Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 3 серпня 2006 р. № 516/020/99-06

Українському бухгалтерському
тижневику «Дебет-Кредит»


Щодо оплати листка непрацездатності
у зв’язку з вагітністю та пологами застрахованій особі, яка працює за сумісництвом

У Департаменті політики державного соціального страхування Мінпраці розглянуто <…> лист щодо оплати листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами застрахованій особі, яка працює, крім основного місця роботи, ще за двома місцями роботи за сумісництвом.

Статтею 21 КЗпП визначено поняття трудового договору між працівником і власником підприємства, а також надано працівникові право укладати трудовий договір на одному або одночасно на кількох підприємствах, тобто працювати за сумісництвом. Згідно зі статтею 1021 КЗпП працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Відповідно до статей 50, 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» допомога по вагітності та пологах призначається та надається за основним місцем роботи та за сумісництвом за рахунок сплачених застрахованими особами страхових внесків, підставою для призначення цієї допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Пунктом 21 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266, передбачено, що застрахованій особі, яка працює за сумісництвом, листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами оплачується на підставі копії листка непрацездатності, виданого в установленому порядку, засвідченої підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи, та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

Таким чином, згідно з чинним законодавством немає обмежень щодо оплати листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами застрахованій особі, яка працює, крім основного місця роботи, ще за двома місцями роботи за сумісництвом.

За другим місцем роботи за сумісництвом допомога по вагітності та пологах призначається на підставі копії листка непрацездатності, виданого в установленому порядку, засвідченої підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи, та довідок про середню заробітну плату за основним місцем роботи та за першим місцем роботи за сумісництвом.

При цьому при обчисленні розміру допомоги по вагітності та пологах сума оплати праці за основним місцем роботи та місцями роботи за сумісництвом не може перевищувати максимальну величину (граничну суму) місячної заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.


Заступник директора Департаменту
політики державного
соціального страхування 
 
 
О. БОКОВ 

Переглядів: 9912

Дата оновлення: 19.07.2010

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com