначеним у частинах 2 та 3 статті 6 цього Закону, — протягом десяти днів після призначення допомоги.

У той же час відповідно до пунктів 8–9 Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. № 26 (далі — Порядок), робочі органи Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) здійснюють фінансування страхувальників протягом десяти робочих днів після надходження заяви-розрахунку. Після надходження суми коштів, зазначення у заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника останній зобов’язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення у строки, визначені у статті 52 Закону № 2240-III.

У цьому випадку слід розрізняти такі етапи процесу, зокрема:

1. Етап, на якому робочі органи Фонду опрацьовують заяву-розрахункок та здійснюють фінансування страхувальника в строки, передбачені пунктами 8–9 Порядку.

2. Етап, на якому страхувальник здійснює виплату матеріального забезпечення застрахованій особі в строки, передбачені статтею 52 Закону № 2240-III, але лише після надходження суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника.

Що стосується строку, протягом якого страхувальник після нарахування допомоги повинен подати заяву-розрахунок до робочого органу Фонду, то для вирішення цього питання слід керуватися нормами Закону № 2240-III та Положенням про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженим постановою правління Фонду від 23.06.2008 р. № 25 (далі — Положення). Зокрема, частиною 3 статті 50 Закону № 2240-III передбачено, що рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації. Відповідно до Положення комісія здійснює контроль за своєчасним направленням до робочих органів відділень Фонду заяв-розрахунків про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення, основною формою роботи комісії є засідання, які проводяться відповідно до затвердженого нею плану, але не рідше двох разів на місяць.

Таким чином, строк подання заяв-розрахунків до робочих органів Фонду напряму залежить від страхувальника та комісії із соціального страхування, але водночас він не повинен суперечити строкам, передбаченим статтею 52 Закону № 2240-III.


Директор Е. УШАКОВ

Переглядів: 11584

Дата оновлення: 12.09.2011

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com