Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ

ЛИСТ

від 19 травня 2016 р. № 5548/4/4.3-ДП-16

Щодо застосування фінансових санкцій за непроведення індексації заробітної плати та компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати

Державна служба України з питань праці розглянула лист <…> щодо надання роз’яснень щодо застосування фінансових санкцій за непроведення індексації заробітної плати та компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати та повідомляє таке.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» від 05.10.2000 р. № 2017-III (далі — Закон № 2017-III) Законами України з метою надання соціальної підтримки населенню України в цілому та окремим категоріям громадян встановлюються державні гарантії, у тому числі індексація доходів населення з метою підтримання достатнього життєвого рівня громадян та купівельної спроможності їх грошових доходів в умовах зростання цін.

Згідно з частиною другою статті 19 Закону № 2017-III державні соціальні гарантії є обов’язковими для всіх державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності.

Статтею 8 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 108/95-ВР), передбачено, що держава здійснює регулювання оплати праці працівників підприємств усіх форм власності шляхом встановлення розміру мінімальної заробітної плати та інших державних норм і гарантій, встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, працівників підприємств, установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету, а також шляхом оподаткування доходів працівників.

Так, згідно з частиною другою статті 12 Закону № 108/95-ВР норми і гарантії в оплаті праці, передбачені частиною першою цієї статті та Кодексом законів про працю України, є мінімальними державними гарантіями.

З урахуванням вищевикладеного зазначимо, що проведення індексації заробітної плати у встановленому законодавством порядку передбачено статтею 95 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України). А тому індексація заробітної плати є мінімальною державною гарантією в оплаті праці, за недотримання якої юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (абзац 4 частини другої статті 265 КЗпП України).

Стосовно накладення штрафу за невиконання Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 р. № 159 (далі — Порядок № 159), інформуємо, що у частині першій статті 12 Закону № 108/95-ВР та КЗпП України не передбачено проведення зазначеної компенсації відповідно до Порядку № 159. А тому компенсація громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, виходячи із положень частини другої статті 12 Закону № 108/95-ВР, не є мінімальними державними гарантіями, за недотримання яких накладається штраф у розмірі, передбаченому абзацом 4 частини другої статті 265 КЗпП України.

Так, за порушення вимог Порядку № 159 юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в розмірі мінімальної заробітної плати (абзац 6 частини другої статті 265 КЗпП України).

Щодо безпідставної невиплати заробітної плати, враховуючи вимоги частини першої статті 1 Закону № 108/95-ВР, роз’яснюємо, що підставою для здійснення роботодавцем виплати винагороди, обчисленої, як правило, у грошовому виразі, з дотриманням встановлених статтею 24 Закону № 108/95-ВР строків та в порядку оплати праці, є виконання працівником роботи.

Частиною шостою статті 24 Закону № 108/95-ВР визначено, що своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості.

З питань щодо обчислення строків інформуємо, що порядок обчислення строків, передбачених Кодексом законів про працю України, визначений статтею 2411 КЗпП України.


Директор В. САЖІЄНКО



Переглядів: 2646

Дата оновлення: 09.09.2016

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com