Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 25 листопада 2009 р. № 710/13/84-09

Щодо виплати грошової допомоги

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо застосування норми пункту 7 частини першої статті 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон) та в межах компетенції повідомляє.

Гарантовані державою компенсації та пільги громадянам, віднесеним до категорії 2, встановлено статтею 21 Закону. Однією з таких пільг відповідно до пункту 1 частини першої цієї статті для цієї категорії громадян є пільга, встановлена пунктом 7 частини 1 статті 20 Закону.

А саме для зазначених осіб передбачено:

  • переважне право залишення на роботі при вивільненні працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі при ліквідації, реорганізації або перепрофілюванні підприємства, установи, організації, скороченні чисельності або штату працівників, а також на працевлаштування (абзац 1 пункту 7);

  • у разі вивільнення працівників у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників їм виплачується допомога в розмірі трикратної середньомісячної заробітної плати, а також зберігається за їх бажанням посадовий оклад, тарифна ставка (оклад) на новому місці роботи, але не більше одного року. Їм також гарантується працевлаштування з урахуванням їх побажань або можливість навчання нових професій (спеціальностей) із збереженням у встановленому порядку середньої заробітної плати за останнім місцем роботи за весь період перепідготовки, але не більше одного року (абзац 2 пункту 7);

  • при переведенні у зв’язку із станом здоров’я на нижчеоплачувану роботу зазначеним працівникам виплачується різниця між попереднім заробітком і заробітком на новій роботі до встановлення інвалідності або одужання, але не більше одного року (абзац 3 пункту 7).

Збереження посадового окладу (тарифної ставки) на новому місці роботи, але не більше одного року, можливе у разі вивільнення у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства (установи, організації), скороченням чисельності або штату працівників.

Таким чином, компенсації та пільги, передбачені абзацом 2 пункту 7 частини першої статті 20 Закону, застосовуються виключно у разі розірвання трудового договору з працівником з підстав, зазначених у пункті 1 статті 40 Кодексу законів про працю України; компенсації та пільги, передбачені абзацом 3 пункту 7 частини першої цієї статті, застосовуються за умови наявності висновку уповноваженої медичної комісії.


Директор Департаменту О. ТОВСТЕНКО

Переглядів: 12871

Дата оновлення: 15.12.2009

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com