Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 26 травня 2003 р. № 18-349

Щодо оплати праці
[щодо оплати учбових відпусток і доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника]


Всеукраїнській молодіжній організації «Молодь проти корупції»
вул. Лютеранська, 27/29,
м. Київ, 01024 

Управління політики оплати праці розглянуло лист щодо надання роз’яснення з питань оплати праці і в межах компетенції повідомляє.

Стосовно правильності надання та оплати учбових відпусток, то статтею 216 Кодексу законів про працю України визначена тривалість учбових відпусток у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантури.

Додаткові відпустки у зв’язку з навчанням на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на першому, другому, третьому та наступних курсах у вищих навчальних закладах, надаються впродовж навчального року.

Період з 1 січня по 31 грудня вважається календарним, а не навчальним роком.

Статтею 23 Закону України «Про відпустки» чітко визначено, що витрати, пов’язані з оплатою відпусток, передбачених статтями 6, 7, 8, 13, 14, 15, 16 і 19 цього Закону, здійснюються за рахунок коштів підприємств, призначених на оплату праці, або за рахунок коштів фізичної особи, в якої працюють за трудовим договором працівники.

Оплата інших видів відпусток, передбачених колективним договором та угодами, трудовим договором, провадиться з прибутку, що залишається на підприємстві після сплати податків та інших обов’язкових платежів до бюджету або за рахунок коштів фізичної особи, в якої працюють за трудовим договором працівники.

Що стосується проведення доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника та щодо правомірності застосування норм постанови Ради Міністрів СРСР від 04.12.81 р. № 1145.

У вашому листі викладені всі положення щодо правильності оплати праці працівників, які виконують обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи.

Законодавчого визначення суміщення професій, розширення зони обслуговування та виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в Україні не існує, щодо цього необхідно керуватись положеннями постанови Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» та Інструкцією Держкомпраці, Мінфіну СРСР і ВЦРПС щодо застосування постанови Ради Міністрів СРСР від 4 грудня 1981 року № 1145 «Про порядок і умови суміщення професій (посад)».

Перелічені нормативні акти продовжують діяти на території України відповідно до Постанови Верховної Ради України від 12.09.91 р. № 1545-XII «Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР», якою встановлено, що до прийняття відповідних актів законодавства України на території республіки застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, не врегульованих законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.

На цій підставі постанова про порядок суміщення професій (посад) та Інструкції з її застосування продовжують діяти в частині тих пунктів, які містять загальні норми і принципи цієї форми роботи працівників: визначення суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування і збільшення обсягу робіт, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, а також перелік керівних працівників підприємств, яким зазначені доплати не можуть провадитись.

Стосовно оформлення та оплати тимчасового замісництва, то у своєму листі виклали всі ті норми, які стосуються зазначеного питання.


Заступник начальника управління —
начальник відділу 
 
Л. І. КОЛЕСНІКОВА-ГУЗЕВАТА 

Переглядів: 12664

Дата оновлення: 19.07.2010

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com