Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЗАЙНЯТОСТІ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 4 травня 2016 р. № ДЦ-01-3218/0/616

Щодо застосування чинного законодавства

Державна служба зайнятості (Центральний апарат) розглянула звернення <…> стосовно застосування чинного законодавства та у межах компетенції повідомляє наступне.

Відповідно до Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р. № 423, Міністерство є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та реалізації державної політики у сфері праці, соціальної політики та зайнятості населення та згідно з пп. 103 п. 4 цього Положення уповноважено надавати роз’яснення з питань зайнятості населення.

Враховуючи зазначене, з метою єдиних підходів до заповнення та подання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (далі — Інформація), відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 16.05.2013 р. № 271 <…>, необхідно керуватися роз’ясненням Мінсоцполітики від 05.11.2015 р. № 430/021/106-150.

Отже, рекомендується заповнювати Інформацію наступним чином (на прикладі звітування за 2015 рік):

у рядку 01 Інформації зазначається середньооблікова чисельність штатних працівників за 2014 рік, що передує 2015 звітному року;

у рядку 02 Інформації зазначається середньооблікова чисельність працівників, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню відповідно до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» (далі — Закон) та працювали на умовах повної зайнятості у звітному році, а саме 2015 році;

у рядку 03 Інформації зазначається розрахункова чисельність працівників, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, у розмірі 5 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній 2014 календарний рік;

у рядку 04 Інформації вказується чисельність громадян, яких планується працевлаштувати в поточному 2016 році у рахунок квоти, зокрема різниця між отриманими показниками рядка 03 та рядка 02 Інформації.

Відповідно до статті 50 Закону роботодавці зобов’язані своєчасно та в повному обсязі подавати державній службі зайнятості інформацію про попит на робочу силу (вакансії). Інформація про попит на робочу силу (вакансії) подається роботодавцем за встановленою формою звітності 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» (далі — Форма 3-ПН), що затверджена наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 316.

Форма 3-ПН подається за наявності у роботодавця попиту на робочу силу (вакансії), в тому числі для людей з інвалідністю, не пізніше 10-ти робочих днів з дати відкриття вакансії.

Слід зазначити, що упродовж року посада (робоче місце), в тому числі у разі звільнення працівника, може бути вільна декілька разів. При цьому роботодавець кожного разу повинен подавати інформацію про вільну посаду (робоче місце), зокрема Форму 3-ПН.

Підтвердження актуальності вакансій роботодавцем законодавством не передбачено.

Разом з тим, фахівці служби зайнятості при видачі зареєстрованим безробітним та шукачам роботи направлення на працевлаштування з’ясовують актуальність вакансії у роботодавця.

Державна служба зайнятості відповідно до законів України «Про зайнятість населення» та «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» сприяє трудовій реабілітації та працевлаштуванню інвалідів з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) на вільні та новостворені або пристосовані для осіб з інвалідністю робочі місця, заявлені роботодавцями.

З цією метою державною службою зайнятості постійно ведеться облік осіб з інвалідністю, які звернулися за сприянням у працевлаштуванні, та облік робочих місць, на які, за інформацією роботодавців, можуть бути працевлаштовані громадяни цієї категорії.

Також реалізація державних гарантій зайнятості зареєстрованим у державній службі зайнятості особам з інвалідністю щодо вибору професії, підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці, прискорення повернення до трудової діяльності здійснюється шляхом їх професійної підготовки, підвищення кваліфікації і перепідготовки.

З метою привернення уваги до проблем людей з інвалідністю та надання їм всебічної підтримки в центрах зайнятості започатковано спільно з відділеннями Фонду соціального захисту інвалідів, роботодавцями, громадськими організаціями інвалідів проведення спеціалізованих ярмарків вакансій, днів відкритих дверей для людей з інвалідністю, де вони мають змогу спілкуватися з роботодавцями, отримати профорієнтаційні та юридичні консультації, вибрати роботу за фахом та отримати направлення на працевлаштування.

З роботодавцями, які за повідомленням територіальних відділень Фонду соціального захисту інвалідів не виконали норматив щодо працевлаштування інвалідів, передбачений частиною першою статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», проводиться індивідуальна робота для працевлаштування на них конкретного спеціаліста з інвалідністю.

Враховуючи вищезазначене, роботодавці для підбору претендентів з числа осіб з інвалідністю на вільні робочі місця мають приймати активну участь у заходах, що проводить державна служба зайнятості, а саме в ярмарках та міні-ярмарках вакансій, днях відкритих дверей, презентаціях професій тощо.

Крім того, у разі відсутності необхідних спеціалістів серед зареєстрованих безробітних осіб з інвалідністю, державна служба зайнятості на замовлення роботодавців здійснює професійне навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації.

З метою підтримки зайнятості людей з інвалідністю державна служба зайнятості інформує роботодавців про професійно-кваліфікаційний склад безробітних осіб з інвалідністю та пропонує подальшу співпрацю щодо укомплектування робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, в тому числі з компенсацією роботодавцю єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

В. о. Голови С. КРАВЧЕНКО

Переглядів: 1991

Дата оновлення: 13.01.2017

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com