Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 24 листопада 2015 р. № 1525/13/84-15

Щодо питань, що виникають у роботодавців у зв’язку з АТО

Департамент заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики розглянув звернення <…> стосовно надання роз’яснення з питань, що виникають у роботодавців у зв’язку з АТО, і в межах компетенції повідомляє.

Працівники, звільнені з військової служби в запас (у тому числі з військової строкової служби), після взяття їх на військовий облік (протягом 5 днів з дня звільнення їх з військової служби) мають стати до роботи.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (далі — Закон) громадяни України для виконання обов’язків, пов’язаних із взяттям на військовий облік, звільняються від роботи на час, необхідний для виконання зазначених обов’язків та перебування в лікувальному закладі охорони здоров’я, із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати.

Для збереження місця роботи та посади працівник повинен приступити до виконання обов’язків за трудовим договором на наступний день після дня взяття на військовий облік у районному (міському) військовому комісаріаті після його звільнення з військової служби. При цьому, на нашу думку, надання демобілізованим працівникам військового квитка доцільно, оскільки у військовому квитку зазначається дата про призов і звільнення з військової служби та взяття на військовий облік.

Разом з тим, працівник має право скористатися щорічною відпусткою або відпусткою без збереження заробітної плати.

Також повідомляється, що відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин робочого дня) без поважних причин.

Щодо військової строкової служби, то відповідно до п. 1 ст. 24 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» початком проходження строкової військової служби вважається день відправлення у військову частину з обласного збірного пункту — для громадян, призваних на строкову військову службу.

Оскільки працівника не було відправлено у військову частину, то у нього немає початку військової служби, а отже, він не був призваний на військову строкову службу. У даному випадку та виходячи зі змісту листа, підстави для виплати підприємством працівнику заробітної плати відсутні.
<…>


Директор Департаменту О. ТОВСТЕНКО

Переглядів: 2638

Дата оновлення: 11.03.2016

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com